Un experiment realizat de Agro Jurnal, Digi24, făcut public ieri, a arătat că ceapa verde de Sabangia luată dintr-o piaţă din Tulcea conţine DDT, un insecticid extrem de toxic, interzis de multă vreme în Uniunea Europeană şi în întreaga lume.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Tulcea, dr. Mitică Tuchilă, a spus, ieri, pentru Ziarul Delta, că marfa de pe tarabele din pieţe este testată zilnic şi nu s-au constatat depăşiri ale limitelor maxime admise. Mai mult, directorul DSVSA Tulcea dă asigurări că toate produsele sunt bune pentru consum.
„Pentru toate mărfurile care sunt pe piaţă, se iau probe şi se evidenţiază anumite substanţe care sunt interzise sau care depăşesc limitele normale. Tot ce este pe piaţă este verificat, şi, din punct de vedere sanitar-veterinar, produsele sunt salubre. Controale se efectuează zilnic. Atât în Piaţa Veche cât şi în Piaţa Nouă, avem echipă de verificare pe tot ce înseamnă produs alimentar. Tot ce este pe piaţă este verificat şi mai ales tot ce provine din unităţile înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar”, ne-a declarat Mitică Tuchilă.
Ieri, în urma discuţiei cu noi, directorul Tuchilă a cerut informaţii de la laboratorul Vetwork Diagnostix, care, conform procedurii, dacă ar fi descoperit depăşiri ale unor substanţe în probele analizate ar fi trebuit să anunţe autorităţile. Dar, surpriză, nu prea era nimic de anunţat!
„Procedura este ca atunci când un laborator de nişă, cum este acest laborator, găseşte anumite depăşiri ale limitelor normale de pesticide, de organofosforice, organoclorurate, să notifice DSV-ul, şi DSV-ul să meargă şi să vadă despre ce este vorba. Ceea ce nu s-a întâmplat. Am solicitat eu laboratorului acum detalii. Toate substanţele analizate aici sunt în limite admise, deci buletinul lui de analize arată că toate aceste substanţe sunt în limite admise, ne-a confirmat chiar acum. Bineînţeles, urme de DDT pot fi găsite, pentru că perioada lui de înjumătăţire este de peste 100 de ani, dar este în limite admise, pentru că până în anii 80 au folosit aceste organoclorurate şi ele au o remanenţă în sol, dar au limite admise. Buletinul de analize al laboratorului în discuţie arată că toate produsele sunt în limite, iar el a dorit să îşi facă o reclamă gratuită din treaba aceasta şi o să suporte consecinţele pentru dezinformare”, ne-a declarat, ieri după-amiază, dr. Mitică Tuchilă.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.