Anul acesta vor începe discuţii în coaliţie pe tema impozitului progresiv, care ar putea fi implementat în 2025, spun surse guvernamentale.

PSD a propus două variante pentru reforma fiscală din 2024: una cu cotă unică de 16%, ceea ce ar majora puternic impozitarea pe venit şi pe capital, în prezent de 10%, respectiv 8%, sau impozit progresiv.

În schimb, liberalii spun că pe tema impozitului progresiv trebuie să existe o dezbatere cu mediul de afaceri şi societatea civilă şi nu ar trebui să fie o decizie politică.

Antreprenorul Ion Bălan, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ Tulcea, spune că este de acord cu impozitarea progresivă şi că ar trebui urmat exemplul unor state democratice care practică deja acest sistem şi au un nivel de trai mai ridicat.

Secretarul general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Sterică Fudulea, consideră că anul acesta nu poate fi vorba despre o modificare în sensul impozitării progresive, iar orice soluţie trebuie discutată.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.