Estimările JT Grup, societatea care colectează deşeurile în judeţul Tulcea, arată că între 15 şi 20% din populaţie nu colectează selectiv deşeurile. Operatorul de salubritate nu ridică deşeuri neselectate, iar oamenii rămân cu gunoiul la poartă. Din păcate, deşeurile ajung în mare parte pe câmp, spune directorul JT Grup, Ionuţ Tudorache.

O soluţie ar fi sancţionarea de către autorităţile locale a cetăţenilor care nu respectă colectarea separată, însă de circa trei ani de zile în judeţul Tulcea nu s-au aplicat astfel de amenzi.

„Noi înştiinţăm de fiecare dată cine nu predă selectiv. Conform legii, pot fi penalizaţi de către Poliţia Locală şi Garda de Mediu. Din cunoştinţele noastre, de trei ani nu s-a aplicat nicio amendă pentru aceşti cetăţeni. Noi nu le ridicăm şi probabil că ajung pe câmp sau în gropi de gunoi ilegale. De la circa 15-20% din populaţie nu ridicăm deşeurile pentru că nu sunt conforme. De unde nu colectăm, omul ar trebui să sorteze gunoiul şi să îl scoată din nou după o săptămână, în cazul în care are spirit civic şi este corect, sau îl aruncă pe câmp”, ne-a declarat Ionuţ Tudorache.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.