Până pe 29 decembrie, tulcenii sunt invitaţi să îşi exprime părerea cu privire la forma în care va fi amenajată zona urbană aferentă Pieţei Vechi, Grădinii de Vară „Dacia”, Parcul Personalităţilor şi parcarea Casei Sindicatelor. Recent, Primăria Tulcea a anunţat deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de regenerare urbană în această zonă. Proiectul are ca scop revitalizarea şi restilizarea zonei, reorganizarea spaţiilor şi îmbunătăţirea circulaţiei.
Viceprimarul George Şinghi spune că este necesară o impunere a unui plan urbanistic zonal pentru a transforma zona cu o funcţiune principală de comerţ într-o adaptare potrivită vremurilor noastre, prin crearea unei pieţe agro-alimentare adaptată nevoilor oraşului contemporan.
„Este un proiect pe care l-am anunţat de peste un an. Zona a suferit de-a lungul timpului mici transformări, dar nu în bine. Toată lumea ştie de această locaţie, de Piaţa Veche, doar că de-a lungul timpului a trecut prin mai multe transformări de funcţiune, de schimbare în regim juridic. Părţi din vechea piaţă au trecut în proprietate privată prin tot tipul de metode. Cert este că s-a ajuns la o dezorganizare în acea zonă, nu este un regulament urbanistic foarte clar, şi din cauza aceasta s-a ajuns la tipul acesta de comerţ foarte dezorganizat şi fără investiţii prea mari în zonă. Nu toate terenurile mai sunt în proprietatea municipiului. Tocmai de aceea am văzut o necesitate de impunere a unui plan urbanistic zonal în acea zonă, pentru a transforma acea zonă, centrală de altfel, şi cu o funcţiune principală de comerţ, de a-i da o nouă înfăţişare de secol 21. Am propus un plan urbanistic zonal, el a fost în mai multe rânduri în dezbateri publice, am avut întrebări şi din partea cetăţenilor şi clarificări din partea noastră. Bineînţeles, sunt păreri pro şi contra, tocmai acesta este rolul, ca lumea să fie informată, să se implice şi să găsim o soluţie care să fie bună şi acceptată pentru majoritatea cetăţenilor oraşului. Întotdeauna va fi poate şi o mică minoritate de nemulţumiţi, dar nu putem să stăm pe loc şi să nu progresăm doar din acest motiv. Considerăm că atunci când vom ajunge la o formă finală, aceasta va fi bună şi mulţumitoare pentru toţi. Acolo sunt mai multe probleme, sunt şi probleme de regim juridic, de funcţiuni şi probleme de circulaţie. Prin acest PUZ putem rezolva şi nişte căi de acces din Isaccei spre Eminescu, de exemplu, şi spre Victoriei. Deci încercăm să rezolvăm mai multe probleme ce ţin de acea zonă. Complementar şi cu PUZ-ul care este pe o întindere mai mare în acea zonă, care cuprinde zona parcării de la Sindicate, Grădina de vară şi Parcul personalităţilor, iar împreună rezolvă şi nişte probleme de circulaţie, de staţionare, de parcări. Este o zonă centrală şi merită o transformare şi o adaptare la vremurile noastre. Deocamdată este la faza de PUZ, de reglementare din punct de vedere urbanistic a zonei, adică ce s-ar putea face în viitor pentru ca ulterior, odată cu aprobarea acestui PUZ, să trecem la următoarea fază, de studiu de fezabilitate, pentru o soluţie practică implementată la final”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.
Primăria Tulcea a demarat în urmă cu un an seria dezbaterilor publice ce vizează regenerarea urbană a centrului oraşului. Arhitectul Bruno Andreşoiu (Igloo Associated Arhitects), coordonatorul proiectelor, ne declara atunci că parte din construcţiile care ocupă în prezent spaţiul Pieţei Vechi vor fi demolate.
„Din punctul nostru de vedere, acea zonă este departe de orice fel de standard decent de vânzare/comerţ. Aici cred că sunt în asentimentul unei majorităţi covârşitoare a tulcenilor care văd şi ştiu cum arată Piaţa Veche. Cu acel spaţiu trebuie făcut ceva pentru a funcţiona realmente ca o piaţă. Nu am găsit nicio soluţie de a reface spaţiul fără nişte intervenţii destul de serioase asupra fondului actual construit. Propunerea este deci de demolare a majorităţii construcţiilor care ocupă acum piaţa, cu refacerea apoi a unei suprafeţe destul de importante, dar în altă configuraţie şi standard de calitate. Mă refer la standarde contemporane, care să poată asigura derularea unui comerţ civilizat, cu spaţii închise, protejate, bine condiţionate, luminate, aerisite şi sigure, atât din punct de vedere al gestiunii bunurilor, cât şi al siguranţei alimentare„, ne-a declarat arhitectul Bruno Andreşoiu.
Primăria Municipiului Tulcea are deja în derulare câteva proiecte de regenerare urbană pentru zone importante ale oraşului, precum zona actualei Grădini de Vară căreia i se va menţine funcţiunea de spaţiu de spectacole şi cinematograf în aer liber. Se are în vedere crearea unei pieţe agro-alimentare, adaptată nevoilor oraşului contemporan, fiind vorba de Piaţa Veche în continuitate cu dotările comerciale care se vor edifica în zona Casei Sindicatelor.
Sugestii şi opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune până la data de 29 decembrie 2023.