Proiectul de buget al municipiului Tulcea pe anul 2024 va fi supus luna aceasta votului consilierilor locali. Bugetul este mai mic cu 10 milioane de lei faţă de anul trecut, iar 60% din acesta, conform proiectului, va fi alocat investiţiilor.

Pe acest subiect am discutat cu reprezentanţii grupurilor politice PSD, USR, PNL şi PER din Consiliul Local.

Tatiana Haliţ, USR: Sunt multe investiţii, dar cele mai multe sunt în continuare

Tatiana Haliţ, consilier local USR, consideră că bugetul municipiului este echilibrat, dar că ar trebui insistat pe proiecte cu un impact mai mare pentru comunitatea tulceană.

„Sumele menţionate în proiectul pus în dezbatere le-am văzut şi sunt ok. În ceea ce priveşte faptul că bugetul o să piardă cam 10 milioane de lei pentru că nu mai vin de la bugetul de stat, asta este conducerea pe care o avem la nivel naţional. Avem un guvern PSD-PNL care a decis să dea această ordonanţă pe motiv că trebuie să avem grijă la deficitul bugetar al României, care dacă ar depăşi o valoare de 5,5 sau maxim 5,7 din PIB este la limită acceptată de Comisia Europeană. Nu mai putem continua cu Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Aşa explică faptul că primăriile vor fi nevoite să nu se mai aştepte la nişte bani care veneau de la bugetul de stat, şi, mai mult, direcţionat pe unde trebuie să facă economiile. În special investiţiile locale sunt blocate pentru o perioadă. Ca şi consilier local USR, eu totuşi sper, deoarece intrăm într-un an electoral cu toate alegerile posibile, că acesta a fost doar un început şi va avea grijă guvernul, dacă şi poate, să funcţionăm bine, în sensul să nu fie blocate proiectele prin PNRR. Pe de altă parte, nici primăriile să nu fie atât de nemulţumite cum sunt acum. Eu cred că se pot găsi soluţii şi în plan local, şi la nivel naţional, astfel încât să nu blocăm nimic şi lucrurile să funcţioneze. Am văzut că se continuă investiţiile, totuşi, sunt foarte multe anexe în proiectul de buget local. Apar în listă şi câteva lucrări noi, dar nu de avengură. Tot ce a fost de investiţii foarte mari, adică infrastructură stradală sau reabilitări de şcoli şi de blocuri, sunt nişte investiţii care se continuă sau chiar acum s-au semnat prima dată. Sunt multe investiţii, dar cele mai multe sunt în continuare, nu apar nu ştiu ce investiţii foarte mari şi de impact în comunitatea tulceană. Tocmai din acest motiv, eu insist să nu uităm şi de alte proiecte care contează pentru mediul nostru urban. Am făcut şi propuneri în proiect la capitolul investiţii, evident în proiectul de buget local. Am reamintit câteva propuneri pe care le-am făcut anul trecut. N-am primit undă verde că sigur se vor face, dar ştiu că au rămas cumva în atenţia primăriei undeva”, ne-a declarat Tatiana Haliţ.

George Şinghi, PNL: Secţiunea de dezvoltare este cea mai mare din toată istoria municipiului

George Şinghi, consilier local PNL, spune că a participat la realizarea bugetului local, iar suma acordată pentru secţiunea dezvoltării municipiului este cea mai mare de până acum, fiind vorba despre 227 milioane de lei.

