Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că zona Deltei Dunării este „senzaţional de frumoasă” şi i-a îndemnat pe turişti să o viziteze, însă a amintit şi despre probleme precum cele legate de pescuitul excesiv şi poluarea.

„Am vizitat locuri foarte frumoase, am fost în zona lacustră Somova-Parcheş, este o zonă foarte specială şi specialiştii sunt de părere că este o zonă unică în Deltă. (…) Delta Dunării este o zonă senzaţional de frumoasă, Delta Dunării este monument UNESCO, Delta Dunării este în răspunderea noastră, Delta Dunării este un loc mirific pentru cei care vin în vizită, Delta Dunării este locul în care şi din care trăiesc localnicii, oamenii locului, dar mai este mult mai mult de spus despre Delta Dunării. Este un loc cu frumuseţi aproape inimaginabile, vă recomand tuturor să veniţi să le vedeţi, este un loc cu un potenţial deosebit, un spaţiu care poate fi exploatat în acelaşi timp şi turistic şi economic. Oportunităţi la tot colţul… Este o zonă care nu este importantă doar pentru noi, românii, este o zonă care este foarte importantă pentru toată Europa şi pe bună dreptate este monument al naturii UNESCO, este al întregii lumi”, a spus şeful statului, după vizita în Delta Dunării.

Totodată, acesta a vorbit şi despre problemele zonei, punctând, printre altele, pescuitul excesiv şi poluarea.

„Probleme sunt începând de la pescui-tul excesiv, la probleme poate de turism care poate fi mai frumos organizat pentru cei care vin, sunt locuri extraordinar de frumoase pe care nu le văd de obicei turiştii. (…) Sunt probleme care la prima vedere nu apar, legate de poluare, şi ele trebuie rezolvate şi poluarea nu este doar poluare locală, chit că şi aceasta există, este o poluare care vine mai de sus de pe Dunăre. Am vorbit cu domnul guvernator despre poluare cu microparticule de plastic, care nici nu se văd, dar există şi este măsurabil impactul şi, sigur, există un impact major al schimbărilor climatice. (…) Avem dovada ştiinţifică şi ne-a fost prezentată că există ani tot mai deşi cu secetă versus inundaţie excesivă. Este foarte clar că schimbările climatice au un efect vizibil şi măsurabil asupra Deltei Dunării. Aici trebuie să ne străduim cu toţii să prevenim schimbările climatice dramatice care ar putea să apară. Pentru asta există conceptul de renaturare”, a mai declarat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, ieri după-amiază, în Tulcea, împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, şi ministrul Mediului, Mircea Fechet, cu prilejul Zilei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD).