Apelul lansat, vineri, în Ziarul Delta de directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Tulcea, Georgeta Onofrei,  privind situaţia dezastruoasă a donării de sânge, nu a rămas fără răspuns. După ce, săptămâna trecută, Primăria Jurilovca a anunţat că pune la dispoziţie transport pentru localnicii care doresc să doneze sânge, şi Primăria Tulcea a răspuns apelului. Prin intermediul campaniei „Primăria are sânge!”, angajaţii instituţiei răspund, în această săptămână, la apelul lansat de Centrul de Transfuzii Sanguine Tulcea.

Apelul campaniei „Primăria are sânge!” a fost lansat vineri, de primarul Ştefan Ilie, prin intermediul unui e-mail, transmis tuturor angajaţilor din cadrul instituţiei şi al structurilor subordonate.

Ieri, angajaţi ai Primăriei Tulcea, împreună cu primarul Ştefan Ilie, au donat sânge. La prima oră, din Biroul Primarului au plecat primii angajaţi către Centrul de Transfuzii Sanguine Tulcea.

„Aflând despre situaţia nu tocmai bună a colectării de sânge şi a numărul mic de donatori care vin la Centrul de Transfuzii Sanguine Tulcea, am lansat un apel către toţi colegii din administraţia locală, atât celor din aparatul propriu, cât şi celor din structurile subordonate. Am numit această acţiune <<Primăria are sânge!>>  şi sper ca ea să se multiplice în toate instituţiile municipiului şi ale judeţului, la cât mai mulţi dintre locuitori, ca la final să putem spune cu toţii: <<TULCEA ARE SÂNGE!>>. Oamenii trebuie să înţeleagă că fiecare cantitate de sânge poate însemna o viaţă salvată”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Primarul municipiului lansează un apel către populaţie să facă la fel, pentru a-şi ajuta semenii în nevoie.

„Putem dovedi că suntem dedicaţi comunităţii. Donarea de sânge este un gest de responsabilitate socială manifestat la nivel individual, iar noi putem oferi un exemplu tuturor tulcenilor”, a transmis Ştefan Ilie.

La Centrul de Transfuzii din Tulcea vin zilnic în medie doar 10 donatori, iar directorul CTS Tulcea a făcut, prin intermediul ziarului Delta, săptămâna trecută, un nou apel către tulceni pentru a dona sânge.

„Situaţia donării de sânge este dezastruoasă! Nevoia de sânge este mare iar donatorii sunt foarte puţini, motiv pentru care îi îndemn pe tulceni să doneze sânge. Zilnic avem o medie de 10 – 12 donatori, dar necesarul este mult mai mare. Problema sângelui este la nivel naţional”, ne-a declarat directoarea Georgeta Onofrei.

Beneficiile pentru sănătatea donatorilor, studiate şi dovedite, sunt multiple: de la efecte precum reglarea tensiunii arteriale sau reducerea apariţiei atacurilor de cord până la îmbunătăţirea sănătăţii mentale şi impact pozitiv asupra stresului.

De asemenea, fiecare donator beneficiază de analize medicale (grupa sanguină, Rh, hemoleucogramă, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, analize biochimice); compensaţii valorice – 7 bonuri valorice care pot fi folosite pentru a achiziţiona produse / alimente; adeverinţă pentru a beneficia de o zi liberă de la serviciu; facilităţi la transportul în comun.

Cei care doresc să vină în sprijinul semenilor o pot face la Centrul de Transfuzii Sanguine Tulcea, de pe strada Alunişului Nr. 12.