Şacalii s-au împuţinat în Delta Dunării, asta arată studiul realizat anul trecut de specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Delta Dunării (INCDDD). Dacă în ianuarie 2023, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) menţiona un efectiv între 2400 şi 3500 de exemplare, studiul realizat anul trecut de specialiştii din cadrul INCDDD arată că ar fi între 625 şi 1100 de şacali.

Această evaluare este contestată de primarii din Delta Dunării cu care am vorbit. Mai mult, edilii ne-au spus că numărul şacalilor s-a mărit în ultima perioadă. Este şi cazul primarului comunei Chilia Veche, Alexandru Timur Ciauş, care ne-a spus că localnicii fac plângeri, dar autorităţile nu iau măsuri.

Antonel Pocora, primarul comunei C.A. Rosetti, atrage atenţia că şacalii au ajuns să mănânce până şi strugurii din viile oamenilor, aceştia fiind nevoiţi să le abandoneze, şi să-şi împrejmuiască găinile pentru a le proteja.

Primăriţa comunei Maliuc, Nicoleta Sevastian, spune că şacalii au ajuns şi în preajma blocurilor de locuit, iar sunetele pe cale le scot noaptea sunt înfiorătoare.

Primarul comunei Mahmudia, Ion Şerpescu, consideră că soluţia reducerii numărului de şacali din Deltă este organizarea de sesiuni de vânătoare.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.