Manifestarea complexă organizată Primăria Tulcea cu ocazia Zilelor Municipiului a adus în oraşul nostru vizitatori din tot judeţul, dar şi de prin alte colţuri ale ţării. Concertele, expoziţiile, târgurile de meşteşugari şi preparate tradiţionale au fost centrele de atracţie care au bucurat publicul prezent şi au lăsat o impresie bună  tuturor.

Despre evenimentul încheiat marţi, primarul Ştefan Ilie spune că a fost o reuşită, chiar  şi în condiţiile în care resursele financiare au fost limitate.

„Am avut parte de un festival reuşit, ţinând cont de resursele pe care le-am alocat în acest an, şi care au fost în jur de 400.000 de lei. Ca o comparaţie, amintesc faptul că festivalul organizat la finalul lunii iulie de către Consiliul Judeţean a fost de cel puţin patru ori mai costisitor, în afară de sponsorii pe care i-au avut, faţă de noi, care am contat strict pe bugetul local. Suntem mulţumiţi că am reuşit să împletim spectacolul, astfel încât toate categoriile de vârstă să se bucure de spectacole pe gustul lor. Zilele Municipiului s-au succedat Festivalului Peştişorul de Aur, organizat tot de Primăria Tulcea, cu două zile de pauză înainte să înceapă festivităţile oraşului, însă şi acele două zile au fost umplute cu spectacole deosebite, susţinute de Ansamblul Baladele Deltei şi invitaţii lui, de la Liceul de Arte şi Teatrul Jean Bart, dar şi de momente cu muzică populară, prezentate de artiştii invitaţi de noi”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

Pentru că în mediul on-line au fost şi voci care au criticat artiştii prezenţi la Tulcea, primarul a ţinut să explice modalitatea prin care au fost aleşi cei care au urcat pe scenele din municipiu.

„Foarte mulţi spectatori s-au perindat în aceste zile la festival, chiar dacă gurile rele au comentat îndelung despre faptul că am fi invitat artişti necunoscuţi. Toţi artiştii i-am contactat şi contractat după consultări cu diferite asociaţii de tineri, voluntari, Consiliul Judeţean şi Local al Elevilor, despre cine ar fi cei pe care i-am putea invita sau ce muzică ar trebui să se audă la Tulcea. Putem spune că artiştii de pe scenele Zilelor Municipiului au fost selectaţi de publicul tulcean. Mă bucur că ai mei colegi au reuşit să îmbine stiluri diferite şi să satisfacă gusturile muzicale ale majorităţii, chiar şi cu bani puţini. Spre exemplu, oamenii au văzut pentru prima oară că Baladele Deltei nu înseamnă doar muzică populară, ci şi dans, muzică clasică, caffe – concert, lucru pe care unii au avut ocazia să îl remarce, dacă au ascultat mini spectacolele susţinute de Balade la foişorul de pe Faleză. În perioada următoare, foişorul de la Monument va fi finalizat şi numit Foişorul Independenţei şi seriile de muzică clasică vor continua pentru tulceni”, a precizat primarul municipiului.

Tulcenii şi turiştii au fost prezenţi la evenimentul organizat în Piţa Civică, Strada Unirii şi zona Plaja Ciuperca, unde s-au putut bucura, pe lângă muzica bună, de preparate tradiţionale şi internaţionale, dar şi de produse handmade.

„Am avut plăcuta surpriză ca mulţi dintre tulceni să fie prezenţi atât în Piaţa Civică, cât şi la Plaja Ciuperca. Mai mult, prin închiderea străzii Unirii şi organizarea unui târg al meşteşugarilor acolo, am oferit cetăţenilor din municipiu şi vizitatorilor ocazia de a viziona exponatele artiştilor şi de a cumpăra o amintire sau un cadou pentru cineva drag. În plus, mult blamata parcare de la marginea oraşului, lângă combinatul de alumină, a fost aproape neîncăpătoare zilele acestea, semn că şi în astfel de cazuri proiectul gândit de noi şi-a dovedit utilitatea, mai ales că şi costurile de parcare sunt mici şi nu se mai aglomerează oraşul”, a menţionat Ştefan Ilie.

Edilul a transmis şi câteva cuvinte de apreciere pentru sprijinul pe care reprezentanţii şi angajaţii din structurile subordonate Primăriei l-au depus în realizarea festivalului municipal.

„Mulţumesc aparatului de specialitate al Primăriei Tulcea, îndeosebi lui Bogdan Moldoveanu, Direcţiei de Întreţinere şi Administrare Patrimoniu, respectiv Geaninei Donose, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Poliţiei Locale, Serviciilor Publice, Jandarmeriei, Ambulanţei, ISU Delta, Inspectoratului Şcolar şi Palatul Copiilor pentru toată implicarea, fiecare dând dovadă de un real profesionalism”, a punctat Ştefan Ilie.

Primăria Tulcea şi Consiliul Judeţean găzduiesc luna viitoare un nou eveniment cultural artistic de mare anvergură. Este vorba despre Memorialul „Ivan Patzaichin”, unde piesa centrală a va fi „Columna” ‚ care, cu cele 54 de pagăi ale sale, va reprezenta cursele istorice ale campionului, dar va aminti şi de toţi campionii Deltei. Alte patru lucrări de artă: „Metopa”, „Inima aşezată” , „Val oprit”, „Fântâna” şi „Grădina” vor completa omagiul închinat marelui campion. Pentru realizarea Memorialului, cele două instituţii au contribuit cu câte 3.000.000 de lei.

„Până la finalul acestui an suntem gazde, împreună cu Consiliul Judeţean, ale Festivalului Ivan Patzaichin, care va începe vineri, 8 septembrie, la Tulcea, cu inaugurarea memorialului dedicat marelui campion Ansamblul arhitectural <<Ivan Patzaichin>>, dovadă că se poate face conexiunea cu Consiliul Judeţean atunci când se doresc lucruri frumoase pentru tulceni. De asemenea, noi finanţăm şi proiectul depus la Primărie de către Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, în valoare de aproximativ 70.000 de lei. Cu siguranţă, până la final de an vom mai sprijini diverse evenimente locale, pentru că Tulcea este un oraş unde cultura şi arta au un rol important în societate”.

Zilele municipiului Tulcea au început, duminică seara, pe plaja de pe malul lacului Ciuperca, la activităţi participând zeci de copii care au primit, din partea organizatorilor, tichete gratuite pentru parcul de distracţii amenajat în apropierea bazinului de înot. În deschiderea evenimentului organizat de Primăria municipiului Tulcea, copiii au dansat şi au fost implicaţi în diverse jocuri şi într-o bătaie cu baloane cu apă.

Şi lacul Ciuperca a fost animat, tulcenii dornici de mişcare închiriind bărci, hidrobiciclete şi stand-up paddle-uri. În zona de terase, vizitatorii au putu alege diverse preparate pe bază de peşte sau de carne de porc şi vită. De asemenea, centrul oraşului a găzduit Tulcea Street Food, un eveniment care a adus în prim plan show-uri culinare live.

Printre artiştii care au urcat pe scena de pe plajă s-au aflat Ami, Publika, Eyedrops, Robin and the BackStabbers, Gojira, Corina Sîrghi şi taraful Jean Americanu, White Mahala şi Direcţia 5.