Şase candidaţi s-au înscris în cursa pentru Primăria municipiului Tulcea. Este vorba despre Ştefan Ilie – PNL, Dragoş Simion – PSD, Octavian Motoc – Alianţa Dreapta Unită, Lucian Furdui – AUR, Valentin-Georgel Scarlat – REPER şi Cristian Anton – SOS România.

Potrivi declaraţiilor de avere făcute publice, cele mai mari venituri declarate în anul 2023 le are Lucian Furdui, grosul venind din partea soţiei, iar Octavian Motoc este singurul candidat cu bani în depozite bancare. Cele mai mari datorii pare să le aibă actualul primar al municipiului, Ştefan Ilie, în valoare de circa 135.000 euro. Dragoş Simion este deţinătorul celor mai multe imobile, pe declaraţia de avere figurând anul trecut trei apartamente şi două case. Valentin-Georgel Scarlat nu are casă, dar are declarat un autoturism. Despre declaraţia de avere a candidatului SOS Cristian Anton, nu se cunosc informaţii, aceasta nefiind publică.

Ştefan Ilie, o casă în Luncaviţa şi un apartament în Tulcea

Actualul primar al municipiului, Ştefan Ilie, deţinea îl luna iunie a anului trecut trei terenuri în Luncaviţa împreună cu soţia sa cu o suprafaţă cumulată de 4.462 mp. De asemenea, edilul mai deţine împreună cu fratele său, Marian Ilie, trei terenuri agricole în Luncaviţa, moştenire de familie, cu o suprafaţă de 40.280 mp. Primarul are o casă de locuit în Luncaviţa de 165 mp şi un apartament în Tulcea de 80,20 mp împreună cu soţia sa, două case moştenite împreună cu alţi doi membri ai familiei, iar soţia sa deţine un spaţiu comercial în Luncaviţa de 142 mp. Ştefan Ilie deţine un autoturism fabricat în 2021 şi datorii în valoare de 135.034 euro. În ceea ce priveşte veniturile, în 2023 Ştefan Ilie câştiga 164.268 lei pe an în calitate de primar. De asemenea, a declarat şi 6.000 euro, decontări de cheltuieli, de la Comitetul European la Regiunilor, Bruxelles în calitate de membru supleant. În declaraţia de avere figurează şi salariul soţiei sale în valoare de 55.195 lei şi bursele de merit şi alocaţiile copiilor săi în valoare de 13.000 lei. Ca venituri din activităţi independente, soţia sa a declarat că obţine 893 lei anual de la firma pe care o deţine.

Dragoş Simion, trei apartamente şi două case

Dragoş Simion, candidatul PSD şi viceprimarul municipiului, deţinea anul trecut un teren în Mahmudia de 1795 mp şi cinci terenuri în Tulcea de 570 mp cumulaţi împreună cu soţia sa, dar şi separat, obţinute prin donaţii şi contracte de vânzare-cumpărare. Simion deţine două apartamente şi o casă de locuit împreună cu soţia sa în Tulcea, cu o suprafaţă totală de 174 mp, şi un apartament de 51 mp aflat doar în proprietatea sa.

Soţia viceprimarului mai deţine şi o casă cu o suprafaţă de 94.98 mp. Dragoş Simion are şi trei maşini. În iunie anul trecut, candidatul PSD figura cu o datorie la bănci în valoare de circa 85.000 euro. Venitul încasat ca viceprimar, declarat în anul 2023, era de 146.702 lei, iar soţia sa avea un venit de 71.675 lei. În declaraţia de avere figurează şi alocaţia fiicei candidatului PSD, în valoare de 2.916 lei.

Octavian Motoc, singurul candidat cu bani în depozite

Candidatul ADU la funcţia de primar, Octavian Motoc, deţinea în luna iunie 2023, împreună cu soţia, un teren intravilan în Tulcea, de 384 mp şi o casă de locuit cu suprafaţa de 192 mp. Pe lângă cele menţionate, mai deţine şi un autoturism fabricat în 2013. Anul trecut înregistra două depozite bancare şi un cont curent, suma cumulată fiind de 31.076 euro. Octavian Motoc avea acţiuni la două societăţi comerciale în valoare de 9.809 lei. De asemenea, candidatul ADU a împrumutat Asociaţia pentru Dezvoltarea Durabilă a Deltei Dunării în nume personal cu 77.800 lei. Octavian Motoc încasează anual 74.441 lei din două salarii obţinute de la Asociaţia pentru Dezvoltarea Durabilă a Deltei Dunării şi de la firma Expert Fonduri Structurale SRL, Tulcea, iar soţia sa are un salariu anual de 81.113 lei. De asemenea, fostul consilier local obţinea venituri în valoare de 13.140 lei anual, indemnizaţie consilier local, şi 3.966 lei indemnizaţie membru CA la Şantierul Naval Mangalia S.A.

Lucian Furdui, două case de vacanţă în Braşov

Candidatul AUR la primăria municipiului este fostul prefect Lucian Furdui, care deţinea în mai anul trecut două loturi de teren intravilan, în municipiul Tulcea, cumulate de 900 mp, un teren în localitatea Cheia, Braşov, de 500 mp şi un teren în localitatea Sohodol, Braşov, de 2000 mp. De asemenea, fostul prefect deţine împreună cu soţia sa o casă de vacanţă în Sohodol cu o suprafaţă de 50mp şi una în Cheia, Braşov de 140 mp, precum şi două case de locuit în municipiul Tulcea cu o suprafaţă cumulată de 300 mp. Furdui are o datorie la bancă 42.500 euro, pe care trebuie s-o achite până în anul 2034.

Ca angajat la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Lucian Furdui obţinea anul trecut venituri de 85.651 lei. De asemenea, soţia a obţinut venituri din onorarii în valoare de peste 39.599 lei. Ca venituri din activităţi independente, Lucian Furdui în calitate de membru CA la SC Aquaserv SA Tulcea a încasat anul trecut venituri de 28.080 lei, iar soţia sa, acţionar al societăţii SC Santa Catalina SRL Tulcea, a încasat venituri de 579.799 lei. Furdui avea anul trecut şi un contract de asistenţă juridică pe 3 ani cu Primăria Carcaliu în valoare de 24.000 lei. Candidatului AUR i-au intrat în conturi şi alocaţiile celor doi copii în valoare de 2.904 lei.

Valentin-Georgel Scarlat, doar o maşină

Candidatul REPER în lupta pentru primăria municipiului, Valentin-Georgel Scarlat, are cea mai mică avere declarată dintre toţi candidaţii. Acesta declara luna trecută că deţine doar un autoturism din 2014. Valentin-Georgel Scarlat obţine venituri anuale de 81.095 lei din salariul de agent de vânzări, iar soţia sa primeşte indemnizaţie de creştere a copilului în valoare de 50.628 lei. La venituri se adaugă şi alocaţiile celor doi copii care însumează 10.632 lei.