Astăzi este restricţionat traficul pe strada Mahmudiei, tronson Avram Iancu – Elena Doamna, până la ora 17.00 din cauza – sau datorită! – lucrărilor de reabilitare a străzii ce necesită şi doborârea unor arbori.

Cetăţenii sunt rugaţi să nu parcheze pe acest tronson astăzi. Reabilitarea străzii şi a trotuarelor va include şi plantări de arbori pe noul aliniament, anunţă Primăria Tulcea.

„Lucrările de modernizare presupun eliminarea arborilor care afectează trotuarele, carosabilul, gardurile sau imobilele adiacente străzilor. Mai mult, intervenţia utilajelor în timpul lucrărilor la infrastructura străzii generează suprimarea sistemului radicular, tasarea şi compactarea solului sau alte acţiuni ce pot degrada în timp starea de sănătate a arborilor, atrăgând, totodată, riscul permanent de prăbuşire. Plantarea unor noi exemplare se va face respectând standardele de plantare recomandate de specialişti. Referitor la speciile ce vor fi plantate, fiecare situaţie fiind diferită, se recomandă soluţii punctuale care să asigure reuşita plantaţiilor de aliniament, adecvarea acestora în contextul urban, precum şi evitarea conflictelor ce pot să apară în perioada de exploatare a acestor plantaţii (următorii 50 – 150 de ani)”, precizează Primăria Municipiului Tulcea pe pagina de facebook.

Pe tronsonul Avram Iancu – Salcâmilor, lucrările s-au încheiat ieri.

Lucrările complexe de reabilitare a străzii Mahmudiei au început din luna mai. Din acelaşi proiect, ce însumează 6,7 km, fac parte şi străzile Eternităţii, Babadag şi Isaccei. În acelaşi timp, alte patru proiecte de reabilitare a peste 50 km de străzi din municipiu se află în diverse faze de lucru (proiectare, autorizare, în curs de emitere a ordinului de execuţie, etc).

Peste 2.000 de arbori anul acesta în municipiul Tulcea

În total vor fi plantaţi peste 2.000 de arbori anul acesta în municipiul Tulcea. În cea mai mare parte este vorba de arbori de dimensiuni mari, cu balot la rădăcină. O parte s-au plantat în primăvară, urmând sezonul plantărilor de toamnă. Prin aceste plantări s-a urmărit refacerea pierderilor suferite la furtuna din luna noiembrie, când foarte mulţi arbori au fost doborâţi. De asemenea, se plantează şi în zone care nu au beneficiat de prezenţa arborilor până în prezent.

Din programul plantărilor pe anul 2024 fac parte 1100 puieţi de arbori cu balot, din speciile mesteacăn, frasin, salcie, arţar, celtis australis, prunus cerasifera, cedru, li-quidambar, platan, tisa, chiparos, 960 puieţi de arbori fără balot din speciile salcie, frasin, prunus cerasifera, tei, 532 de arbuşti şi peste 1200 de plante erbacee perene. La aceştia se adaugă 250 de arbori cu balot plantaţi deja la Satul Pescăresc, din speciile: jugastru, paltin de câmp, carpen, alun turcesc, frasin, stejar roşu, salcie plângătoare, salcie, plop. Despre Rozariul din Parcul Ciuperca, acesta va conţine peste 7440 butaşi de trandafir, 50 de arbori, 900 de arbuşti şi 600 de plante erbacee.