Autorităţile se spală pe mâini.

O problemă constantă în judeţul Tulcea, la începutul fiecărui sezon turistic, o reprezintă situaţia plajelor de la Marea Neagră, la Sulina şi Sfântu Gheorghe, care nu au salvamari.

Problema este cunoscută de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) al cărei guvernator, Teodosie Gabriel Marinov, spune că zonele de litoral de la Sulina şi Sfântu  Gheorghe au statul de plaje sălbatice, motiv pentru care nici instituţia pe care o conduce şi nici primăriile nu poate angaja salvamari.

„Administraţia RBDD nu poate angaja salvamari la Sulina şi Sfântu Gheorghe, iar autorităţile locale nu pot face nimic, deoarece aceste plaje sunt în administraţia noastră, ele au statut de plaje sălbatice. Primăriile acestea nu au cum justifica angajarea unui salvamar, pentru că nu administrează plaja, şi astfel suntem într-un cerc vicios. De exemplu, la Corbu-Vadu, serviciile de salvamar sunt asigurate de un ONG, care se află în colaborare cu primăria, chiar dacă şi acestea sunt tot plaje sălbatice. În mod normal, acest tip de plajă are o folosinţă diferită de ceea ce se întâmplă pe zona de litoral comercial. Turiştii trebuie să îşi asume faptul că vin într-o regiune prea puţin antropizată şi că nu vor  beneficia deloc de aceleaşi servicii pe care le-ar primi pe o plajă consacrată din staţiunile noastre”, ne-a declarat guvernatorul Deltei.

Daniel Iluşcă, preşedintele Asociaţiei Patronatului din Turism Delta Dunării (APTDD) are un punct de vedere opus reprezentanţilor autorităţilor şi spune că responsabilitatea pentru siguranţa turiştilor aparţine administratorilor plajelor.

„Atât timp cât există plaje, chiar dacă ele funcţionează în zone sălbatice, ele funcţionează. Nu trebuie să existe discriminare. Trebuie cumva să forţăm autorităţile să aloce resurse la nivelul administraţiei acestor plaje, ori RBDD să facă acest lucru, ori le dă primăriilor în administrare şi să le alocă buget pentru această nevoie, pentru salvamari. Aşa cum eu, la mine  la piscină, sunt obligat să am un om pentru supraveghere, mi se pare firesc să existe şi la nivelul unei entităţi publice, cu mii de metri pătraţi de plajă, să existe personal pentru supraveghere, salvare şi prim ajutor. Din punctul meu de vedere e simplu, eşti administrator, răspunzi”, a precizat Daniel Iluşcă.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.