O persoană a luat din complexul memorial Ivan Patzaichin, inaugurat la finalul săptămânii trecute, pe faleza Dunării din municipiu, trunchiuri de copac care fac parte din „Grădina Deltei”, instalaţie artistică semnată de Olah Gyarfas. Iar pe „Metopa”, semnată de Mircea Cantor, au fost lăsate desene şi înscrisuri obscene.

Tulceanul care a tăiat şi a luat bucăţile de lemn a crezut, cel mai probabil, că acestea pot fi folosite ca material combustibil.

„Interacţiunea Memorialului cu câţiva cetăţeni, la 48 de ore de la lansare! Micul întreprinzător a venit cu drujba şi a extras două trunchiuri de copac, culese de pe plajă de la Perişor, din instalaţia artistică a lui Olah Gyarfas. Cu o seară înainte, un <<artist>> local şi-a exersat carioca pe betonul metopei (bine că pe beton!!!!)”, a scris, pe pagina sa de facebook, membrul fondator al Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu.

Domnia sa a salutat faptul că autorităţile au reacţionat prompt, s-au mobilizat şi au remediat situaţia.

„Mulţumim primăriei şi CJ pentru reacţia promptă şi dotarea cu sistem de supraveghere video şi pază permanentă. Uneori, nu ştii dacă să râzi sau să plângi la astfel de reacţii civice”, a spus Frolu, care este şi curatorul ansamblului memorial Ivan Patzaichin.

Şi Primăria Tulcea a reacţionat în legătură cu actul de vandalism.

„Aceste ieşiri nefericite anulează munca şi entuziasmul a zeci de oameni, tulceni sau iubitori ai acestor locuri, care s-au implicat în păstrarea memoriei sportivului şi omului Ivan Patzichin. Mai mult, aceste ticăloşii contrastează profund cu bunul simţ ce îl caracteriza pe tulceanul Ivan Patzaichin. Însă, noi ştim că nimic nu a reuşit să-i stingă lui Ivan încrederea în oameni, nici entuziasmul şi perseverenţa de a promova proiecte în beneficiul tuturor tulcenilor. Avem privilegiul de a deţine, pe Faleza Ivan Patzaichin, un ansamblu unic în România, de maxim impact cultural, realizat de cinci artişti de talie internaţională. Păstrăm convingerea că astfel de acte nu sunt reprezentative pentru locuitorii municipiului Tulcea”, a transmis Primăria Tulcea.

Persoana care a vandalizat obiectivul a fost identificată de Poliţia Locală a Municipiului Tulcea, piesa din lemn sustrasă fiind recuperată.

„În continuare, poliţiştii locali vor patrula în zonă. Ca măsură suplimentară, pentru asigurarea integrităţii Ansamblului Memorial, se vor monta camere de suprave-ghere, odată ce se va obţine acordul Consiliului Judeţean Tulcea, administratorului falezei”, a precizat Primăria Tulcea.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.