Aegyssus Horse Show a fost un eveniment care a reunit cai şi călăreţi de la mai multe cluburi din ţară la Tulcea, sub fanioanele Real Racing, săptămâna trecută, în cadrul unui proiect finanţat de Consiliul Judeţean Tulcea.
Partea frumoasă este că au fost aduşi aici mai multe rase de cai, nu o singură rasă pentru o singură disciplină, ne spune preşedintele Clubului Real Racing Tulcea, Ştefan Răileanu, într-un interviu acordat Ziarului Delta.
– Au fost vreo 11 rase cai prezente, publicul tulcean a savurat prezenţa lor. Cai ce au avut probe de cross, de obstacole, de dresaj, de working equitation. Frumuseţea evenimentului în sine a fost show-ul din această competiţie, dar a fost şi excursia ştiinţifică din Delta Dunării. Una peste alta, a fost un eveniment extraordinar de reuşit. Anul acesta am avut la Tulcea trei evenimente principale ecvestre, ceea ce nu este uşor. Pentru a face un astfel de eveniment este foarte, foarte greu. Au venit cai din Bucureşti, Dâmboviţa, de la foarte multe cluburi. Am avut şi de la munte, o pereche de Haflinger, caii blonzi.
-Cum aţi creat echipa de la Tulcea? Am înţeles că şi echipa Constanţei este făcută în proporţie mare din călăreţi pregătiţi de dumneavoastră.
-Sunt peste tot locuri unde mă lupt chiar cu copii antrenaţi de mine. Am reuşit asta dintr-o pasiune, pentru că mi-au plăcut caii şi am iubit acest sport. Meseria mea fiind de medic veterinar şi cercetător la Insitutul de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, am ţinut neapărat să dăruiesc şi altora această bucurie de a sta pe lângă cai şi mai ales mi-a plăcut să fac acest cadou, şi pentru copii este cel mai potrivit pentru că practic intri în istoria copilăriei lor, ceea ce este nemaipomenit. În momentul în care vei fi bătrân o să aibă cine să vină la tine, să-ţi mulţumească pentru tot ce ai făcut pentru ei când au fost mici. Astea rămân ca tablou al copilăriei şi nu se şterg niciodată.
-Ce este în spatele unui asemenea club? Mă refer la tot ceea ce înseamnă îngrijirea cailor, antrenarea lor şi tot ceea ce înseamnă bază materială.
-Multă lume încearcă să facă câte un astfel de club şi de cele mai multe ori cluburile se destramă după doi ani din lipsa oamenilor şi mai ales din lipsa omului pasionat. Aceluia care dacă îi pleacă îngrijitorul, merge el şi face curăţenie la cai, dacă se întâmplă ceva cu un cal doarme cu el acolo până îl face bine şi aceşti oameni nu sunt atât de uşor de găsit. Pasiunea asta trebuie să fie în ei. De exemplu, nu poate un businessman să deschidă un club, indiferent de câţi bani ar avea, pentru că dacă nu are un pasionat în interiorul lui sau un stâlp din acesta care să trăiască efectiv cu ei, clubul moare. De când practic eu medicina de sport, în România au murit nu mai puţin de 48 de cluburi după doi, trei ani. Unele dintre ele cu o bază materială fantastică, cu o investiţie mare la început, dar au murit din cauza lipsei omului care să managerieze partea asta de îngrijire, să ştie să vorbească cu ei, să ştie să vorbească cu părinţii copiilor. Un alt punct foarte important este momentul în care trebuie să convingi părinţii că odrasla lor merită o investiţie. De multe ori părinţii nu ştiu dacă e bine să cheltuie mult sau puţin sau să cumpere un cal, să investească în viitorul unui copil. Noi nu avem ca popor cultura asta, noi am fost învăţaţi la sporturile de echipă, şi la echipă lucrurile sunt mai subţiri ca investiţie. Şi nici sentimental noi nu am fost canalizaţi că merită să investeşti în pasiunea unui copil dacă o găseşti, poate la muzică, dar în sport, în general, nu prea. Lucrurile s-au cam schimbat de la Revoluţie încoace, părinţii trebuie să-şi susţină copiii, iar partea cea mai grea este acel moment în care trebuie să-l convingi pe părinte că odorul lor merită investiţia. De multe ori sunt talente ce se pierd pe parcurs din cauza aceasta. Din acest motiv am făcut evenimentele, fiindcă deplasările la concurs sunt scumpe şi am zis să le oferim şi celor ce au talent dar nu au bani pentru deplasări. Să le oferim competiţia acasă. Este un lucru extraordinar pentru care autorităţile merită toate felicitările, au înţeles că acest sport este deja emblematic pentru oraşul Tulcea şi merităm investiţia şi noi la rândul nostru în astfel de evenimente, la care copiii tulceni nu numai să participe acasă la ei la competiţii şi să se valideze, ci, mai mult, să vină şi alţii la noi, iar tulcenii ce nu practică acest sport să se bucure de o reprezentaţie extraordinară, pentru că doar prezenţa cailor este un spectacol.
-Cum apreciaţi implicarea autorităţilor în organizarea acestor evenimente?
