Printr-o adresă înaintată asociaţiilor de locatari, societatea Energoterm SA a notificat că, începând cu data de 1 noiembrie, cheltuielile privind părţile comune vor fi achitate de toţi locatarii, indiferent dacă sunt sau nu beneficiarii sistemului centralizat de încălzire. Cu alte cuvinte, inclusiv  posesorii de centrale termice vor trebui să achite facturi la SC Energoterm.

Adresa societăţii Energoterm a nu a fost pe placul preşedinţilor asociaţiilor de locatari. Cu atât mai mult, nu a fost digerată nici de locatarii care au centrale pe gaz.

„Cum să-i spun eu celui cu centrală că trebuie să plătească părţile comune? Păi nu-mi dă în cap? Noi trebuie să calculăm, conform adresei, cota comună pe fiecare apartament, va rezulta un procent care se va împărţi la toate apartamentele de pe scară. Dar nu am specialişti care să facă aceste calcule, să ia dimensiunea ţevilor. Păi unii au tăiat ţevile din apartament când şi-au montat centrale. Au investit sute de milioane din banii lor. Şi acum să le spun că trebuie să plătească la Energoterm? Va fi scandal mare. Vor ieşi în stradă”, ne-a declarat  preşedintele Asociaţiei Nr. 6, Nicolae Barbu.

Directorul societăţii Energoterm SA, Ionel Zamfir, spune că legea va fi aplicată şi la Tulcea, dacă nu va fi din nou prorogată din nou.

„Dacă este lege, eu o aplic. Dacă legea, din nou, se amână, stau liniştit. Ei când s-au debranşat au ştiut de această lege. Fiecare s-a prefăcut că nu ştie, lasă că merge şi aşa. Ei bine, de la 1 noiembrie nu mai merge.  Proprietarii de centrale termice nu ar fi trebuit să taie ţevile din casă, pe principiul că e proprietatea mea. Nu, ţevile care le treceau prin casă sunt proprietate comună. Pot răspunde penal. De ce nu şi-au tăiat şi tava-nul, podeaua? Legea se aplică acum, că vrem sau nu vrem. Dacă va fi prorogată, că mereu se întâmplă aşa, atunci Dumnezeu cu mila. Tot cei branşaţi la noi, la sistemul centralizat, vor plăti tot ca şi până acum. Este o lege care nu s-a aplicat. Iar în Tulcea este o nedreptate mare. Toată lumea de pe scară trebuie să plătească părţile comune, chiar dacă sunt sau nu branşaţi la Energoterm. Toată problema trebuie să o rezolve în cadrul asociaţiei. Însă asociaţiile se spală pe mâini şi preşedinţii ameninţă cu demisiile. Asociaţia trebuie să stabilească un procent, cotă parte pe fiecare apartament”, ne-a declarat Ionel Zamfir, directorul  Energoterm.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.