Primăria Tulcea îşi va relua activitatea în vara anului viitor la sediul renovat din Piaţa Civică, după ce, în ianuarie anul acesta,  birourile administraţiei publice locale s-au relocat la hotel Europolis.

Lucrările de modernizare a clădirii sunt realizate în procent de 50%, iar primarul Ştefan Ilie preconizează că vor fi finalizate în luna iulie 2024, cu toate că termenul avansat de proiectant este martie 2024.

„Lucrările la primărie se află într-un stadiu de 50%, proiectul este fazat, adică se va lucra şi în anul următor. Este un proiect foarte greu din cauza infrastructurii, solului şi a faptului că modul în care se calculează rezistenţa seismică a fost modificat faţă de când a fost intenţia de a obţine finanţare pentru reabilitarea primăriei şi faţă de ce impun normele la momentul actual. S-a lucrat foarte mult la consolidarea în subsol, în interiorul fundaţiei. Primăria va avea şi acces pentru persoane cu dizabilităţi, ceea ce nu era prevăzut în proiect. Sediul se va încadra în peisajul clădirilor din zonă, adică nu va fi diferit faţă de ce are Consiliul Judeţean, ci va face o comuniune arhitecturală cu acesta. Vom avea un lift exterior amplasat pe partea dinspre strada Păcii, pentru accesul persoanelor şi cu dizabilităţi, fiind singura posibilitate pentru aceştia. Nu era prevăzut, nu erau prevăzute nici măcar instalaţiile de internet, spre exemplu. Eu preconizez că în luna iulie va fi gata”, a declarat primarul Ştefan Ilie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Consilierii locali au aprobat în cadrul unei şedinţe de îndată implementarea celei de a doua etape a proiectului, respectiv includerea investiţiei în exerciţiul financiar 2021-2027.

„Precum în cazul altor câteva proiecte, spre exemplu proiectul de la Liceul Grigore Moisil sau proiectul cu autobuze, a fost trecută prin Consiliul Local hotărârea de etapizare a acestui proiect. Practic se trece din exerciţiul de finanţare 2014 – 2021, pe 2021 – 2027. Acest lucru ne este necesar la ADR, la partea de fonduri europene, pentru a trece pe următoarea perioadă de fonduri nerambursabile. Termenul primit de la proiectant este martie 2024″, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

Comparativ cu proiectul iniţial realizat în 2018, în urma expertizei tehnice, s-au modificat şi normele pentru rezistenţa seismică, fiind vorba de executarea mai multor lucrări de rezistenţă, precum subzidiri, lucrări de structură la stâlpi şi planşee.

„Faţă de proiectul iniţial, în urma expertizei tehnice realizată la efectuarea proiectului tehnic au mai survenit nişte suplimentări pe partea de consolidare, adică faţă de perioada iniţială a elaborării proiectului, în 2018, când s-a ajuns la implementare, anul acesta s-au modificat şi normele pentru rezistenţa seismică, astfel încât s-a modificat puţin partea de consolidare. Au fost alese alte soluţii de consolidare întrucât trebuiau să îndeplinească alte criterii de rezistenţă seismică. S-au realizat toate aceste lucrări de consolidare, lucrări care au fost mai greu de executat, a fost vorba de subzidiri, de lucrări de structură la stâlpi, la planşee, mai multe lucrări de rezistenţă care au necesitat mai mult timp. Acum se lucrează şi până la sfârşitul anului se va monta peretele cortină şi toată tâmplăria exterioară”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi .

Primăria Tulcea plăteşte unităţii de cazare 6.600 de euro pe lună, un preţ de aproape două ori mai mic faţă de ofertele primite din partea altor hoteluri din municipiu, precizau atunci reprezentanţii primăriei.

Lucrările de modernizare presupun izolarea termică a faţadei, realizarea finisajelor interioare şi exterioare, înlocuirea tâmplăriei vechi din PVC şi metal cu tâmplărie din aluminiu şi pereţi cortină, repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura clădirii, dar şi realizarea unui lift exterior panoramic.

După finalizarea investiţiei, în noua primărie nu vor mai exista ghişee, ci un birou în care cetăţeanul va sta faţă în faţă cu lucrătorul, fără să îl mai despartă vreun geam.