Ursoaica semnalată la Brăila nu va ajunge în Delta Dunării, dar pădurile din arcul Munţilor Măcin ar fi un habitat pentru ea, spune dr. Ştefan Răileanu, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” – INCDDD.

Întâlnirea cu astfel de fenomene este normală, în urma tăierii pădurilor şi distrugerilor habitatelor, iar ursoaica în căutarea unui nou teritoriu este nevoită să emigreze în alte zone pentru mai multă hrană, spune Ştefan Răileanu, medic veterinar.

„Personal, cred că ursul nu va ajunge în Delta Dunării, nu cred că se poate obişnui cu sezoanele de vară şi cred că ectoparazitozele şi bolile care se află în Delta Dunării creează stres sensibilitate. Muştele, tăunii, ţânţarii, căpuşele nu prea sunt în confortul urşilor, ursul fiind un animal căruia îi place confortul, aşa că mă îndoiesc că el va prefera Delta. Pădurile din regiunile tampon, arcul Munţilor Măcin, pădurile din aceste regiuni ar fi un habitat pentru ei, dar mi-e greu să cred totuşi că va prefera temperaturile noastre”, a explicat dr. Ştefan Răileanu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.