Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a anunţat că va depune săptămâna aceasta la Curtea de Apel contestaţia împotriva raportului A.N.I. De altfel, primarul a venit cu lămuriri suplimentare pe pagina personală de Facebook în ceea ce priveşte acuzaţiile ce i se aduc.

Reamintim că în urmă cu o săptămână, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl acuza pe primarul Ştefan Ilie de conflict de interese, după ce edilul ar fi semnat autorizaţia de construire pentru o firmă de la care ulterior a cumpărat un imobil.

Pentru a nu mai sta în chirie, primarul Ştefan Ilie a achiziţionat un apartament de 3 camere, la periferia oraşului, imobil care valorează 73.575 de euro. Acesta a dat un avans de 10.000 euro şi plăteşte rate lunare în valoare de 1.000 de euro, din octombrie 2021 până în februarie 2027. Pentru că apartamentul a fost finalizat abia anul acesta, primarul împreună cu familia sa s-au mutat acolo în urmă cu două săptămâni. În tot acest timp, edilul a plătit atât rata lunară pentru apartamentul în construcţie, cât şi chiria pentru apartamentul în care locuia.

Agenţia Naţională de Integritate îl acuză pe edil că a semnat în calitate de Primar, Certificate de Urbanism şi Autorizaţii de Construcţie pentru firma de la care a cumpărat apartamentul şi prin aceasta ar fi dobândit un folos personal de natură patrimonială. Ştefan Ilie spune că acuzaţiile vin fără dovezi palpabile şi că instanţa va soluţiona acest caz în care nu se pune problema de vreun conflict de interese.

Într-o postare pe pagina proprie de socializare, pe care o redăm în continuare, primarul Ştefan Ilie spune că a păstrat  deliberat tăcerea zilele trecute, pentru că nu a vrut ca explicaţiile sale „să se amestece cu răcnetele şi minciunile din Corul Propagandiştilor Locali”, precizând însă că „justiţia nu se face pe Facebook”.

Situaţia este aşa:

  1. NECESITATEA

Când am fost ales primar al Tulcei, în 2020, a fost o schimbare majoră în viaţa mea personală: soţia şi-a mutat serviciul la Tulcea, fetele au schimbat liceul din Luncaviţa cu unul din Tulcea. Trebuia să şi locuim undeva. Am închiriat un apartament în Tulcea, pe Dobrogeanu Gherea, aproape de Primărie.

  1. SOLUŢIA EFICIENTĂ

Mulţi dintre noi credem că, decât să plăteşti la nesfârşit chirie, mai bine plăteşti rate şi achiziţionezi un imobil. Banii aceia capătă un dublu sens: locuieşti undeva şi mai faci şi o investiţie.

  1. CUM AM FĂCUT

Am căutat aproape un an ceva care să ne placă şi pe care să îl putem plăti.

Într-un final, ne-am hotărât asupra unui apartament de 3 camere, la periferia oraşului, în spatele LukOil: 3 camere, etaj 2, suprafaţa 80 mp, boxă 6,5 mp. Preţ: 73.575 de euro. Avans 10.000 euro şi 1000 de euro rate lunare. Din octombrie 2021 până în februarie 2027.

Nedorind să ne îndatorăm la bănci, a fost singura opţiune, pe care ne-am putut-o asuma.

Tranzacţia a urmat toate procedurile legale: notar, Carte Funciară, Taxe şi Impozite locale, Declaraţie de avere. Deplină transparenţă.

Apartamentul a fost finalizat în 2024 şi ne-am mutat acolo abia în urmă cu două săptămâni. În tot acest timp, am plătit atât rata lunară pentru apartamentul în construcţie, cât şi chiria pentru apartamentul în care locuiam.

Iulie 2024 este prima lună când vom plăti doar rata. Ne rămân nişte bani pentru cine ştie ce: vacanţa copiilor şi poate o lansetă mai de Doamne-ajută.

  1. CE RECLAMĂ ANI

Mi se reproşează faptul că am semnat, în calitate de Primar, Certificate de Urbanism şi Autorizaţii de Construcţie pentru firma de la care am cumpărat apartamentul şi prin aceasta aş fi dobândit un folos personal de natură patrimonială.

  • Am furnizat inspectorului ANI de îndată toate documentele solicitate.
  • Am arătat că nu există nici un beneficiu personal (de orice natură) în această tranzacţie perfect legală.
  • Am demonstrat că preţul plătit este în media celorlalte apartamente din bloc.
  • Am arătat că nu am beneficiat de nici un avantaj: nu am cumpărat un apartament mai bun la preţul unuia mai modest, nu am primit lucrări suplimentare incluse în preţ, nu am primit în acelaşi preţ dotări suplimentare.
  • Referitor la modalitatea de plată în rate lunare, am demonstrat că aceasta nu este preferenţială, ci este uzuală, mare parte din achizitorii din acel bloc plătindu-şi în acelaşi fel apartamentele cumpărate.

Am fost întrebat de ce am semnat eu acele acte administrative şi nu am delegat aceste operaţiuni unui subaltern. Am mai fost întrebat de ce nu am achiziţionat apartamentul pe numele altcuiva.

După părerea mea, abia acestea ar fi fost subterfugii.

Nu am nimic de ascuns, nu am de ce să ocolesc legea.

  1. CONCLUZII

A.N.I. zice că aş fi dobândit un avantaj patrimonial pentru mine însumi.

NU arată care ar fi acesta, NU îl cuantifică, NU produce în acest sens nici cea mai firavă probă.

Face această menţiune şi atât. Zero dovezi. Concluzia se fundamentează pe absolut nimic.

Instanţele vor evalua această situaţie şi concluzia este inevitabilă: nu există nici un beneficiu, nu există conflict de interese.

Bunăoară,

  • Dacă autorizez un PECO, iar apoi alimentez acolo, sunt în conflict de interese?
  • Dacă autorizez o extindere a alimentarei din colţ, iar apoi cumpăr ţigări de acolo, sunt în conflict de interese?

Nu am făcut nimic nelegal şi în toată viaţa mea nu am dobândit nici un leu altfel decât din venituri de pe urma muncii mele. Nu am nimic de ascuns.

Dispreţuiesc sintagma „a furat, dar a şi făcut”. După ce îmi voi termina mandatele de Primar al Tulcei, voi rămâne în memoria oamenilor ca acela care a făcut. Şi atât.

Asta am avut de zis despre speţa A.N.I. De aici încolo, voi ignora urletele propagandei: speţa se va judeca în Justiţie, iar instanţele vor confirma corectitudinea mea.

Promit că la finalul procesului voi publica, în integralitate, hotărârea instanţei de judecată, pentru ca orice om onest, care vrea să aibă o privire completă asupra acestui caz, să se poată informa corect, complet şi din sursă sigură.

Până atunci, ne vedem de treabă în oraşul cu oameni care au #Curaj.