Organizaţia judeţeană a PSD Tulcea a solicitat, luni, Biroului Electoral Judeţean şi Biroului Electoral Central renumărarea voturilor exprimate duminică pentru funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, din cauza mai multor situaţii constatate de reprezentanţii acestui partid, se arată într-un comunicat de presă.

Printre neregulile semnalate de PSD Tulcea se numără discrepanţe între numărul total de votanţi înregistraţi în tabletele operatorilor şi numărul de votanţi consemnaţi în procesele verbale, precum şi faptul că tabletele operatorilor au fost utilizate în afara secţiilor de votare până în momentul suspendării activităţii BEJ.

“Decizia BEJ de a suspenda activitatea a fost justificată prin referirea expresă la numeroase avertizări şi erori evidenţiate în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării. În acest context, solicităm investigarea urgentă şi transparentă a acestor nereguli şi luarea măsurilor necesare pentru a asigura corectitudinea şi legalitatea procesului electoral. (…) Organizaţia judeţeană PSD Tulcea a sesizat BEJ şi BEC, solicitând renumărarea tuturor voturilor exprimate pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea”, se specifică în comunicatul organizaţiei judeţene a PSD.

Dragoş Simion: „Am solicitat renumărarea voturilor, sau poate chiar, în situaţie extremă, reluarea procesului electoral”

Ieri, într-o conferinţă de presă, Dragoş Simion, candidatul PSD la funcţia de primar a municipiului Tulcea, aflat în spatele primarului Ştefan Ilie cu peste 1.000 de voturi, a declarat că a constatat neconcordanţe între numărul de alegători înscrişi în registrele electronice comparativ cu procesele verbale fizice. De asemenea, Dragoş Simion a precizat că tabletele folosite la alegerile electorale au fost utilizate şi în afara spaţiilor de votare.

“Uimitor este faptul că am constatat în cadrul acestui proces electoral foarte multe neconcordanţe şi probleme care de altfel nu sunt rezolvate nici în momentul în care noi ţinem această conferinţă de presă. Am constatat neconcordanţe foarte mari între numărul de alegători înscrişi în registrele electronice, în acele tablete, dar şi comparativ cu procesele verbale fizice. Am constatat faptul că procesele verbale fizice au fost încheiate şi solicitaţi ulterior membrii secţiilor de votare să revină asupra lor şi să le modifice ulterior procesului de votare. Faptul că acest proces electoral este monitorizat împreună cu acele tablete era un lucru care trebuia să asigure certitudinea şi realitatea alegerilor pentru că întreg procesul de numărare a voturilor trebuie filmat în integralitate cu acele tablete. Ori la aproape jumătate din secţii, doar din ce am constatat noi şi am depus demersurile necesare în acest sens, în care procesele verbale au plecat către Biroul Electoral al Circumscripţiei Municipale, ulterior nesemnate în totalitate, au fost semnate doar de anumiţi membri. Au fost tablete care au mers cu sistemul deschis, nefiind închis de către administratorul programului în care se putea opera şi tot astfel de situaţii. Aceste tablete au umblat pe străzi, la oameni acasă, fiecare cum a circulat”, a declarat Dragoş Simion.

Candidatul PSD a mai spus că a solicitat, luni, Biroului Electoral al Circumscripţiei Municipale şi Biroului Electoral Central renumărarea voturilor sau reluarea procesului electoral.

“Am solicitat către Biroul Electoral al Circumscripţiei Municipale, dar şi către Biroul Electoral Central, renumărarea voturilor, sau poate chiar, în situaţie extremă, reluarea procesului electoral, pentru că nu este posibil să avem parte de asemenea bâlbe care nu sunt deloc de neglijat. Le spunem bâlbe într-un proces electoral care trebuia să fie extrem de transparent şi extrem de ferm. Aşteptăm cu interes decizia celor implicaţi în acest sens şi cred că cea mai bună soluţie va fi luată de autorităţile competente. Speram şi am avut încrederea că acest proces electoral va fi unul perfect transparent. Oamenii şi cetăţenii au înţeles că ceva este în neregulă, a fost sesizat inclusiv de oamenii de rând care au constatat acest lucru şi tocmai de aceea am luat deciziile de a sesiza şi noi mai departe organele abilitate”, a precizat Dragoş Simion.

Primarul Ştefan Ilie: „Este dreptul fiecăruia să conteste”

În legătură cu acest subiect, primarul Ştefan Ilie spune că nu are o problemă cu renumărarea voturilor şi este de părere că va avea şi mai multe voturi după renumărare.

“Este dreptul fiecăruia să conteste. Dacă se doreşte a se renumăra voturile, să se facă, deoarece este dreptul oricui. În cele 53 de secţii ale municipiului Tulcea nu a fost nicio reclamaţie în timpul procesului electoral. Există un comunicat al Biroului Electoral Judeţean în care se menţionează de ce s-a suspendat validarea. Oamenii nu mai puteau să muncească după 48 de ore continuu. Dacă a mai rămas ceva de validat, au rămas localităţile şi secţiile din judeţ, nu din municipiu, care aveau validate ieri peste 90% dintre secţii. Deci, eu nu am nimic împotriva celor care reclamă, să se renumere voturile dacă aşa va hotărî Biroul Electoral Judeţean. Sunt convins că voi avea şi mai multe voturi dacă se renumără. Îmi aduc aminte că a mai fost o dată solicitat de către PSD la nivelul ţării renumerarea voturilor la funcţia de preşedinte. Când s-au renumărat voturile nule, le-au ieşit tot mai multe contracandidaţilor lor, care au câştigat atunci. Nu poţi să conteşti ceva ce nu există. Nu poţi contesta rezultatul alegerilor pentru că el nu există la momentul actual. Va fi oficial prin validarea Biroului Electoral Judeţean şi apoi prin decizia instanţei de judecată. Fiecare este îndreptăţit să conteste, însă în 53 de secţii de votare nu a existat niciun fel de reclamaţie. Acolo sunt reprezentanţi ai tuturor partidelor, nu doar ai PNL şi PSD. Nu trebuie să se facă confuzia între numărarea voturilor, unde au semnat toţi membrii secţiei de votare, şi introducerea datelor în format electronic, aici aplicaţia STS a dat erori”, ne-a declarat, ieri, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.

Preşedintele BEC Tulcea, avocat Ana Nan: „Nu am luat nicio hotărâre şi nici n-o vom lua foarte repede”

Solicitarea depusă de PSD Tulcea nu va fi însă analizată de Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 1 Tulcea, autoritatea competentă, înainte de finalizarea numărării tuturor voturilor din secţiile de votare.

Ieri după amiază, preşedintele BEC Tulcea, avocat Ana Nan, ne-a declarat că solicitarea este înregistrată şi urmează să fie analizată.

 “Nu am luat nicio hotărâre şi nici n-o vom lua foarte repede, fiindcă noi nu am terminat cu închiderea secţiilor de votare. Avem încă secţii de votare care aşteaptă să ne predea procesele verbale. Eu sper să termin astăzi şi după ce am terminat şi totul este ok, o să analizăm şi solicitarea care ni s-a făcut. Este înregistrată şi urmează să fie analizată, deocamdată avem alte priorităţi”, ne-a declarat Ana Nan.

 

Datele făcute publice online de instituţiile cu atribuţii în procesul electoral pe site-ul rezultatevot.ro arată că funcţia de primar al municipiului Tulcea a fost câştigată de preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, Ştefan Ilie, cu un scor de 39,22%, contracandidatul său din partea PSD, Dragoş Simion, obţinând 35,2% din voturile valabil exprimate.