90 de cupluri tulcene au fost sărbătorite, ieri, la împlinirea a 50 de ani de căsnicie, cu un moment festiv organizat de Primăria Tulcea la Teatrul Jean Bart. Într-un cadru festiv, cuplurile au fost felicitate şi au primit diplome de onoare, sume de bani şi flori. Cei prezenţi, sărbătoriţi şi rudele acestora, s-au bucurat de un spectacol susţinut de Ansamblul „Baladele Deltei”.
Evenimentul a fost prezentat de bibliotecarul Petru Ţincoca, cel care a înmânat diplome şi flori.
Ca şi anul trecut, primarul Ştefan Ilie a urcat pe scenă la finalul ceremoniei şi a interpretat o romanţă. De asemenea, s-au adresat audienţei deputatul liberal George Şişcu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea Mihai Huleni, care au transmis felicitări şi urări celor sărbătoriţi.
Secretul unei căsnicii de durată: respectul şi înţelegerea
Cei cu care am vorbit s-au arătat încântaţi să ne împărtăşească o parte din amintirea celor 50 de ani de căsnicie, dar şi din secretele unei relaţii atât de lungi.
Cuplurile care au participat la evenimentul dedicat, emoţionaţi, au încercat să ne spună câte ceva despre secretul unei căsnicii durabile, dar, în acelaşi timp, să ofere sfaturi pentru cei ce doresc să-şi întemeieze o familie.
Ardeleanu Neculai şi Cornelia: „Ne-am cunoscut încă de pe băncile şcolii, când o trăgeam de cozi, îi puneam pietre în buzunare şi în ghiozdan. Părinţii s-au şi certat din cauza asta. De fapt, mie îmi plăcea de ea foarte mult şi nu ştiam cum să-i spun. Eram copii, dar simţeam fiorii dragostei. Cum am reuşit să trăim 50 de ani împreună? Nu ştiu. Cred că respectul unul faţă de celălalt, dragostea. Am avut greutăţi, am avut copiii bolnavi, am rămas fără servicii. În fine, multe, dar nu ne-am dat bătuţi şi nu am aruncat vina unul pe celălalt. Am fost fericiţi, în ciuda tuturor pro-blemelor pentru că eram împreună. Celor ce vor să-şi întemeieze o familie, îi sfătuiesc să se căsătorească din dragoste că altfel nu se poate face nimic. Şi vă mai spun ceva: femeia este baza. Dacă ea nu pune suflet, totul se destramă. Bărbatul trebuie să înţeleagă că femeia are alte percepţii, alte simţuri, intuieşte”.
Şi familia Barbu Ştefan şi Mihaela au o poveste de viaţă, au trecut prin multe împreună, dar respectul şi comunicarea au făcut posibilă trecerea celor cinzeci de ani de convieţuire: „Noi ne-am iubit. Şi acum ne iubim şi oamenii văd asta. Ne-am cunoscut la o petrecere, la un verişor, la Galaţi. Prin gesturile noastre, prin felul în care ne purtăm unul cu celălalt. Ne ajutăm, ne sfătuim, facem totul împreună. Au fost şi momente grele, recunoaştem, cine nu trece prin ele? Dar dacă stăm supăraţi, furioşi. Nimic nu rezolvăm. Tinerii din ziua de astăzi se ceartă, nu au răbdare, se despart, se lovesc, se omoară, Doamne fereşte!. Totul porneşte de la băutură şi de la minciună. Noi nu ne-am minţit şi nu ne-am înşelat. Şi de asta a durat. Ei, că au mai fost mici ascunzişuri, surprize, asta este altceva. Generaţiile de astăzi nu se compară cu noi, generaţia noastră. Eram liniştiţi, sfioşi. Iar dragostea şi respectul ne-au ţinut mereu împreună”.
