Dacă v-aţi întrebat vreodată cum arată averea unui candidat pentru un fotoliu de preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea din partea partidelor, răspunsul este unul intuitiv: de la foarte bine în sus, dar mai există şi excepţii.
Cel puţin asta a reliefat o răsfoire rapidă a declaraţiilor de avere ale candidaţilor tulceni de la alegerile din 9 iunie.
Pe scurt, zeci de hectare, apartamente, case, bani în conturi, bijuterii şi icoane de zeci de mii de euro.
Desigur, există şi excepţii, candidaţi care nu au mai nimic pe numele lor, sau alţii „îngropaţi” în datorii.
George Şişcu, datorii în franci elveţieni
George Şişcu, cel care ocupă prima poziţie pe buletinele de vot din partea PNL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Tulcea, deţinea în iunie 2023 un lot de teren intravilan de 1.635 metri pătraţi. Dacă în anul 2020, acesta deţinea doar un teren intravilan, un an mai târziu şi-a mai achiziţionat unul de 3.379 mp, ambele fiind în Babadag, pe care le împarte cu soţia acestuia. De asemenea, Şişcu are două apartamente, unul în Babadag şi unul în Constanţa, şi un spaţiu comercial/de producţie tot Babadag, deţinute împreună cu soţia sa. Acesta mai are trei autoturisme, cu unul mai puţin faţă de anul 2020. Nu are declarate bijuterii, obiecte de artă cu valori mari şi nici nu a înstrăinat bunuri în ultimul an, nu a făcut nici plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate, care să depăşească valoarea de piaţă însumată a tuturor acestora de 5.000 de euro. Totuşi, la bancă are o datorie de 111.506 franci elveţieni, pe care trebuie s-o plătească până în anul 2029. În ce priveşte veniturile, a menţionat, printre altele, 131.736 lei din indemnizaţia de deputat şi salariul încasat de soţia acestuia de 90.784 lei, ambele pe an.
Horia Teodorescu, peste 500.000 de euro în conturi
Poziţia doi pe buletinul de vot îi revine Partidului Social Democrat. Din partea partidului recent menţionat, candidează pentru funcţia de preşedinte al CJ Tulcea actualul preşedinte Horia Teodorescu. Acesta se află la al treilea mandat şi se luptă pentru a-l câştiga pe al patrulea. Potrivit ultimei declaraţii de avere din 2023, postate pe site-ul CJ, acesta este cel mai bogat candidat tulcean la funcţia de preşedinte. Actualul preşedinte deţinea, anul trecut, un teren intravilan de 1.500 mp şi o casă de locuit de 300 mp ambele în Babadag, împreună cu soţia lui, şi o casă de locuit moştenită pe jumătate în localitatea Murgeşti, judeţul Buzău, de 250 mp. Candidatul PSD nu deţine niciun autoturism. Totuşi, Teodorescu deţine bijuterii de aur, în valoare de 35.000 euro, pe care le-a dobândit între anii 1983-2020.
Actualul preşedinte este titularul a 20 de conturi curente, dintre care 8 în euro. Însumate, valoarea conturilor era de 1.011.353,6 lei, iar în euro de 349.466,83.
Ca plasamente şi investiţii directe, candidatul PSD a trecut în declaraţie acţiunile deţinute la SPEED SRL, în cotă parte de 50%, valoarea totală la zi fiind de 5.220 lei. De asemenea, mai deţine acţiuni sau părţi sociale de 105,22 în cadrul societăţii GAZOTEH SA, şi a societăţii Condor SRL, în cotă parte de 100%. Horia Teodorescu mai are două împrumuturi în nume propriu acordate unor persoane fizice, în valoare totală de 924.000 lei.
Mai avea însă de plătit până anul acesta două credite contractate în 2007, respectiv 2021, în valoare de 10.000 euro, respectiv 504.237 lei. Venitul încasat pe an ca preşedinte, înregistrat în anul 2023, era de 164.268 lei. De asemenea, pe declaraţie sunt trecute venituri din cele două salarii ale soţiei, în cuantum de 49.152 pe an. Din dividende, acesta mai încasează 272.470 lei anual, plus 5.832 lei pe an reprezentând alocaţiile celor doi copii. Horia Teodorescu încasează şi o pensie de 11.675 lei pe an.
Sorin Zaharcu, fără declaraţie de avere. Nu e obligat
Pe poziţia a treia pe buletinele de vot din partea Alianţei pentru Uniunea Românilor (AUR) pentru funcţia de preşedinte se află Sorin Zaharcu, însă nu am găsit nicio declaraţie publică de avere a candidatului. De altfel, nici nu este obligat. Într-un interviu acordat Ziarului Delta, Sorin Zaharcu declara că, împreună cu familia, are un nivel de venit peste medie.
