Peste 250 de sinucideri au fost raportate la nivelul judeţului Tulcea în ultimul deceniu, potrivit datelor statistice.

De exemplu, în anul 2019 s-au sinucis 29 de tulceni, 26 dintre aceştia alegând să îşi pună capăt zilelor prin spânzurare.

Cel mai recent caz înregistrat la Tulcea este cel petrecut săptămâna trecută, când o tânără femeie s-a împuşcat cu o armă de vânătoare. Alarma la 112 a fost dată de către soţul femeii în momentul în care a descoperit că femeia a sustras de la domiciliul acestora o armă letală, pe care bărbatul o deţinea în mod legal. Din păcate, pentru Lăcrămioara Trandafir, în vârstă de 36 de ani, din Baia, nu s-a mai putut face nimic. În urma verificărilor efectuate de poliţişti, femeia a fost găsită într-o pădure din localitatea Slava Cercheză, în autoturismul personal, cu o plagă împuşcată în zona pieptului.

În 90% din cazuri, persoanele care ajung în punctul de a-şi pune capăt zilelor suferă de depresie, potrivit doctorului psihiatru Mihai Tatu.

„Este greu de spus din ce cauza persoanele ajung la sinucidere, fiind o decizie personală. Nu trebuie să ne gândim care este motivaţia, deoarece doar cel care s-a sinucis o ştie. Într-adevăr, poate fi vorba despre depresii netratate, tulburări psihice nediagnosticate. Dacă vorbim din punct de vedere neurobiologic, nu mai funcţionează cum trebuie zona dreaptă din lobii frontali. În marea majoritate a cazurilor vorbim despre depresie, dar poate fi şi schizofrenia cea care produce sinuciderea”, ne-a declarat dr. Mihai Tatu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.