Cristian Anton este candidatul S.O.S. la alegerile locale pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea. S-a născut la data de 16 februarie 1978, a terminat facultatea de Energetică din cadrul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, este căsătorit şi are o fată de 17 ani. În prezent lucrează ca dispecer la sucursala Transelectrica din Constanţa.

– De ce candidaţi?

– Până anul acesta nu am făcut parte din niciun partid politic înjurând de fiecare dată toate nedreptăţile şi hoţiile din ţara aceasta. În 2024, inspirat de curajul d-nei Diana, am decis să încerc să schimb ceva, cum ar trebui să facă fiecare român. Candidez deoarece încă mai cred în dreptate, cred în potenţialul şi în frumuseţea acestui oraş şi sunt hotărât să contribui la dezvoltarea şi prosperitatea lui.

– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?

– Mă definesc ca un om dedicat administraţiei, cu un puternic spirit civic şi o abordare pragmatică în rezolvarea problemelor comunităţii.

– Care ar fi primele lucruri pe care le-aţi schimba în calitate de primar al municipiului?

– Pot să vă spun că în anul 2023, salariul mediu net în Tulcea a fost de 3509 lei, situat pe ultimele locuri din România (36/42) în clasamentul judeţean conform statisticilor şi că avem un declin demografic. Ne pleacă foarte mulţi tineri din lipsa locurilor de muncă, asta presupune că trebuie în primul rând să atragem companii care vor dori să investească în Tulcea prin oferirea de facilităţi fiscale, subvenţii, stimulente etc, să dezvoltăm sectoarele economice cheie, turismul, agricultură, piscicultură, să promovăm oraşul şi educaţia. Degeaba asfaltăm şi construim săli de sport dacă în viitor se vor plimba pe ele doar pensionarii.

– Pentru mandatul 2024 – 2028, care este proiectul politic cel mai ambiţios pe care îl aveţi?

– Proiectul politic cel mai ambiţios pentru mandatul 2024-2028 ar fi implementarea unui plan integrat de dezvoltare urbană durabilă, care să promoveze creşterea economică echilibrată şi să asigure o calitate ridicată a vieţii pentru toţi locuitorii oraşului.

– Care este primul lucru care vă vine în minte, exprimat într-un singur cuvânt, atunci când vă referiţi la municipiul Tulcea?

– Cuvântul care îmi vine în minte atunci când mă refer la municipiul Tulcea este „diversitate”.

– Care va fi primul lucru pe care îl veţi face după ce veţi fi ales primarul oraşului, dar şi care este sfatul pe care l-aţi da primarului în cazul în care pierdeţi alegerile?

– Primul lucru pe care îl voi face după ce voi fi ales primar este să convoc o întâlnire cu echipa mea pentru a stabili priorităţile şi planurile de acţiune. Sfatul pe care l-aş da unui primar în cazul în care aş pierde alegerile este să rămână dedicat şi implicat în comunitate, căci schimbările necesită timp şi perseverenţă.

– Ce propuneri de modificare veţi iniţia, la actualul buget local, privind cheltuielile?

– Propunerile de modificare la bugetul local ar viza o mai mare eficienţă în cheltuirea resurselor, prin realocarea fondurilor către proiecte şi programe care aduc beneficii tangibile pentru cetăţeni, precum educaţie, sănătate şi infrastructură.

–  Dacă veţi fi ales, pe care din potenţialii consilieri locali îl doriţi ca viceprimar?

– Ca viceprimar, aş dori să am alături o persoană cu experienţă în administraţie publică şi o viziune clară asupra dezvoltării urbane şi economice a oraşului.

– Ce proiecte vreţi să iniţiaţi şi să le realizaţi în mandatul de 4 ani şi cu ce fonduri?

– Printre proiectele pe care le-aş iniţia şi realiza în mandatul de 4 ani ar fi extinderea reţelei de transport public, modernizarea infrastructurii şcolare şi crearea de locuri de muncă prin stimularea investiţiilor în sectoarele cheie ale economiei locale.

– Care consideraţi că este cel mai puternic contracandidat al dumneavoastră, dar şi care este cel mai slab?

– Cel mai puternic contracandidat ar putea fi cel cu o vastă experienţă în politică şi o reţea solidă de susţinători, iar cel mai slab ar putea fi cel cu un plan de acţiune vag şi fără experienţă în gestionarea afacerilor publice.

– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de primar?

– Cel mai mare avantaj personal în calitate de primar ar fi capacitatea de a influenţa pozitiv vieţile oamenilor şi de a aduce schimbări semnificative în comunitate. Dezavantajul ar putea fi presiunea şi responsabilitatea uriaşă pe care o implică această funcţie.

– Cât de important este pentru un primar să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?

– Este important pentru un primar să aibă o viziune şi o abordare compatibilă cu cea a guvernului pentru a uşura colaborarea şi accesul la resursele şi programele guvernamentale, din păcate viziunile diferă, să sperăm că se vor schimba şi altele.