Marcel Ivanov, fără datorii, fără economii
Marcel Ivanov, candidatul REPER ce se află pe poziţia a patra pe buletinele de vot, deţinea în anul 2021, un teren intravilan şi o casă de locuit în comuna Somova, împreună cu soţia acestuia. De asemenea, potrivit declaraţiei de avere de acum trei ani, acesta deţinea un autoturism fabricat în 2010. Marcel Ivanov, nu are bijuterii, obiecte de artă cu valori mari şi nici nu a înstrăinat bunuri în ultimul an, nu a făcut nici plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate, care să depăşească valoarea de piaţă însumată a tuturor acestora de 5.000 de euro. Acesta încasează o pensie anuală în valoare de 42.108 lei ca fost cadru militar, dar şi un salariu de consilier local al comunei Somova de 1.216 lei anual. În declaraţia de avere la venituri încasate apare şi salariul soţiei sale, din funcţia de administrator la o asociaţiei de proprietari, în valoare de 4.800 lei pe an.
Eugen Terente, datorii la familie
Eugen Terente, actual deputat USR de Tulcea, care va putea fi regăsit pe cea de-a cincea poziţie pe buletinele de vot pentru preşedinţia CJ din partea ADU, deţinea în 2023 o treime dintr-un teren agricol de 10 hectare, în Frecăţei, două terenuri agricole în Somova, trei apartamente în Tulcea, de 50,55 mp, 51 mp, respectiv 36 mp, precum şi un autoturism fabricat în 2013.
Terente are şi un autoturism pe care l-a înstrăinat cu o valoare de 25.000 de lei în 2022. Deputatul este titularul a două conturi curente în valoare de 21.554 lei.
Nu are bijuterii, obiecte de artă cu valori mari şi nici nu a făcut nici plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate, care să depăşească valoarea de piaţă însumată a tuturor acestora de 5.000 de euro. Totuşi, acesta are datorii la bancă de 150.000 lei şi a împrumutat bani şi de la familie în valoare de 35.000 lei. Din activitatea parlamentară acesta încasează anual 134.328 lei.
Ioan Gosav, fără datorii
Ioan Gosav, candidatul Alianţei Naţional Ţărăniste (ANT) pentru funcţia de preşedinte, va putea fi găsit pe cea de-a şasea poziţie pe buletinele de vot. Cea mai recentă declaraţie de avere pe care am găsit-o este din iunie 2022. Acesta deţinea, împreună cu soţia sa, un teren intravilan de 384 mp şi un apartament de 64 mp, ambele în Tulcea. De asemenea, la alte categorii de bunuri imobile acesta mai avea trecuţi 18mp, deţinuţi în Tulcea, respectiv 7.000 mp în comuna Mihail Kogălniceanu, tot împreună cu soţia. Gosav are două maşini, una fabricată în anul 2001 şi una mult mai nouă, anul de fabricaţie fiind 2020.
Nici acesta nu avea bijuterii, obiecte de artă cu valori mari şi nici nu a înstrăinat bunuri în ultimul an, nu a făcut nici plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate, care să depăşească valoarea de piaţă însumată a tuturor acestora de 5.000 de euro, dar nu are nici datorii la bănci. Ca venituri a obţinut din salariul de director executiv al APIA anual suma de 99.179 lei. Pe lângă acest venit se adaugă şi pensia soţiei de 48.240 lei, la care se pune şi suma de 5.130 de lei, pe care o încasa ca membru al Consiliului de Administraţie al Staţiunii Murfatlar. De asemenea, acesta încasează anual şi pensia de handicap a copilului în valoare de 21.600 lei. În prezent Gosav este pensionar dar şi director executiv adjunct la APIA Tulcea.
Aurel Nane, patru case de vacanţă şi icoane de 70.000 de euro
Aurel Nane, candidatul aflat pe ultima poziţie pe buletinele de vot din partea S.O.S România, deţinea în luna aprilie a acestui an două terenuri intravilane, unul în Tulcea de 5.900 mp şi unul în Suceava de 1.750 mp, ambele împreună cu soţia acestuia. De asemenea, acesta deţine nu mai puţin de patru case de vacanţă, toate în cotă de 50%, fiind situate în Tulcea. Suprafeţele variază, cea mai mică fiind de 90 mp, în timp ce 900mp are cea mai mare. Aurel Nane mai deţine un autoturism fabricat în 2017. Acesta deţine icoane a căror valoare este de nu mai puţin de 70.000 de euro, obiecte de artă ce au fost dobândite în decursul a 32 de ani.
Candidatul S.O.S România nu are plasamente, nici investiţii sau conturi ori depozite bancare, dar nici datorii la bancă. Din salariul încasat a obţinut venituri anuale de circa 24.000 lei, la fel ca soţia acestuia. De asemenea, a încasat şi venituri din activităţi agricole de 20.000 lei, cumulat cu soţia acestuia.