Compania SC Aquaserv SA din Tulcea a finalizat recent un proiect de energie solară în valoare de aproximativ 1 milion de euro.

Proiectul a constat în realizarea unor surse fotovoltaice destinate consumului propriu de energie la nivelul infrastructurii de apă şi apă uzată pentru  Aquaserv Tulcea, conectate la reţeaua naţională şi având calitate de prosumator, cu toată producţia de energie fotovoltaică furnizată în reţeaua proprie a beneficiarului, pentru a fi consumată de echipamentele proprii din cele două staţii – de tratare şi de epurare. În total au fost montate 1703 panouri fotovoltaice.

Cele două centrale fotovoltaice sunt prevăzute cu platforme de monitorizare in cloud, precum şi staţie meteo pentru măsurarea parametrilor atmosferici, în vederea creşterii eficienţei şi mentenanţei sistemului.

„Este o poveste începută în ianuarie a acestui an. O cerere de finanţare depusă într-un timp oarecum record, în trei săptămâni, semnat contract de finanţare undeva în martie-aprilie. A urmat procedura de achiziţie, la momentul respectiv au fost şase oferte, evaluarea. Lucrările au început în august partea de proiectare, nu s-au derulat aşa cum mi-aş fi dorit, dar oricum s-a finalizat. Aş fi dorit să se finalizeze undeva în septembrie-octombrie, să beneficiem atunci de ziua mai lungă, de căldură, astfel încât să vedem rezultatele mai rapid. A fost pusă în funcţiune în urmă cu o săptămână integral. Capacitatea de producţie din staţia de epurare, ţinând cont de intervalul scurt în care există lumină, radiaţii solare, între ora nouă şi trei şi jumătate, produce aproximativ undeva la 60% din ceea ce consumă staţia de epurare. În staţia de tratare mai erau de pus la punct nişte reglaje care s-au finalizat ieri, reglaje însemnând conectarea ultimei baterii de panouri, de 60 de panouri, dar tot aşa, în intervalul  nouă şi trei şi jumătate ne încadrăm undeva la 60%”, ne-a declarat directorul general Valentin Ifrim.

În ceea ce priveşte reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, Aquaserv SA a demarat proceduri de achiziţie pentru şapte din cele 18 contracte de lucrări.

„Mai sunt în cadrul contractului de finanţare pe care l-am semnat anul trecut pentru execuţia de lucrări, de extindere reabilitări de reţele de apă şi canalizare, am demarat proceduri de achiziţie pentru şapte din cele 18 contracte de lucrări, am semnat în momentul acesta trei, trei dintre ele au fost anulate din lipsă de participanţi, unul încă se află în evaluare şi urmează să le reluăm pe celelalte astfel încât, aşa ne dorim, la începutul primăverii să avem semnate toate contractele şi să începem să lucrăm în judeţ, peste tot acolo unde operăm, asta însemnând toate localităţile de pe Braţul Chilia, toate localităţile de pe Braţul Sulina, Mahmudia, Isaccea, Tulcea, Măcin, Carcaliu, Babadag şi să încercăm să le finalizăm. Aşteptăm să primim decizia de finanţare din partea Comisiei Europene ca să avem toate documentele în ordine”, a precizat Valentin Ifrim.