Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, anunţă intenţia de a acorda prima distincţie de cetăţean de onoare al Judeţului Tulcea lui Cătălin Chirilă, campion mondial la canoe.

„Consiliul Judeţean Tulcea, sub conducerea preşedintelui Horia Teodorescu, se pregăteşte să recunoască şi să onoreze realizările extraordinare ale unui adevărat erou local”, a anunţat, ieri, CJ Tulcea.

Născut în comuna Sarichioi, judeţul Tulcea, Cătălin Chirilă a adus mândrie şi glorie judeţului nostru prin obţinerea titlului de campion mondial. El este acum considerat urmaşul marelui Ivan Patzaichin şi reprezintă cu cinste tradiţia sportului în judeţul Tulcea.

„Cătălin Chirilă este un exemplu de dedicaţie, pasiune şi perseverenţă pentru tinerii din Tulcea şi din întreaga ţară. Performanţele sale în sportul nautic sunt uluitoare şi inspiraţionale. Este o onoare să avem un campion mondial atât de tânăr, născut în judeţul nostru, şi sunt mândru să anunţ că vom iniţia procedura pentru a-i acorda titlul de cetăţean de onoare al Judeţului Tulcea. La fel ca marele nostru campion Ivan Patzaichin, Cătălin Chirilă este un simbol al excelenţei şi un ambasador de excepţie pentru comunitatea noastră”, a declarat Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, citat în comunicat.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare al Judeţului Tulcea reprezintă cea mai înaltă distincţie pe care Consiliul Judeţean Tulcea o poate oferi, în condiţiile în care Cătălin Chirilă a demonstrat nu doar excelenţă în sport, ci şi un profund angajament faţă de valorile şi tradiţiile judeţului Tulcea.

Campionul mondial la canoe, Cătălin Chirilă, a primit anul trecut, pe scena Festivalului Ivan Patzaichin, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Tulcea.

La ceremonia de premiere, Cătălin Chirilă a precizat că îi dedică medalia de aur lui Ivan Patzaichin, care a devenit campion olimpic tot la Munchen, în aceeaşi probă, în urmă cu 50 de ani.

Cătălin Chirilă este un exemplu pentru tinerii din Tulcea şi pentru toţi cei care aspiră să atingă excelenţa în domeniul lor de activitate. Astfel, Consiliul Judeţean Tulcea va iniţia procedura formală pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare al Judeţului Tulcea şi, pentru a-l sărbători pe tânărul campion pentru contribuţia sa deosebită la reprezentarea judeţului nostru pe plan mondial.

Născut în Tulcea, pe 11 mai 1998, Cătălin Chirilă a început să practice canoe la vârsta de 14 ani, iniţial pe lacul Ciuperca. A fost junior la Clubul Sportiv Municipal „Danubiu” din Tulcea. În 2012, doi antrenori, Adina Cuculici şi Ionuţ Manolache, l-au selectat pentru echipa lor, marcând astfel debutul său în canotaj.

După absolvirea şcolii din Sarichioi, s-a mutat la Tulcea şi a studiat la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, specializarea „Instructor sportiv”. La Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, Cătălin Chirilă, care acum este membru al Clubului Steaua Bucureşti, a obţinut locul 5 în finala la canoe dublu 1000 de metri şi locul 11 la canoe simplu 1000 de metri.

Pe plan internaţional, palmaresul său cuprinde locul 3 la canoe dublu 1000 de metri la Campionatele Europene din Poznan, Polonia, în 2021, locul 1 la Jocurile Europene Minsk 2019 la canoe dublu 1000 de metri şi locul 5 la proba de canoe dublu 1000 de metri la Campionatele Mondiale Szeged, Ungaria, în 2019.

În 2022, la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe din Halifax, Canada, Cătălin Chirilă a adus României prima medalie la canoe după cinci ani, obţinând argintul la C1 – 500 m şi primul aur la C1 – 1000 m după 36 de ani. A urcat, de asemenea, pe podium în alte competiţii importante, cum ar fi Europenele din Germania, Cupa Mondială din Cehia, Cupa Mondială din Polonia şi Super Cupa din SUA.

În acest an, la Duisburg, Cătălin Chirilă a câştigat medalia de aur la canoe simplu 500 m şi medalia de argint la canoe simplu 1000m, calificându-se astfel pentru Jocurile Olimpice din Paris 2024. Cu toate că s-a mutat din Tulcea şi şi-a dezvoltat cariera în altă parte, Cătălin Chirilă păstrează o legătură specială cu judeţul său natal şi îl consideră întotdeauna „judeţul de suflet”.