Tulcenii care donează sânge vor putea beneficia de transport în comun gratuit timp de o lună şi intrarea liberă la spectacolele culturale şi bazele sportive de fiecare dată când vor dona sânge, conform unui proiect ce va fi pus în dezbatere publică în viitorul apropiat. Deşi în alte oraşe locuitorii care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul acestui an, vor beneficia de o reducere cu 10% a impozitelor pe clădiri şi terenuri datorate în 2025, primarul Ştefan Ilie a explicat că în municipiul Tulcea nu se poate aplica această reducere deoarece toţi locuitorii care plătesc taxele şi impozitele până la data de 31 martie beneficiază deja de ea.

„Pentru că ne-am confruntat în urmă cu câteva luni cu o criză foarte mare de sânge, noi am făcut campania <<Tulcea are sânge>> tocmai pentru a ajuta şi am provocat foarte multă lume să doneze, pentru că în toată ţara a fost o criză foarte mare de sânge. Vrem să facem un proiect de hotărâre pentru a-i încuraja într-un fel pe oameni să doneze. Reducerea cu 10% pe clădiri şi terenuri noi o dăm tuturor cetăţenilor care îşi plătesc taxele şi impozitele până pe data de 31 martie. Codul fiscal nu permite altfel de reducere, permite reducerea până în 10% la cei care plătesc până la 31 martie. Noi nu putem să prindem asta în proiect, pentru că deja o au toţi”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

Primarul speră ca prin iniţiativa gratuităţii transportului în comun să crească numărul de donatori.

„Noi propunem transportul gratuit în comun, de exemplu timp de o lună. Un bărbat poate dona de maxim şase ori într-un an de zile, iar o femeie poate dona de maxim 5 ori într-un an. Intenţia noastră este ca de câte ori donează să-i dăm transportul în comun gratuit o lună de zile, în aşa fel încât dacă donează de şase ori, are şase luni transport gratuit într-un an. În ziua în care a donat i se dă şi voucher pentru o lună de zile gratuitate transport în comun”, a precizat Ştefan Ilie.

Edilul propune ca donatorii să beneficieze pentru două luni de intrarea liberă la spectacolele culturale şi gratuitatea folosirii bazelor sportive pentru a spori accesul cetăţenilor către sport şi cultură.

„Vrem de asemenea să facem intrarea liberă la spectacolele culturale, printr-un parteneriat cu Teatrul <<Jean Bart>> şi eventual cu Casa Sindicatelor, pentru că acolo se mai ţin evenimente culturale unde se plăteşte. Noi vom achiziţiona biletele de la Teatrul <<Jean Bart>>, iar în momentul în care persoana respectivă donează, primeşte şi bilete gratuite pentru luna respectivă la spectacolele culturale. La fel şi pentru folosirea bazelor sportive. Noi încercăm, poate reuşim, ca aceste două iniţiative să le facem valabile pentru două luni de zile, pentru a spori accesul către sport şi cultură. Vom pune proiectul în dezbatere publică, pentru că este un proiect la care vrem să adunăm cât mai multe informaţii. Probabil prin luna iulie, cel târziu august, va fi pus pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliul Local”, a explicat edilul.

Începând de anul acesta un donator primeşte şapte tichete de masă în valoare totală de 280 de lei, valoarea tichetelor fiind de patru ori mai mare comparativ cu anii trecuţi.

De asemenea, fiecare donator beneficiază de analize medicale (grupa sanguină, Rh, hemoleucogramă, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, analize biochimice), adeverinţă pentru a beneficia de o zi liberă de la serviciu şi facilităţi la transportul în comun.