Primele platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor au fost amenajate în cartierul Dallas şi sunt funcţionale. În valoare de 48.703 Euro, este primul proiect pentru modernizarea şi digitalizarea serviciului public de gestionare selectivă în municipiu. Platformele nu permit împrăştierea gunoiului şi sunt ermetice. A fost aleasă zona Dallas, pentru că aici au fost obţinute mai uşor avizele, spune primarul Ştefan Ilie.

„Aceste platforme, trei la număr, pe care le-am pus în cartierul Dallas, sunt prima experienţă pe care am dorit să o realizăm pentru a ne obişnui cu aceste tipuri de platforme îngropate. Am identificat anumite locuri unde am obţinut avize mai uşor, care nu sunt în zonele cu situri arheologice. Este foarte complicat să faci o platformă subterană în municipiul Tulcea, fiindcă există foarte multe situri şi obţii greu avize. Practic, o platformă îngropată ar trebui să reducă numărul de cantităţi de deşeuri aruncate haotic. Ele sunt pe fracţii, omul vede unde pune, ce trebuie să pună, fiindcă este inscripţionat, şi nu mai provoacă mirosuri neplăcute”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Zonele în care sunt amplasate platformele vor fi supravegheate video, iar administraţia locală speră ca tulcenii să gestioneze corect deşeurile.

„Toate acestea vor fi montate cu camere video, cu supraveghere continuă, în aşa fel încât să-i putem depista pe cei care nu aruncă în interiorul platformei şi pun pe lângă. Ei sunt sancţionaţi şi acum, dar ceea ce este important să înţeleagă toţi locuitorii este că gestionarea selectivă a deşeurilor se face doar prin educaţie şi mai puţin prin coerciţie. Marea majoriate a persoanelor care aruncă necontrolat sunt persoane care nu înregistrează venituri. Noi le dăm amendă şi lor, dar amenda rămâne neîncasată, pentru că pe numele lor nu există niciun bun. Neavând bunuri pe numele lor, nu avem cum să-i executăm silit. Există posibilitatea de a transforma amenda în muncă, dar nu există vreo pedeapsă dacă persoana sancţionată nu vine la muncă. Aceste persoane ştiu că dacă nu se prezintă la muncă nu păţesc nimic, adică nu se transformă în detenţie, cum era înainte. Primăriile municipiilor au de ani de zile solicitări către statul român pentru a reintroduce zilele de detenţie pentru amenzile neplătite. Asta ar fi singura măsură care ar putea da roade în cazul celor care nu au venituri. Dacă un salariat aruncă gunoiul într-o zonă nepermisă, noi îi dăm amendă, dacă el nu o plăteşte, noi îi face poprire din cont, sau dacă are un teren sau un imobil noi îi punem sechestru, dar când nu are nimic, nu avem alte pârghii, şi pârghia ce lipseşte este ora de detenţie din puşcărie. Dacă va şti că face puşcărie şi va munci acolo, nu va mai arunca unde îi vine”, spune Ştefan Ilie.

Din bani europeni, se vor achiziţiona şi instala alte 100 de platforme digitalizate, contractul de finanţare fiind deja semnat, execuţia acestora urmând să înceapă anul viitor.

„În acelaşi timp noi am aplicat pentru un proiect în cadrul Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi am obţinut o finanţare foarte mare, de aproape 2 milioane de euro, mai precis 1.850.000 de euro, prin care vom rea-liza 100 de platforme digitalizate. Am semnat contractul de finanţare şi se lucrează acum la proiectarea tehnică. În 2024 va începe execuţia în mod sigur.  Aceste 100 de platforme sunt împărţite pe două componente, subterane şi supraterane. În zonele turistice şi centrale, unde nu există spaţii suficiente, vor fi amplasate cele subterane, care vor fi mult mai mari decât acestea pe care le-am pus în Dallas. Cele din Dallas, fiecare container, are o capacitate de o tonă, în partea asta vom avea containere cu capacităţi mult mai mari. Oamenii vor putea pune mult mai multe deşeuri şi nu va mai exista pericolul să se umple şi să dea pe afară. Tot în acest proiect european avem şi platformele suprate-rane, în zonele de blocuri. Vor fi total diferite faţă de cele pe care le avem deja, vor avea containere protejate faţă de accesul neautorizat. O platformă va deservi în medie 200 de locuinţe, fiecare locuinţă va primi un card în care cel ce va duce gunoiul va deschide platforma, şi va intra înăuntru”, a precizat primarul Ilie.

Cele 100 de insule ecologice digitalizate care vor fi montate în mai multe zone ale oraşului, în cartiere precum Vest, E3, Dallas, Lotizare, I.L. Caragiale şi principalele artere din municipiu.

Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta şi reintroduce în circuitul de producţie o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile şi de a scădea semnificativ cantitatea de deşeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a oraşului.