– Aţi ieşit primar, dar nu aveţi majoritate în Consiliul Local. Ce poate face un primar care nu are majoritate în Consiliul Local?

– Un primar fără majoritate în Consiliul Local poate să-şi concentreze eforturile pe dialog, negociere şi construirea de alianţe pentru a promova proiectele şi politica sa.

– Cine este cel mai important sfătuitor? Cu cine aţi luat decizia şi v-aţi sfătuit pentru a candida, cu familia sau cu partidul?

– Cei mai importanţi sfătuitori pot fi atât membrii familiei, cu o perspectivă mai personală şi emoţională, cât şi colegii din partid sau consilierii care doresc binele oraşului.

– Pe câţi dintre consilierii locali aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?

– Am propus personal pe acei consilieri locali care împărtăşesc viziunea şi valorile mele şi pe care mă pot baza pentru administrarea oraşului.

– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul oraşului şi care ar fi soluţiile?

– Cea mai importantă problemă nerezolvată ar putea fi infrastructura rutieră şi gestionarea eficientă a traficului. Soluţiile ar putea include investiţii în modernizarea şi extinderea reţelei de transport public şi încurajarea utilizării alternative a mijloacelor de transport  – sensuri giratorii mai multe în puncte aglomerate din oraş şi autobuze mari în orele de vârf şi minibusuri în restul orelor.

– Care este punctul slab în Primăria Tulcea, referindu-ne aici la direcţiile şi societăţile din subordinea instituţiei?

– Un punct slab în Primăria Tulcea ar putea fi gestionarea ineficientă a resurselor şi lipsa unei strategii clare de dezvoltare urbană şi economică.

– Care din proiectele iniţiate de Primăria Tulcea vor fi modificate sau chiar abandonate?

– Proiectele iniţiate de Primăria Tulcea care nu sunt eficiente sau nu îşi ating obiectivele ar putea fi modificate sau chiar abandonate în favoarea altor iniţiative mai promiţătoare.

– Tulcenii se plâng de locurile de parcare. Primăria Tulcea are în prezent în derulare mai multe investiţii la finalul cărora vor fi generate locuri de parcare. Cum vedeţi dumneavoastră soluţia pentru a degreva traficul?

– Soluţia pentru a degreva traficul şi a rezolva problema locurilor de parcare ar putea include construirea de parcări subterane sau suspendate în zonele aglomerate şi promovarea utilizării alternative a transportului în funcţie de trafic.

– Centrul municipiului este foarte aglomerat. În unele oraşe centrele au rămas ale pietonilor. Ar fi posibil ca şi Tulcea să se întâmple acest lucru?

– Transformarea centrului municipiului într-o zonă pietonală ar putea fi o soluţie viabilă pentru reducerea congestiei şi promovarea unui mediu urban mai prietenos.

– Se vorbeşte despre legea zonelor metropolitane, iar municipiul Tulcea ar urma să includă mai multe localităţi. Ce înseamnă acest lucru pentru administraţia municipiului?

– Includerea mai multor localităţi într-o zonă metropolitană ar implica o colaborare mai strânsă între autorităţile locale pentru gestionarea comună a problemelor şi promova-rea dezvoltării regionale integrate.

– Care este cel mai iubit loc din municipiu şi care este cel care nu vă place?

– Cel mai iubit loc din municipiu este malul Dunării, iar cel care nu-mi place ar fi unul dintre proiectele abandonate precum „Bursa de peşte”.

– Vă consideraţi un om norocos?

– Da, mă consider norocos să am oportunitatea de a-mi servi comunitatea şi de a contribui la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor municipiului Tulcea.

– Ce este averea pentru dumneavoastră?

– Averea pentru mine înseamnă să am o familie fericită, o viaţă bogată în experienţe, relaţii şi realizări personale, mai degrabă decât o valoare materială.

– Ce maşină conduceţi?

– În ceea ce priveşte maşina, conduc un autoturism VW care îndeplineşte nevoile mele de mobilitate într-un mod sigur şi eficient, fără a fi neapărat un model de lux sau extra-vagant.

– Ce faceţi în timpul liber? Ce pasiuni, hobby-uri aveţi?

– În timpul liber, îmi place să citesc, să călătoresc, să explorez natura, mai ales frumuseţile Deltei, şi să petrec timp cu familia şi prietenii. De asemenea, îmi place să practic sport şi să particip la activităţi culturale şi artistice.

– Un pronostic pentru anul electoral 2024.

– Pronosticul pentru anul electoral 2024 este unul de implicare crescută a locuitorilor în procesul democratic. Cred cu tărie în cetăţenii acestui oraş care nu se mai lasă păcăliţi şi umiliţi de o anumită culoare politică şi care sunt conştienţi că au fost minţiţi ani la rând de către cei ce i-au falimentat prin creşteri de taxe şi impozite.

Lista candidaţilor SOS pentru funcţia de consilier local

  1. Cristian Anton
  2. Ionela Nane
  3. Cristian Moldoveanu
  4. Marian-Valentin Stoian
  5. Ionela Poştaru