De cinci ani, la Şcoala Gimnazială Agighiol elevul cu cea mai mare medie la finalul anului şcolar este recompensat cu o diplomă de excelenţă, o carte din curricula alternativă programei şcolare (de nutriţie, psihologie, comunicare sau educaţie financiară), o enciclopedie, o agendă sau planificator personal, un mic premiu în bani până în 50 de euro, un joc, de regulă board game, o tabără privată la munte, cu transport, cazare, masă şi bani de buzunar incluse pentru aceasta, de regulă în valoare de 20 euro pe zi. Proiectul de recompensare s-a născut la iniţiativa unui fost elev al şcolii, cel care şi suportă financiar costurile acestuia.
Anul acesta au fost răsplătiţi doi elevi din cadrul Şcolii Gimnaziale Agighiol, premiul din anul şcolar 2022-2023 fiind oferit de abia anul acesta din cauza schimbării managementului unităţii şcolare.
Astfel, Denisa-Florentina Boşcu şi Andrei-Robert Evtimovschi sunt elevii cu cele mai mari medii din ultimii doi ani şcolari. Denisa-Florentina Boşcu a terminat clasa a V-a cu 9,94 în 2022-2023, iar Andrei-Robert Evtimovschi a terminat anul acesta clasa a VII-a cu media 9,89.
Premiul se oferă elevului cu cea mai mare medie din Şcoala Gimnazială Agighiol, din clasele 5-8. În cazul unei egalităţi de medie, se oferă elevului din clasa superioară, iar în cazul egalităţii şi a mediei şi a clasei, se oferă premiul amândurora. Dacă există egalitate doar de medie, cel din clasa inferioară primeşte doar diploma de excelenţă pentru a-l încuraja să menţină performanţa în anii următori.
Iniţiatorul Lucian Gruia, director tehnic de Inteligenţă Artificială: „Sunt de părere că performanţa în educaţie nu trebuie doar lăudată şi încurajată, ci trebuie susţinută material şi cu oportunităţi care ajută elevii să progreseze tot mai mult”
Iniţiativa intitulată „Cel mai bun elev al şcolii” a luat naştere în anul 2019, anul acesta fiind a cincea generaţie premiată, din dorinţa unui fost elev al Şcolii Gimnaziale Agighiol de a pune un zâmbet pe chipul copiilor merituoşi şi de a le răsplăti performanţa în educaţie. Este vorba despre Lucian Gruia care a absolvit Şcoala Gimnazială Agighiol în 2004. La rândul său a fost şi el şef de promoţie. Ulterior a urmat Liceul Teoretic „Grigore Moisil” pe specializarea Matematică-Informatică, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei la Politehnică, masteratul în Tehnologii şi Sisteme de Telecomunicaţii la Politehnică şi în prezent este doctorand în Conversational Multimodal Neural Networks & Graph Databases.
În prezent este director tehnic de Inteligenţă Artificială la Ciklum, cu proiecte în domeniul Ingineriei Aerospaţiale.
„La 16 ani de la absolvire, m-am întors cu nostalgie la Şcoala Generală. În 2020 am avut iniţiativa de a premia anual <<Cel mai bun elev al şcolii>>. Din păcate, contextul pandemiei nu a permis sărbătorirea acestui moment într-un cadru mai festiv, dar împreună cu directoarea şcolii, doamna Camelia Dulgheru, profesoara mea de limba română din 2000-2001 şi 2003-2004, am reuşit totuşi să acord acest premiu. Între timp, i-am invitat pe alţi absolvenţi să contribuie şi să sprijine cei mai străluciţi şi perseverenţi elevi, iar pe viitor să acorde tot mai multe premii. Începând cu anul 2024 am început să colaborez cu Pr. dir. Prof. Gorun pentru acordarea acestor premii. La rândul meu am fost elev al şcolii şi m-am gândit să fac ceva pentru ei şi am avut mai multe variante. Am încercat să organizez un concurs şi diverse activităţi, dar coordonarea cu managementul şcolii este laborioasă, aşa că am decis să acord premiul pe baza mediilor generale. Astfel, cea mai bună medie din clasele 5-8 va fi premiată, iar în cazul egalităţii elevul din clasa superioară primeşte premiul, pentru că cei mici mai au o şansă în anul următor. Sunt de părere că educaţia este pilonul numărul 1 în dezvoltarea unei societăţi civilizate. Educaţia stă la baza oricărei industrii, a sistemelor de sănătate, transport etc. Iar performanţa în educaţie nu trebuie doar lăudată şi încurajată, trebuie susţinută material şi cu oportunităţi care ajută elevii să progreseze tot mai mult. Am văzut că tinerii sunt foarte fericiţi. Iniţiativa vine şi dintr-o motivaţie personală, pentru că la începutul anilor 2000 nu existau astfel de oportunităţi, sau cel puţin nu atât de accesibile copiilor de la sate”, ne-a declarat Lucian Gruia.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.