„Am participat la realizarea bugetului. În primul rând, foarte important de precizat este că bugetul nu include sumele alocate de la bugetul de stat pentru cheltuielile pe fiecare elev, pentru că acestea, la momentul publicării bugetului nu erau încă alocate. Aceşti bani reprezintă încă 10-12 milioane de lei care se vor adăuga în plus la venituri. Deci veniturile vor fi peste bugetul de anul trecut până la şedinţa de Consiliu Local. În plus faţă de lucrul acesta, bugetul ar fi fost şi mai mare, însă de anul acesta impozitul pe anumite venituri nu se mai virează către primării, ci rămân la bugetul de stat. Este vorba de nişte impozite pe venituri din pensii, pe dividente, care până anul trecut veneau la bugetul local, iar acum se duc direct către bugetul de stat. Aceste venituri mai înseamnă un minus cam de încă 10 milioane la buget, deci bugetul ar fi fost unul cu mult mai mare. Totuşi sunt sume care posibil să vină în plus la rectificări pe parcursul anului, sunt sume foarte probabile, fiindcă au fost an de an în anii trecuţi. Este vorba despre anumite subvenţii, de exemplu pentru Energoterm. Acestea nu le-am prins acum în bugetul de stat, dar ele vor veni ca plusuri la momentul rectificării. De exemplu, în 2021 au fost 14 milioane, anul trecut au fost 4 milioane. Deci bugetul se mai modifică pe parcursul anului. În plus faţă de aceste lucruri, ce mai este important de văzut şi analizat în buget este vorba de secţiunea de dezvoltare care are buget, fiindcă aici nu intră doar bugetul local, ci sunt şi sumele din PNRR, de la bugetul de stat, din diversele programe precum Anghel Saligny, programul de consolidări şi altele. Secţiunea de dezvoltare de anul acesta este cea mai mare din toată istoria municipiului, de 227 milioane de lei. Anul trecut execuţia a fost de 90 de milioane de lei, care este de trei ori faţă de maximul de până acum din toate timpurile. Anul 2023 a fost la maxim, dar 2024 pe secţiunea de dezvoltare va fi şi mai mare prin prisma proiectelor pregătite de către primărie, dar şi a finanţărilor accesate din diverse programe. Bineînţeles, veniturile ar fi putut fi mai mari, avem proiecte pe care trebuie să le finanţăm şi căutăm diverse surse de finanţare, pentru că bugetul local nu este niciodată destul pentru nevoile municipiului”, ne-a declarat George Şinghi.

Dragoş Simion, PER: Este un buget dezechilibrat şi un buget în roşu

Consilierul local PER Dragoş Simion consideră că bugetul municipiului este dezechilibrat şi focusat în mare parte pe prima jumătate a anului.

„Am constatat că bugetul municipiului Tulcea previzionat pentru anul 2024 este dus către o linie a dezechilibrului. Trecând peste el, o să vedem că o parte din acesta, în speţă bugetul Serviciului de Gospodărie Municipală, care acoperă o arie largă a lucrurilor edilitare la nivelul municipiului, este canalizat în primul semestru al anului 2024, iar în celălalt semestru al anului 2024 , bugetul fiind 0. Serviciul de Gospodărie Municipală are pentru a doua jumătate a anului 2024 un buget de 0 lei. Cred că este pentru prima dată când avem un asemenea buget la nivelul de UAT. Din acest buget să înţeleg că în cea de-a doua parte a anului nu se va mai face absolut nimic din ce înseamnă lucrări edilitare gospodăreşti. Dar nu doar aceasta este problema, vedem şi în privinţa subvenţiei de la Energoterm, unde avem o subvenţie prinsă în buget în valoare de 4 milioane de lei care probabil acoperă perioada ianuarie-aprilie 2024, rămânând ca cealaltă perioadă a iernii, începând din octombrie până în decembrie, să rămână descoperită. Ne uităm în bugetul de investiţii al municipiului Tulcea şi putem observa că 85% din bugetul de investiţii este concentrat în prima jumătate a anului, pentru ca doar 15% să fie executat în a doua jumătate a anului. Deci vedem că acest buget este strict canalizat în mare parte pe prima jumătate a anului. Regăsim în acelaşi timp o subvenţie la Transport Public în valoare de 10 milioane de lei, adică 2 milioane de euro, având în vedere faptul că acolo se fac şi foarte multe investiţii, dar, atenţie, a nu se confunda subvenţia cu investiţiile. Nu regăsim în schimb în buget lucruri pe care noi, tulcenii, ni le dorim a se întâmpla, precum Parcul Victoria şi toboganul de la Ciuperca. Regăsim în schimb cheltuieli alocate pentru demolarea şi eliminarea celui vechi, dar absolut niciun proiect de investiţii, de reaşezare a zonei. De asemenea, nu vedem nimic despre clădirea Tribunalului care aparţine municipalităţii şi constatăm că din totalul bugetului de investiţii previzionat pentru anul 2024, 60% este efort bugetar propriu. Mai constatăm în acelaşi timp că avem o creştere la cheltuielile salariale de 16% faţă de 2023. În acelaşi timp, municipalitatea trebuie să ramburseze din creditul contractat la bancă, anul acesta fiind previzionată o rambursare a unei sume de 5 milioane de lei, respectiv un milion de euro, ceea ce pune clar presiune asupra bugetului. Faptul că au contractate atâtea credite, acum începem să rambursăm şi devine din ce în ce mai rău pentru municipalitate. În concluzie, este un buget dezechilibrat şi un buget în roşu care nu reuşeşte să acopere în totalitate necesarul municipiului, mare parte dintre banii din investiţii îndreptându-se către partea de cofinanţare a proiectelor PNRR. Sunt lucrările aflate în continuare, dar şi lucrările noi, în mare parte fiind lucrări de consolidare, reabilitări energetice, ale blocurilor, unităţi de învăţământ şi prea puţin în partea de lucrări noi”, ne-a declarat Dragoş Simion.