Şi în familia Mihalcea Floriţa şi Vasile este dragoste. Şi se vor iubi până când moartea îi va despărţi: „Voi spune tutu-ror că acolo unde nu este dragoste, nimic nu merge. Este moarte lentă. Dacă doi oameni nu se iubesc, se omoară, nu fizic, încet unii pe ceilalţi. Şi mai este un aspect: dacă amândoi ţin clonţul sus, atunci nu merge, Vedeţi câte divorţuri sunt acum. Şi ar mai fi un secret. Să nu lăsaţi pe nimeni să se amestece în viaţa voastră. Nici rudele, nici părinţii. Trebuie ca tinerii care îşi întemeiază o familie să aibă puterea de a se ridica singuri pe picioarele lor. Înţelegere, respect, bunăvoinţă, comunicare. Noi am fost şi suntem fericiţi pentru că ne-am construit viaţa singuri. Ne-am cunoscut la muncă. După câteva luni, ne-am căsătorit şi am fost fericiţi. Respectul, marele secret. Poate dragostea aceea de la început nu mai este aşa cu foc. Dar rămâne respectul. Asta îi sfătuim pe toţi tinerii. Dacă nu se respectă, dacă nu se preţuiesc, fiecare să o ia pe drumul său”.
Şi familia Ene Dumitru şi Ioana au o mică poveste care se întinde pe 50 de ani de viaţă: “Ne-am cunoscut la munca câmpului. Eu eram mai firavă, mai bolnăvicioasă. El mă ajuta, dar vedeam că-i place de mine.. Punea în saci, căra el că e voinic, vedeţi şi acum e ditamai omul. Şi aşa, mai târziu ne-am cunoscut părinţii, am stat de vorbă, am făcut nunta şi am trăit în fericire 50 de ani. Am mai avut şi necazuri ca fiecare, dar le-am trecut pe toate, mai greu, mai uşor. Dar ne-am înţeles pentru că fiecare a lăsat de la el. Mai lasă el, mai laşi tu, că altfel nu se poate. Ajungi la lovituri, scandal, despărţire. Acesta este secretul: să fii îngăduitor şi să comunici. Dacă ridici tonul şi ajungi la scandal nu rezolvi nimic”.
În familia Lefterache Tudora şi Mihai este o eternă poveste de dragoste şi aşa va fi mereu. Sunt aproape neputincioşi, se ajută unul pe celălalt şi le este uşor: „Nu există niciun secret al vieţii fericite timp de jumătate de secol. Ţine de fiecare, de noi, de felul nostru de a fi. Noi ne-am cunoscut în anul întâi la Politehnică. Şi aşa am rămas împreună de peste 60 de ani. Ne-am căsătorit, avem copii.. Am trecut prin multe. Dar nu ne-am pierdut iubirea şi încrederea unul în celălalt. Ce sfat să le dau tinerilor din ziua de astăzi? Să nu bea. Să nu facă nimic din ceea ce se face în ziua de astăzi şi vedem la ştiri. Dacă sunt cuminţi, au încredere unul în altul, se respectă, se ajută, se completează, vor fi fericiţi. Altfel, se duce totul de râpă. Se destramă. Şi se ajunge la lucruri urâte. Liniştea, calmul, înţelegerea reciprocă, compromisul, dar cu limite, sunt ingredientele”.
