Mulţi concetăţeni preferă să arunce gunoiul menajer pe domeniul public. Raţiunile nu le cunoaştem, şi probabil că nici nu există. Pur şi simplu, aruncăm punga cu deşeuri lângă coşul de gunoi aflat pe stradă. Nu de puţine ori, cu toţii am văzut resturi menajere, piese de îmbrăcăminte, chiar şi bucăţi de mobilier care, cumva, completează, nu în sensul bun, peisajul urban.

Poliţiştii locali au surprins astfel de gesturi ce nu au legătură cu civismul, însă, după cum ne declară Cornel Ţopa, şef serviciu Poliţia Locală Tulcea, astfel de „evenimente le surprindem doar cu prilejul activităţilor pe linia ordinii publice”.

Un tulcean care a aruncat pe câmp deşeurile a fost identificat după ce, în mormanul de deşeuri, i s-a găsit factura la curent, iar poliţiştii locali au putut ajunge direct la uşa acestuia.

„Da, aici avem o problemă. Identificăm persoane care aruncă gunoiul pe domeniul public, pe terenurile virane, în câmp. Sau pe terenul vecinului! Sunt în medie 10 astfel de situaţii lunar. Şi atunci încercăm să identificăm personajul, persoanele, după anumite aşa-zis amprente. Într-unul din cazuri şi-a aruncat şi factura la curent şi, practic, ne-a dat adresa. Toate aceste sancţiuni merg direct la Direcţia de Taxe şi Impozite. Cred ca sunt, în medie, sancţiuni de la câteva sute de lei până la câteva zeci de lei. Nu se explică această lipsă de civism”, spune reprezentantul Poliţiei Locale.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.