În Munţii Măcinului au apărut deja ghioceii, mai devreme faţă de alţi ani. Avem două specii deosebite de ghiocei, una din ele găsindu-se în foarte puţine zone ale ţării în afară de Dobrogea, galanthus elwesii sau ghiocelul grecesc, şi o specie de ghiocei care se găseşte numai la noi, galanthus plicatus sau ghiocelul cu frunze îndoite, preţuiţi şi vizibil diferiţi faţă de cei din alte zone.

Directorul Viorel Roşca spune că îşi doreşte ca cei care vizitează Parcul Naţional Munţii Măcinului să nu ia amintire ghioceii, menţionând că administraţia este pregătită să-i sancţioneze pe cei care nu respectă regulile.

„Poate suntem şi subiectivi în ceea ce priveşte ghiocelul cu frunze îndoite, că sunt ai noştri, din Munţii Hercinici, dar ei chiar au o valoare ştiinţifică. Mi-aş dori foarte mult ca anul acesta să nu mai întâlnesc oameni care îşi iau <<ca amintire>> din această specie rară de ghiocel cu frunze îndoite. Nu suntem porniţi, nu avem plan de amenzi, dar suntem hotărâţi să apărăm tezaurul de biodiversitate pe care l-am primit tot de la comunităţile locale. Noi suntem 18 angajaţi pe 70.000 de hectare, şi când suntem obligaţi, aplicăm şi amenzi pentru distrugere, cu toate că nu ne-am făcut un obiectiv din asta, dar ruperea sau distrugerea plantelor cu bulbi poate ajunge la amenzi de 3.000-5.000-10.000 de lei”, ne-a declarat Viorel Roşca.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.