Este vorba de scările de bloc care au doar câţiva abonaţi branşaţi la Energoterm, care nu vor rămâne fără căldură în această iarnă, dacă îşi asumă costurile facturilor şi implicit cele generate de pierderile din reţea, au transmis reprezentanţii administraţiei locale, ieri, în cadrul şedinţei de Consiliu Local.

Declaraţiile au fost făcute după ce consilierul local PSD, Lavinia Vizauer, a solicitat lămuriri în cazul scărilor de bloc în care mai sunt puţini abonaţi ce nu vor să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire.

„Sunt mulţi cetăţeni care se pregătesc deja de sezonul rece, şi mă refer la cei conectaţi la sistemul centralizat de încălzire, beneficiari ai Energoterm, care au început să îşi pună problema dacă vor mai beneficia de agent termic în situaţia în care rămân 2-3 într-un bloc”, a spus Lavinia Vizauer.

Directorul Energoterm, Răzvan Teodoru, a menţionat faptul că există opt scări de bloc care nu doresc să se debranşeze în totalitate de la sistem.

„Regulamentul spune că acolo unde sunt peste 80% debranşaţi într-o scară ar trebui debranşaţi complet. Am trimis către asociaţii informări cu scările care sunt în această situaţie şi i-am anunţat că vor fi debranşaţi complet. Dintre toate aceste scări, opt ne-au comunicat că îşi asumă rămânerea la Energoterm indiferent care este costul. Cine nu vrea să se debranşeze trebuie să îşi asume costurile, pentru că în caz contrar acestea vin către Energoterm, iar noi venim cu mâna întinsă la Primărie”, a declarat directorul Răzvan Teodoru.

La rândul său, viceprimarul George Şinghi a prezentat cele două investiţii care se derulează în prezent la Energoterm, menţionând faptul că până în luna noiembrie este necesară finalizarea procedurii de înlocuire a Cazanului de Apă Fierbinte (CAF).

„Avem două proiecte care au fost  atribuite şi intră în perioada de execuţie. Este vorba de înlocuirea CAF-ului cu trei module mai mici şi un proiect de modernizare a centralelor termice de cartier. Nu va rămâne niciun cetăţean fără căldură la iarnă, nu vom debranşa. Important este să accelerăm aceste proiecte, pentru că vara aceasta dezafectăm CAF-ul şi este foarte important să reuşim să punem în funcţiune până în noiembrie noua instalaţie, pentru că atunci pericolul este ca nimeni să nu aibă căldură”, a precizat  viceprimarul George Şinghi.

Cazanul de Apă Fierbinte al societăţii Energoterm este unul dintre factorii care generează cele mai mari pierderi, fiind supradimensionat prin raportare la numărul actual de consumatori. Acesta va fi înlocuit cu alte trei cazane ce vor avea un consum mai mic.

Energoterm mai are în prezent circa 7.000 de abonaţi, din care aproximativ 3.300 la Cazanul de Apă Fierbinte, iar tulcenii vor în continuare să renunţe la serviciile furnizorului. Un număr de 410 cereri de debranşare au fost depuse la Energoterm anul acesta.

Înfiinţată în luna iulie 2005, societatea Energoterm SA are ca acţionar majoritar Consiliul local al municipiului Tulcea şi este singurul furnizor de agent termic în sistem centralizat din Tulcea.