Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, şi-a propus să transforme suburbia Tudor Vladimirescu într-o zonă turistică. Edilul îşi doreşte să faciliteze transportul către suburbie prin construirea unei treceri aeriene în zona Monumentului, mai precis o telegondolă.
Construirea unui miniport, amenajarea unei faleze, dar şi stimularea localnicilor din suburbie să-şi deschidă pensiuni şi puncte gastronomice locale reprezintă o parte din proiectele care ar transforma total Tudor Vladimirescu, aflate în atenţia edilului.
„Într-un plan mult mai îndepărtat, la care acum suntem doar în situaţia de a descoperi soluţia tehnică, ne-am dori să realizăm o trecere aeriană în zona Monumentului, acolo unde Dunărea este cea mai îngustă. Soluţia tehnică trebuie studiată de specialişti, fiindcă Dunărea noastră este maritimă, nu fluvială. De la noi până la Brăila trec vapoare care merg pe mări şi oceane şi înălţimea lor este mare. Noi trebuie să ne gândim la o posibilitate de a trece aerian cu o telegondolă, să spunem, care să fie la o înălţime suficientă ca vapoarele să poată trece pe dedesubt, iar acel mijloc de transport să fie o altă variantă pentru a uşura accesul turiştilor şi al localnicilor din şi spre Tudor Vladimirescu. Este impropriu să ne gândim acum la un pod care presupune investiţii extraordinar de mari. Pentru a promova un turism tradiţional, de nişă, deltaic, care să-l facă pe turist să rămână mai mult în municipiu Tulcea, este foarte important ca această zonă rurală să se dezvolte”, ne-a declarat Ştefan Ilie.
Edilul spune că Tudor Vladimirescu este un cartier al oraşului, şi nu o suburbie.
„Este un lucru foarte important pe care noi nu prea îl conştientizăm, faptul că Dunărea nu trece pe lângă municipiu, ci trece prin el. Pe o parte şi pe alta a Dunării se află intravilanul municipiului, pe partea dreaptă se află oraşul, iar pe partea stângă se află un cartier al oraşului, şi nu o suburbie, cum este catalogată des zona Tudor Vladimirescu. Acest cartier al oraşului păstrează foarte mult din aşezarea străveche care a existat acolo dintotdeauna şi unde oamenii trăiesc în case într-o zonă rurală deltaică, cu toate avantajele şi dezavantajele ei. Avantajele sunt legate de faptul că oamenii plătesc salubrizarea la jumătate sau alte facilităţi pe care le oferă statul cu privire la diferite plăţi de energie sau transport. Dezavantajele sunt că este mai greu pentru ei să intre în oraş, depinzând în mod evident de transportul nostru public şi de bărcile pe care le au unii în proprietate personală. Noi vrem să dezvoltăm această zonă ca una turistică, pentru că, aşa cum sunt dezvoltate şi celelalte localităţi din Deltă, la fel merită şi Tudor Vladimirescu şi ar fi un punct de atracţie pentru municipiu Tulcea. În primul rând, trebuie să consiliem cetăţenii pentru a putea şi ei, pe lângă ce vor face autorităţile locale, să se dezvolte prin turism. Pot să dau exemplul zonei pe care eu am dezvoltat-o când eram primarul comunei Luncaviţa, Valea Fagilor, unde nu exista capacitate de cazare, dar am convins proprietarii de acolo să depună proiecte pentru a obţine finanţări europene şi să-şi transforme locuinţele lor în spaţii de cazare sau să-şi construiască pensiuni. Există şi la Tudor Vladimirescu o pensiune sau două, însă atunci când s-ar crea un cartier al pensiunilor, lumea de acolo va putea trăi din turism, iar nivelul economic al populaţiei va creşte şi, bineînţeles, şi nivelul investiţiilor primăriei”, a spus Ştefan Ilie.
Primarul precizează că autorităţile locale se vor implica în dezvoltarea suburbiei prin realizarea sistemului de canalizare, asfaltarea străzilor şi prin încurajarea cetăţenilor să-şi depună proiecte pentru a-şi transforma casele în pensiuni şi puncte gastronomice locale.
„Încet, dar ferm şi sigur, dezvoltarea trebuie să se facă şi prin autorităţile locale, care trebuie să faciliteze accesul prin investiţii şi să realizeze sistemul de canalizare care lipseşte. De asemenea, trebuie să asfaltăm şi străzile. Cetăţenii vor fi încurajaţi să participe la programe, pe care noi o să le desfăşurăm, prin care să-şi depună proiecte pentru a-şi transforma casele lor în pensiuni şi puncte gastronomice locale. Atunci cred că un turist care ar veni în Tulcea şi va vizita câteva muzee, va merge la Satul Pescăresc, se va plimba cu bicicleta în zona Bididia pe traseele de mountain bike, va putea trece cu barca şi pe partea cealaltă să vadă un sat deltaic în care oamenii te primesc cu mâncăruri tradiţionale şi în care tu să poţi să-ţi petreci timpul exact în Deltă, dar în municipiul Tulcea”, a precizat edilul.
Ştefan Ilie spune că Primăria a început dezvoltarea suburbiei achiziţionând o nouă ambarcaţiune ce va facilita transportul şi îşi doreşte un miniport pentru locuitorii din Tudor Vladimirescu şi pentru cei care vin din Deltă cu bărcile personale.
„Noi am început lucrul acesta achiziţionând o nouă ambarcaţiune care va fi pusă în funcţiune în curând, mai avem de lucrat la câteva autorizaţii pentru a putea circula nestingherit. Împreună cu vechiul vas Civitas, va fi principalul mijloc de transport al cetăţenilor. În acest mandat ne dorim să realizăm şi un miniport pentru cetăţenii de-acolo, dar şi pentru cei care vin din Deltă cu bărcile lor personale, în aşa fel încât să nu mai fie nevoiţi să acosteze la diferite firme pe bani foarte mulţi, dacă au loc”, a subliniat Ştefan Ilie.
Primarul îşi doreşte să construiască şi o faleză pe malul suburbiei Tudor Vladimirescu, preluând digul ce aparţine acum Apelor Române.
„De asemenea, în acest mandat ne dorim să preluăm digul care aparţine Apelor Române, aşa cum Consiliul Judeţean a preluat digul de lângă faleză, pentru a-l putea utiliza tot în domeniul turistic, în sensul de a fi o a doua faleză a Tulcei. De ce să nu avem pe partea cealaltă terase săteşti, în care multiculturalitatea noastră să-şi expună produsele, să putem merge cu bărcile şi să putem să servi bucate tradiţionale lipoveneşti, turceşti, tătăreşti, româneşti, ucrainene, să vedem portul popular în magazine de profil, să fie un fel de bazar deltaic, unul cu bun gust care să atragă turiştii pe ambele părţi ale Dunării?”, a explicat Ştefan Ilie.
Cartierul Tudor Vladimirescu din oraşul Tulcea a apărut pe fondul proceselor naturale de colmatare a Deltei Dunării şi s-a dezvoltat odată cu îndiguirea Dunării realizată în anii 1960-1970, zona fiind inclusă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.