Calitatea lucrărilor executate la blocul TAVS din strada Potcovari, nr. 1, prins într-un proiect de reabilitare şi eficientizare energetică, a fost criticată, miercuri, în cadrul şedinţei Consiliului Local de unul dintre locatari. Intervenţia locatarei a avut loc la solicitarea consilierei PSD Andaluzia Luca, la momentul prezentării proiectului de hotărâre privind aprobarea cuantumului taxei de reabilitare termică pentru proprietarii apartamentelor.

„Noi nu ştim ca şi proprietari ce s-a făcut efectiv acolo. Domnul preşedinte (al asociaţiei de proprietari, n.red.) am văzut că a semnat undeva recepţia lucrării, dar el nu are nicio împuternicire de la noi. Noi nu am semnat şi nu am văzut aşa ceva. Fiecare a venit şi a făcut ce a vrut acolo. Sunt nişte sume colosale, nejustificate. De exemplu, la apartamentul 1, preţul ferestrelor PVC a fost de 0 lei, fiindcă nu s-au schimbat ferestrele. La noi, de asemenea, nu s-au schimbat ferestrele şi am 3214 lei pentru ferestre. Eu vreau să ştiu ce s-a făcut. Au lucrat băieţii, veniţi acum să vedeţi că lucrarea deja se desface, acea vată de sticlă. Soţul se pricepe şi i-a pus să dea jos acea bucată de lucrare, dar nu poţi să stai fă aia, fă aia. Nu s-au schimbat conductele, aşa cum era în proiect”, a declarat locatara blocului în timpul şedinţei.

Primarul Ştefan Ilie a explicat că lucrările de reabilitare a blocurilor nu se referă şi la interiorul locuinţelor, iar sesizările legate de calitatea lucrărilor se pot transmite primăriei de către orice locatar, lucrarea fiind în garanţie.

„De-a lungul reparaţiilor la blocul TAVS, ca şi la celelalte blocuri, am întâmpinat, cum este şi firesc, foarte multe reclamaţii din partea cetăţenilor, care vedeau erori în procedura de reparaţii şi solicitau informaţii. Nu a existat ca să nu răspundem la absolut toate solicitările lor, la toate blocurile din acest municipiu care au fost reparate. Şi de fiecare dată am căutat, şi am şi reuşit, să remediem atunci când s-a constatat o eroare de construcţie. Ceea ce dumneavoastră susţineţi vă pot spune cu certitudine că în nicio situaţie, în niciun fel de proiect, reabilitarea energetică, consolidată, seismică, nu are legătură cu spaţiile interioare ale locuinţelor. Eu am fost acolo la dumneavoastră, niciodată nu v-am spus şi nu a existat vreun proiect care să intre în interiorul locuinţei cetăţeanului. Toate instalaţiile de care vorbiţi sunt comune (…). Recepţia a fost semnată pe data de 9 noiembrie 2023 şi de către domnul Furdui, preşedintele asociaţiei, care are calitatea de a semna în numele dumneavoastră, prin modul prin care l-aţi împuternicit. La toate reclamaţiile pe care dumneavoastră şi alţi cetăţeni le-au făcut au primit răspunsul în termen. Vreau să mai spun că lucrarea este în garanţie, iar dacă aveţi sesizări legate de calitatea lucrărilor în anumite locuri, trebuie să le transmiteţi dumneavoastră, nu neapărat domnul preşedinte de asociaţie. În situaţia în care lucrările nu sunt corecte, constructorul le va remedia, fiindcă sunt în garanţie. În privinţa plăţilor, plata nu reflectă ceea ce s-a întâmplat în apartament, fiindcă nu are legătură cu apartamentul, are legătură cu blocul. La finalul recepţiei, blocul a căpătat carte tehnică, iar apartamentelor unde sunteţi proprietari li s-a modificat valoarea în plus. Noi vă vom trimite fiecare răspuns la fiecare lucru, iar pe dumneavoastră nu vă obligă nimeni să semnaţi. În momentul în care nu sunteţi de acord cu sumele respective, le contestaţi. Sunt zeci de contestaţii care au fost evaluate, atât de primărie cât şi de instanţe. Ceea ce este important este că aveţi un bloc reabilitat pe banii contribuabililor”, a declarat Ştefan Ilie.

Proiectul de hotărâre nu a trecut la vot, însă viceprimarul George Şinghi, iniţiatorul proiectului, spune că acesta va fi repus pe ordinea de zi la şedinţa următoare.

„Au fost verificate toate aspectele pe parcursul execuţiei. Bineînţeles că au mai fost reveniri, remedieri, pe parcursul execuţiei, însă toate acestea s-au încheiat şi cu un proces verbal de recepţie semnat de toată lumea, inclusiv de Inspectoratul de Stat în Construcţii, de preşedintele de asociaţie. În urma solicitării de ieri (miercuri, n.red.), vom transmite explicaţiile solicitate de acel locatar. Este vorba despre un singur locatar care a venit cu această petiţie. Le vom clarifica şi le vom explica şi consilierilor în următoarea şedinţă şi, bineînţeles, sperăm că proiectul îşi va urma cursul. Vom aduce explicaţiile necesare punctuale pentru ceea ce a reclamat doamna şi vom pune pe ordinea de zi proiectul în şedinţa viitoare”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

Blocul TAVS de pe strada Potcovari a beneficiat de eficientizare energetică în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 în valoare de 1.202.506,89 lei.

În 2022, Guvernul a stabilit că pentru finanţarea reabilitării termice a blocurilor se vor putea folosi mai mulţi bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%, şi mai puţini din bugetele locale sau cele ale asociaţiilor de proprietari. Mai exact, doar 5% din banii necesari reabilitării vor putea proveni din banii autorităţilor locale sau ai asociaţiilor de locatari. Conform ordonanţei, doar un procent maximum 2% din costuri va fi asigurat de asociaţiile de proprietari.