Nicio staţie de distribuţie carburanţi nu va fi construită în zona Bariera Mahmudiei, dă asigurări primarul Ştefan Ilie. Declaraţia a venit în contextul tragediei de la Crevedia, după ce l-am întrebat pe edil dacă a primit reclamaţii de la tulceni în legătură cu staţiile GPL sau benzinăriile din municipiu.

„Nu am vreo reclamaţie cu vreo staţie GPL. Am avut o reclamaţie cu o staţie peco. Am fost întrebat dacă se construieşte într-o zonă în apropierea caselor cetăţenilor din Bariera Mahmudiei şi am transmis că nu am aprobat aceste construcţii. Acea staţie de carburanţi  nu se va mai rea-liza. Iniţiatorii au făcut un plan urbanistic zonal, au obţinut toate avizele, acordurile, dar construirea nu a fost aprobată în Consiliul Local”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Tragedia de la Crevedia, acolo unde a fost impusă evacuarea populaţiei din zonă, ne face să ne întrebăm dacă municipiul nostru este pregătit pentru astfel de situaţii de urgenţă.

„Fiindcă suntem în zona de graniţă cu Ucraina, noi avem de foarte mult timp, de la începutul conflictului, zone pentru evacuarea persoanelor, pentru aducerea refugiaţilor sau eventual a unor sinistraţi. În primul rând, am pus la dispoziţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă locaţiile, pentru că, în orice condiţie în care se întâmplă o urgenţă, cel care va monitoriza acest lucru este Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Delta Tulcea, şi vor repartiza persoanele care au nevoie să fie evacuate. Avem în primul rând internatele căminelor tuturor liceelor pe care le punem la dispoziţia unei situaţii de urgenţă. Sunt câteva sute de locuri acolo. De asemenea, putem pune la dispoziţie celor care au nevoie o serie de hoteluri şi pensiuni, care s-au pus pe o listă, în care putem oricând să apelăm la ele pentru a duce persoane care au nevoie de alte spaţii”, a precizat edilul.

Primarului Ştefan Ilie a explicat în ce mod Primăria Tulcea este implicată în controalele demarate în toată ţara la benzinării.

„S-a dat un ordin ministerial în care noi suntem la dispoziţia organelor competente. Noi (Primăria Tulcea, n.r.) iniţial am vrut de luni dimineaţă să pornim un control din punct de vedere al urbanismului, pentru că noi nu putem face alte tipuri de controale. Sunt alte instituţii, de exemplu cei ce autorizează, ISU, ei sunt cei ce fac controalele respective. Noi putem verifica doar din punct de vedere al autorizaţiilor. Are autorizaţie de construire, a respectat proiectul? Însă pentru că primul ministru al României a dat un ordin în care s-a înfiinţat o echipă de control şi fiecare astfel de staţie va fi controlată, noi facem parte din comisiile respective. Noi vom controla în limita competenţelor noastre, pentru ca la final ISU, care coordonează acest control, să constate dacă sunt probleme sau nu. Ei vor spune <<am descoperit aici probleme de ordin care ţin de sanitar-veterinar sau ce ţin de siguranţă, de ordin de construire a unor locuri fără autorizaţii>> ce pot pune în pericol cetăţenii şi staţia. Acum este un control oficial la nivelul întregii ţări în care fiecare instituţie publică, inclusiv Primăria municipiului, se pune la dispoziţia organelor de anchetă”, menţionează primarul Ştefan Ilie.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA