„Depresia nu apare decât la oamenii inteligenţi, n-o să apară la proşti!”

Sentimentele de tristeţe care durează pe tot parcursul sezonului de sărbători, în special în lunile noiembrie şi decembrie, sunt adesea denumite depresia de sărbători. Sărbătorile sunt, de obicei, privite ca o perioadă de fericire şi bucurie. Dar, pentru unii oameni, poate fi o perioadă de reflecţie dureroasă, tristeţe, singurătate, anxietate şi depresie.

Chiar şi oamenii care iubesc acest sezon se pot confrunta cu depresia de sărbători în această perioadă aglomerată. Sărbătorile sunt adesea un moment cu emoţii şi solicitări mari, ceea ce îi poate face pe mulţi să se simtă stresaţi şi epuizaţi.

Medicul psihiatru Mihai Tatu consideră că depresia este un fenomen ce se accentuează în perioada sărbătorilor din cauza singurătăţii.

„Depresia este permanentă, doar că se accentuează în perioada sărbătorilor prin singurătatea care apare la anumite persoane. Depresia nu se declanşează doar de sărbători, iar apoi dispare. Este un fenomen care se accentuează, este anterior şi posterior sărbătorilor. Sunt mulţi oameni care îşi pun problema, ce fac în continuare? Sunt multe persoane care prezintă depresie care se accentuează în perioada respectivă datorită faptului că unul din condiţiile principale ale stării de bine este buna comunicare cu cei din jur, doar că din nefericire în perioada actuală foarte multe persoane sunt plecate din ţară, iar marea majoritate rămân singuri şi nu mai ştiu cu cine să mai petreacă sărbătorile. Depresia nu apare decât la oamenii inteligenţi, n-o să apară la proşti, pentru că prostul nu poate să îşi folosească circuitele ca atare. N-o să apară la psihopaţi, pentru că aceştia sunt cu personalitatea lor, ea apare la oamenii care doresc să fie perfecţionişti. Depresia apare la inteligentul care vrea perfecţiune din toate punctele de vedere”, ne-a declarat dr. Mihai Tatu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.