Gala Fidelităţii 2023 – cupluri premiate
- Ardeleanu Cornelia şi Ardeleanu Neculai
- Barbu Mihaela şi Barbu Ştefan
- Boncoi Irina şi Boncoi Moise
- Caia-Hoanăş Maria şi Caia-Hoanăş Mihai
- Calenciuc Cornelia şi Calenciuc Vasile
- Calispera Vasilica şi Calispera Tănase
- Caulea Gherghina şi Caulea Marin
- Chiriac Alexandrina şi Chiriac Manole
- Coreţchi Gabriela-Alexandrina şi Coreţchi Mihai
- Cubanţov Tania şi Cubanţov Feodor
- Culea Elisabeta şi Culea Dumitru
- Deacu Cristina şi Deacu Anane
- Doroftei Clava şi Doroftei Vasile
- Dragomir Elena şi Dragomir Ştefan
- Drăgan Paraschiva şi Drăgan Aftene
- Drăgan Aftinia şi Drăgan Tănase
- Dumbravă-Istrate Evdochia şi Dumbravă-Istrate Petru
- Dumitru Elena şi Dumitru Nicolae
- Dumitru Alexandra şi Dumitru Dumitru
- Ene Ioana şi Ene Dumitru
- Evdochim Maura şi Evdochim Niculae
- Ferendino Mioara şi Ferendino Leonida
- Filipov Maria şi Filipov Filip
- Garip Elena şi Garip Niculae
- Gheorghe Aneta şi Gheorghe Ion
- Gherghişan Maria şi Gherghişan Toader
- Ghioc Victoria şi Ghioc Aurel
- Grosu Vasilina şi Grosu George (decedat)
- Hagi Ecaterina şi Hagi Neculai
- Haliţi Maria şi Haliţi Gheorghe
- Iancu Maria şi Iancu Stere
- Ichim Getuca şi Ichim Vasile
- Ion Maria şi Ion Stelian
- Iordache Elena-Micaela şi Iordache Radu
- Iosif Ana şi Iosif Gheorghe
- Ivanov Elena şi Ivanov Alexandru
- Ivanov Maria şi Ivanov Chirilă
- Ivanov Agripina şi Ivanov Iordan
- Ivanov Maria şi Ivanov Stelian
- Lefterache Tudora şi Lefterache Mihai
- Leonov Elisabeta şi Leonov Ignat
- Manole Viorica şi Manole Petrea
- Marin Mariţa şi Marin Mihai
- Marola Iordana şi Marola Ionel
- Maxim Nastasia şi Maxim Ion
- Mărginean Emilia şi Mărginean Nicolae
- Mihalcea Floriţa şi Mihalcea Vasile
- Mirea Zanfira şi Mirea Constantin
- Mieşelericu Hrisaida şi Mieşelericu Hristu
- Mureşanu Tudoriţa şi Mureşanu Vasile
- Muşat Angela şi Muşat Ştefan
- Nane Gherghina şi Nane Ion
- Nechifor Elena şi Nechifor Ion
- Olaru Viorica şi Olaru Gheorghe
- Olteanu Viorica şi Olteanu Nicolae
- Onichi Vasilica şi Onichi Tudosă
- Parfene Ana şi Parfene Vasile
- Pascale Ana şi Pascale Gheorghe
- Pascu Ioana şi Pascu Ion
- Perijoc Elena şi Perijoc Eftim
- Pintilie Tudora şi Pintilie Viorel
- Poida Maria şi Poida Dumitru
- Postu Maria şi Postu Ion
- Puşcaşu Elisabeta şi Puşcaşu Dumitru
- Radilov Maria şi Radilov Florea
- Rahău Lucica şi Rahău Ioan
- Roşu Paulina şi Roşu Ghoerghe
- Rusache Chiraţa şi Rusache Mihai
- Rusu Costică şi Rusu Mariea
- Rusu Ioan şi Rusu Maria
- Rusu Ion şi Rusu Valeria
- Savencu Iulia şi Savencu Ion
- Simion Elena şi Simion Ion-Gheorghe
- Stere Viorica şi Stere Petre
- Suciu Aurica şi Suciu Vasile
- Şolcă Marilena şi Şolcă Petru
- Ştefan Emilia şi Ştefan Ştefan
- Taran Paraschiva şi Taran Pavel
- Terente Mariana şi Terente Valentin
- Trofimov Maria şi Trofimov Vasile
- Tudor Lucica şi Tudor Ion
- Turosu Niculina şi Turosu Iordan
- Ţurlică Genoveva şi Ţurlică Neculai
- Ulianov Ecaterina şi Ulianov Ichim
- Ungureanu Elena şi Ungureanu Gheorghe
- Urdeş Ivana şi Urdeş Ion
- Vasiliu Varvara şi Vasiliu Alexandru
- Venescu Cristina şi Venescu Florea
- Vizuroiu Maria şi Vizuroiu Marin
- Zăvoiu Maria şi Zăvoiu Ştefan