Clubul Real Racing, condus de dr. Ştefan Răileanu, organizează cea de-a doua ediţie a concursului Aegyssus Horse Show în perioada 4-6 octombrie. Proiectul finanţat de Consiliul Judeţean Tulcea se va desfăşura în incinta Clubului Real Racing.
Aegyssus Horse Show este dedicat în primul rând celor mici cu vârstele cuprinse între 7-18 ani, adică începătorilor în ale echitaţiei. Probele din cadrul competiţiei vor fi de cross, de sărituri peste obstacole şi de dresaj.
Anul acesta în jur de 60 de cupluri de cal – călăreţ vor lua parte la show-ul ecvestru, jumătate dintre ei fiind din diferite judeţe ale ţării.
„Va fi un show ecvestru care se va desfăşura pe terenul dintre Satul Pescăresc şi incinta Real Racing Tulcea. Se va organiza o probă de cross, una de sărituri peste obstacole şi de dresaj. Acest concurs reuneşte călăreţi din toată ţara cu vârstele cuprinse între 7-18 ani. Ne aşteptăm să participe în jur de 60 de cupluri, adică cal-călăreţ, dintre care jumătate sunt veniţi din ţară, din Bucureşti, Ilfov, Buzău, Brăila. De asemenea, s-ar putea să avem şi nişte participanţi de la un club din Constanţa anul acesta. Aegyssus Horse Show Tulcea este la a doua ediţie. Ediţia de anul trecut s-a desfăşurat într-o manieră extraordinar de bună şi am readus show-ul şi anul acesta, pentru că a avut succes. Dorim să avem o sărbătoare ecvestră care să fie an de an la Tulcea. Este un proiect în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Asociaţia Club Sportiv Real Racing, împreună cu Eliot House şi Federaţia Ecvestră Română”, ne-a declarat dr. Ştefan Răileanu.
În 2023 au fost prezenţi 58 de participanţi, show-ul bucurându-se de un adevărat succes, debutanţii în ale călăriei fiind atraşi de astfel de concursuri.
„Anul trecut au venit 58 de participanţi. Este un concurs mai mult de debutanţi, fiind foarte căutat de către aceştia. Dacă îl concepeam astfel încât să fie pentru profesionişti, ne trebuiau şi nişte condiţii mai speciale, pe care oraşul nostru încă nu le oferă. Încercăm în fiecare an să îmbunătăţim condiţiile de teren. An de an încercăm, prin proiectele pe care le desfăşurăm cu Consiliul Judeţean, să îmbunătăţim condiţiile de teren, care sunt foarte importante, mai ales dacă ne raportăm şi la cerinţele Federaţiei Ecvestre Române, vizavi de desfăşurarea unor astfel de competiţii”, ne-a spus dr. Răileanu.
Cluburile participante vor plăti doar o taxă de start, iar premiile vor fi asigurate prin proiectul finanţat de Consiliul Judeţean. Câştigătorii vor primi vouchere, cocarde, diplome, cupe şi medalii.
„Vom transforma banii în nişte vouchere. Copiilor nu li se oferă bani, şi atunci trebuie să-i transformăm în nişte vouchere pentru cumpărături care se pot folosi la magazinele pentru cai. Copiii trebuie să alerge din plăcerea de a face sport şi din dorinţa de a conlucra cu animalele, în niciun caz pentru bani. În toate ţările civilizate nu se dau bani până la 14 ani. De asemenea, se vor oferi cocarde, diplome, cupe şi medalii. Festivitatea de premiere este foarte fastuoasă de fiecare dată. Arbitrii sunt din Bucureşti, de la Federaţia Ecvestră Română. Nu există taxă de participare, ci numai una de start pe care o plătesc cluburile. Premiile sunt asigurate din proiectul finanţat de Consiliul Judeţean”, a menţionat dr. Răileanu.
Show-ul a luat naştere din dorinţa acomodării cu astfel de concursuri unde emoţiile sunt foarte mari de cele mai multe ori.
„Acest concurs a venit ca urmare a celui intitulat Echitaţie la Porţile Deltei. Prima dată când începătorii participau la competiţia intitulată Echitaţie la Porţile Deltei, de abia se învăţau cu un concurs, iar când concurau la Aegyssus Horse Show începeau să scape de emoţii. Să aştepţi un an ca să participi la un concurs de începători este deja prea mult, iar concurenţii se întâlneau cam cu aceleaşi emoţii şi nu prea puteai să construieşti, ci din contră. Atunci a fost nevoie de a doua competiţie. Ne-am orientat şi noi către managementul marilor dezvoltatori în echitaţie, cum sunt Germania şi Olanda. An de an avem un aport mai mare de novici. Prima dată le e frică de cai, iar pe urmă participă şi la al doilea concurs”, a explicat dr. Ştefan Răileanu.
În cadrul competiţiei este organizată şi o excursie de o zi în Delta Dunării, unde participanţii vor putea vedea frumuseţile rezervaţiei.
„Totul culminează cu o excursie tematică în Delta Dunării. Toţi participanţii vor vizita delta pentru a le arăta frumuseţile acesteia. Prin acest mod am reuşit să atragem participanţii”, a adăugat dr. Răileanu.
Licenţiat în medicină veterinară, cercetător al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, Ştefan Răileanu a înfiinţat clubul de echitaţie Real Racing prin care le oferă copiilor lecţii de iniţiere în echitaţie, dar şi sesiuni de terapie.