Gabriel-Dorin Ţiu, PSD: Este primul buget de austeritate

Consilierul local PSD Gabriel-Dorin Ţiu opinează faptul că bugetul municipal este unul de austeritate.

„Fiind consilier local de 12 ani, acesta este primul buget de austeritate. Un argument este că la Gospodăria Municipală sunt alocaţi bani doar pentru primele două trimestre ale anului. În urmă cu doi ani, la aprobarea bugetului Baladelor Deltei nu era asigurat bugetul pentru tot anul, şi se aştepta o rectificare. La vremea respectivă, nu am votat acel buget. Nici anul acesta, în forma în care s-a prezentat, eu nu consider că acest buget ar trebui să fie aprobat exact pentru motivul Gospodăriei Municipale. De exemplu, cetăţenii îşi plătesc taxa de habitat, în schimb cheltuielile aferente gunoiului din municipiul Tulcea, care face parte tot din bugetul  Gospodăriei Municipale, nu este alocat decât pentru primele şase luni ale anului. Adică cetăţenii plătesc gunoiul pentru tot anul, dar în bugetul municipiului nu apar decât primele şase luni. Un al doilea exemplu ar fi faptul că la investiţiile cu forţe proprii, foarte multe dintre obiectivele propuse în anii trecuţi, în noul buget au prevăzute doar sume de câteva mii de lei, iar problema nu se poate rezolva, ci doar au fost păstrate în anexă. De exemplu, dacă anul trecut au fost prevăzute câteva sute de mii de lei pentru realizarea unui obiectiv, şi dacă nu a fost realizat, dar anul acesta se păstrează obiectivul cu 5.000 lei, este evident că nu se va face, doar că nu a fost anulat. Se păstrează ca investiţie şi probabil se va face în anii următori, dar anul acesta nu se poate face. Sunt peste 10 obiective de acest gen cu sume minime alocate. De asemenea, în bugetul pentru subvenţia la Energoterm sunt prevăzute doar 4 milioane de lei pentru anul acesta, dar asta s-a mai întâmplat. Cam în fiecare an se asigură la acest buget doar prima parte a anului, adică sezonul ianuarie-aprilie, urmând ca pentru sezonul de toamnă-iarnă întotdeauna să se primească bani şi de la guvern”, ne-a declarat Gabriel-Dorin Ţiu.

În bugetul propus sunt estimate venituri în sumă de 433.064,60 mii lei şi cheltuieli în valoare de 435.531,80 mii lei. Cheltuielile operaţionale cu funcţionarea instituţiilor şi serviciilor publice sunt în sumă de 183.360,30 mii lei, iar pentru cheltuielile cu investiţiile este prevăzută suma de 249.704,30 mii lei. Excedentul anilor precedenţi este în sumă totală de 2.467,20 mii lei şi a fost cuprins ca sursă de finanţare a investiţiilor în anul 2024.