Lucrările de reabilitare a portului industrial din Tulcea vor începe luni, iar pentru cele din portul comercial Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi a emis ordinul de începere a lucrărilor săptămâna aceasta, cu un termen de execuţie de 21 de luni.

Conducerea APDM Galaţi a susţinut, joi, o conferinţă de presă organizată în cadrul proiectului „Dezvoltare port Tulcea – etapa I” şi a anunţat că mai are în derulare şi alte proiecte.

„Chiar dacă majoritatea dintre noi se pregătesc de sărbătorile de iarnă şi cum ne vom petrece Revelionul şi Crăciunul odată cu relaxările dispuse de Guvern, APDM rămâne consecventă planului de investiţii pe care şi l-a asumat. Este un plan de investiţii ambiţios prin care ne dorim modernizarea şi reabilitarea tuturor zonelor portuare administrate de companie. Avem deja două şantiere deschise, şi aici vorbim de cel de la Isaccea care se află 50% stadiu fizic de execuţie şi Dana 32, modernizarea din Portul Galaţi, Portul Docuri. Luni s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, iar marţi s-a făcut predarea amplasamentului către antreprenor a proiectului de dezvoltare a Portului Tulcea, atât cel industrial, cât şi cel comercial. Urmează ca pe parcursul anului 2022 să mai deschidem undeva la cinci şantiere în care să demarăm lucrările fizice”, a declarat directorul general al APDM Galaţi, Alexandru Şerban.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Ştefan Ilie a subliniat faptul că lucrările vor sprijini întregul judeţ.

„Valoarea investiţională care intră în municipiul Tulcea este deosebit de importantă şi nu poţi decât să acorzi tot sprijinul şi să te bucuri că atragem din fonduri europene peste 45 de milioane de lei, într-un total al acestei investiţii de peste 64 de milioane care vor dezvolta atât portul industrial cât şi cel comercial. Nu este o investiţie care să avantajeze doar municipiul Tulcea, ci este o lucrare care va fi în sprijinul întregului judeţ”, a spus Ştefan Ilie.

Cele cinci şantiere care ar urma să se deschidă anul viitor sunt la Chilia Veche, Turcoaia, Măcin, Gura Arman, Mahmudia.

„APDM Galaţi are proiecte care sunt în curs de derulare precum cel de la Isaccea şi urmează portul Chilia, Turcoaia, Măcin, Gura Armanu şi Mahmudia. Important este să încheiem contractele pe actualul exerciţiu financiar care ţine până la 31 decembrie 2023. În caz că se întâmplă ceva vor fi fazate pe programul următor, Programul Operaţional de Transport. Studiul de fezabilitate de la portul Chilia este finalizat şi sperăm ca cel mai târziu în luna ianuarie lucrările de proiectare şi execuţie să poată fi scoase la licitaţie. La  Gura Arman, Turcoaia şi Măcin studiul de fezabilitate cred că va fi atribuit săptămâna viitoare şi sperăm ca până în vară să reuşim să ieşim la  licitaţie. La Mahmudia nu avem o dată certă, va fi în cursul anului viitor”, a precizat Nicolae Dan Tivilichi, directorul general adjunct al APDM Galaţi.

Primele lucrări care vor începe în cadrul proiectului „Dezvoltare port Tulcea – etapa I” vor fi în portul industrial.

„Luni, sunt programate primele lucrări în portul industrial. Vom începe cu reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, extinderea acestora şi reabilitarea danei existente”, a precizat reprezentantul firmei Ave Tebia SRL, cea care va executa lucrările, Radu Sebastian.

În ceea ce priveşte portul comercial, în prezent se achiziţionează materialele necesare începerii lucrărilor.

„Lucrările vor începe conform graficului şi presupun materiale foarte importante care trebuie achiziţionate începând de vineri”, a menţionat Dan Mihalache, reprezentantul firmei Canal Sea Services SRL, cea  care va executa lucrările la portul comercial.

În septembrie 2020 s-au semnat contractele de proiectare şi execuţie a lucrărilor identificate în Studiul de Fezabilitate pentru Proiectul „Dezvoltare Port Tulcea  Etapa l” Lot I Port Industrial Lot II Port Comercial, între CN APDM SA în calitate de Beneficiar şi Asocierea formată din Canal Sea Services SRL – SRL – Aduro Impex SRL, cu terţ susţinător Lesaci Corn SRL şi terţ susţinător şi subcontractant Eurocerad Internaţional SRL, în calitate de Antreprenor. Liderul asocierii este Canal Sea Services SRL- Constanţa.

La conferinţa de presă de ieri au mai fost prezenţi Marius Mitrea, şeful APDM Sucursala  Tulcea, Nina Trandafir, manager de proiect, şi deputatul George Şişcu, membru în Comisia Transporturi.