Peste 60 de lucrări semnate de aproape 30 de artişti pot fi admirate la Muzeul de Artă din Tulcea, în cadrul expoziţiei ce a fost vernisată joi, „Viaţa într-o valiză”. Proiectul a  început în urmă cu un an la Paris, Franţa, la iniţiativa artiştilor tulceni Iulia Mihalcea şi Iulian Furtună.

Aceştia s-au cunoscut în Franţa, în timp ce Iulia Mihalcea era la un masterat şi au realizat împreună un proiect. Anul trecut, s-au revăzut la Tulcea, atunci când Iulian Furtună a deschis un drum umanitar pentru persoanele din Ucraina care căutau un adăpost în Europa, şi au decis să facă un proiect cultural.

„Ne bucurăm să fim acasă şi să oferim tulcenilor un moment artistic şi gânduri de bine. Sperăm că aceşti oameni aflaţi în suferinţă să se întoarcă la casele lor. Cumva a fost natural să se creeze acest eveniment, pentru că artiştii şi-au transpus arta prin operele lor şi a fost nevoie să se spună drama. Am monitorizat prin interviuri vieţile acestor oameni care au plecat departe. Sunt vieţi dezbinate, care încă nu s-au refăcut. Sunt oameni care au avut familii frumoase şi sunt singuri printre străini. Oricât de multă empatie le-am arăta nu este de ajuns să umplem golul pe care îl simt ei”, a declarat Iulia Mihalcea, curatoarea expoziţiei.

Expoziţia a fost prezentată în urmă cu un an în Paris, apoi itinerată la Berlin, Viena, Budapesta, Bucureşti, Constanţa, iar la Tulcea va rămâne timp de trei săptămâni.

Vernisajul expoziţiei a inclus atât discursuri ale reprezentanţilor Primăriei Tulcea şi Episcopiei, cât şi un recital susţinut de corul „Zadunaiska Sici” al Uniunii Ucrainene din România şi un moment artistic semnat de Adrian Mihai.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.