-Spre uimirea mea, cred că anul 2023 a fost unul dintre anii productivi din acest punct de vedere. N-am ce să le reproşez autorităţilor, deoarece au fost parteneri foarte binevoitori, în sensul că atât Primăria Tulcea cât şi Consiliul Judeţean au avut proiecte cu clubul Real Racing şi au făcut evenimente ecvestre anul acesta în număr de trei, ceea ce înseamnă foarte mult, spre deosebire de alţi ani. Acum cred că relaţiile noastre cu autorităţile sunt unele bune, cred că cei ce conduc acum oraşul au înţeles că deja am devenit emblematici şi au început să ne dea importanţă, zic eu pe merit, pentru că avem campioni şi validarea aceasta ne ajută la colaborarea cu ei. Da, vreau să mulţumesc autorităţilor pentru tot ce a fost realizat vara aceasta.
-De ce aţi ales acest nume, Aegyssus Horse Show? Ce înseamnă mai exact?
-Fiind un concurs dedicat începătorilor, trebuie să le arătăm participanţilor, spectatorilor, noilor veniţi, părinţilor care nu sunt hotărâţi să calce de-adevăratelea pe această direcţie a echitaţiei, să le arătăm şi partea de spectacol, de aceea „show”, practic venim la un târg al sportului. Am vrut să arătăm frumuseţea sportului pentru că probele consacrate din Campionatul Naţional, de exemplu, pe o disciplină, pentru unii poate fi plictisitoare, pe când aici, ducând în faţa publicului Cross Country-ul unde caii aleargă pe deal în galop full impresionează într-un anume fel. Apoi sar obstacole, fac dresaj pe muzică de vals, după fac Working Equitation, la care copiii mici care vin şi trebuie să ia un borcan să-l pună dintr-o parte în alta, să facă jaloane, să dea într-un clopoţel etc., trebuie să li se pară un adevărat spectacol. Pe muzica potrivită şi comentat într-un fel anume, într-adevăr acest show ecvestru se transformă dint-o competiţie într-un spectacol, nu oricine ştie să facă asta, aşa că noi am reuşit foarte bine. Mai ales că pe parcursul evoluţiilor explicăm publicului ce se întâmplă, lucru care este extraordinar de important şi ţine lumea în tribune. De aceea „show” şi nu „competiţie” neapărat.
Rezultate:
Working Equitation – Probe de încurajare
MINIWORKERS-1
- Ciobanu Sophia – calul Athos, Clubul Real Racing
MINIWORKERS-2
- Locul I
Muşat Sofia – calul Mia, Clubul Real Racing - Locul II
Cazacu Ciprian – calul Frida, Clubul Real Racing - Locul III
Muşat Antonia – calul Frida, Clubul Real Racing
ÎNCEPĂTORI
- Locul I
Cismaru Alessia Gabriela – cal Alex, Club Domeniul Cailor, Urlaţi, Prahova - Locul II
Ion Ştefania Maria – cal Alex, Club Domeniul Cailor, Urlaţi, Prahova - Locul III
Mantai Andrei – cal Frida, Club Real Racing
Working Equitation – Probe Speciale
ŞTAFETA
- Locul I
Manea Mugurel – cal Viola, Club Potcoava Mountain Hideaway, Runcu, DB
Culda Iancu – cal Piggy, Club Potcoava Mountain Hideaway, Runcu, DB - Locul II
Neagu Ştefan – cal Umour de Balier, Club Piccadilly Horses, Bucureşti
Toma Ayanne – cal Polo, Club Real Racing - Locul III
Neagu Ştefan – cal Bonito, Club Piccadilly Horses, Bucureşti
Cismaru Alessia Gabriela – cal Alex, Club Domeniul Cailor, Urlai, Prahova
BLITZ
- Locul I
Neagu Ştefan – cal Bonito, Club Piccadilly Horses, Bucureşti - Locul II
Stoian Median Delia – cal Minu, Club Real Racing - Locul III
Cordon Daniel – cal Nadia, Club Real Racing
Working Equitation – Probe de Campionat
Nivel Prenovici
- Locul I
Stoian Median Delia – cal Minu, Club Real Racing - Locul II
Stoian Median Delia – cal Golfo, Club Real Racing - Locul III
Bratu Nadia – cal Vivian, Club Real Racing
Nivel Novici
- Locul I
Caragea Alexandru – cal Crivăţ, Club Real Racing - Locul II
Manea Mugurel – cal Piggy, Club Potcoava Mountain Hideaway, Runcu, DB - Locul III
Culda Iancu – cal Piggy, Club Potcoava Mountain Hideaway, Runcu, DB
Nivel Elementar
- Locul I
Neagu Ştefan – cal Umour de Balier, Club Piccadilly Horses, Bucureşti - Locul II
Neagu Ştefan – cal Bonito, Club Piccadilly Horses, Bucureşti - Locul III
Manea Mugurel – cal Piggy, Club Potcoava Mountain Hideaway, Runcu, DB
Cross Country
- Locul I
Neagu Ştefan – cal Umour de Balier, Club Piccadilly Horses, Bucureşti - Locul II
Toma Ayanne – cal Polo, Club Real Racing - Locul III
Pavel Andreea – cal Darius, Club Real Racing