Primarii din ţară consideră că autorităţile statului au „scăpat de sub control” problema consumului de droguri şi consideră că este nevoie de „intervenţii mult mai ferme” pentru combaterea acestui fenomen.

Primarul Ştefan Ilie este de părere că profesorii trebuie să fie primii care să semnaleze comportamente deviante în rândurile elevilor. Testarea obligatorie, întăreşte edilul, este „un subiect sensibil şi nu cred că se pune problema, deocamdată, fără un aviz de specialitate”.

Primarul municipiului Tulcea subscrie consideră că această problemă, delicată trebuie tratată cu atenţie şi cu ajutor strict de specialitate din partea instituţiilor statului.

„În calitate de primar, dar şi ca cetăţean, sunt total împotriva consumului de droguri, mai cu seamă consumul de droguri în şcoli. Depun toate eforturile, mai ales dacă sunt solicitat, deşi acest aspect este de competenţa eminamente a Crimei Organizate.  Nu voi pregeta să organizez acţiuni sau să particip la acţiuni prin care elevii sunt conştientizaţi cu privire la riscurile pe care le comportă consumul de droguri. Trebuie să avem întâlniri cu instituţiile deconcentrate pentru a stabili şi a pune bazele unei colaborări instituţionale pentru a reuşi să depistăm şi să eradicăm consumul de droguri. Mai  mult, trebuie să organizăm întâlniri cu organizaţiile non guvernamentale, cu scop educativ, pentru a susţine campanii de informare şi conştientizare, atât în rândurile elevilor, dar şi a cadrelor didactice şi familiilor. Am citit despre acele teste care se efectuează în şcoli. Eu cred că aceste controale trebuie făcute cu avizul instituţiilor abilitate, poliţia, Crima Organizată. În funcţie de recomandările pe care le fac aceste instituţii abilitate, la rândul nostru ca şi administraţie locală, putem să susţinem aceste campanii de prevenire a consumului de droguri, dar să încercăm să-i ajutăm şi pe cei care sunt identificaţi ca şi consumatori. Problema aceasta a consumului de droguri trebuie gândită ca şi acţiune în care să fie angrenată şi familia, factorul decisiv. Testarea elevilor, trebuie gândită într-un mod cât se poate de specializat, fiind o provocare, iar părinţii trebuie să-şi dea acordul. În acelaşi timp, trebuie să facem apel la psihologii şcolari, consilierii pe probleme educaţionale, specialiştii care sunt primii ce ar oferi acest ajutor specializat dacă sunt identificate cazuri de consum. Vedem la nivel naţional ce se petrece. Încercând să le expunem copiilor, liceenilor pericolele care îi pândesc dacă sunt consumatori, mă refer la sănătate, riscul de a comite infracţiuni grave sau chiar să se îmbolnăvească şi să-şi piardă viaţa. Puterea exemplului este foarte importantă. Dacă le prezentăm elevilor  cazurile unor consumatori de droguri care şi-au pus viaţa în pericol sau au suportat alt gen de consecinţe, mărturisirile acestora, cu siguranţă, avem un target bun”, subliniază primarul Ştefan Ilie.

Astăzi, primarul Ştefan Ilie va avea o întâlnire cu reprezentanţii organizaţiei „Salvaţi copiii”, în cadrul căreia va avea o intervenţie legată  şi de acest aspect, consumul de droguri, subiectul care ţine în priză opinia publică de ceva vreme.

„Vom avea discuţii ample pe o tematică largă. Avem în atenţie copiii din medii defavorizate, pe cei proveniţi din familii monoparentale, din comunităţile de romi. Iar în acest cadru vom discuta şi vom analiza şi această problemă care suscită interesul opiniei publice”, ne spune Ilie Ştefan.

Ca majoritatea primarilor din ţară şi Ilie Ştefan, primarul municipiului Tulcea este de părere că problema consumului de droguri este „o chestiune de siguranţă naţională” şi a salutat intenţia preşedintelui Klaus Iohannis de a introduce subiectul pe ordinea de zi a unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Doi elevi tulceni, arestaţi pentru trafic de droguri de risc

Şapte persoane, între care doi elevi, au fost arestate preventiv, săptămâna trecută, pentru trafic de droguri de risc în formă continuată.

Cei şapte sunt cercetaţi în două dosare, iar anchetatorii au reţinut că, în perioada 2022 – septembrie 2023, inculpaţii au comercializat canabis, în mod repetat (peste 80 de acte materiale), consumatorilor de pe raza judeţului Tulcea, inclusiv elevi.

„Activitatea infracţională a fost facilitată de împrejurarea că doi dintre inculpaţi sunt elevi şi astfel au avut acces la consumatorii de droguri din unităţile de învăţământ în care erau şcolarizaţi”, arată DIICOT.