Municipiul Tulcea este singura entitate din România inclusă în parteneriatul proiectului SUBLIME din care fac parte 12 ţări ale Uniunii Europene. Este vorba despre Italia, Austria, Bulgaria, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Malta, Polonia, România şi Slovenia. Proiectul are ca scop sensibilizarea publicului cu privire la problemele de dezvoltare şi promovarea educaţiei pentru dezvoltare în Uniunea Europeană.
Asociaţia internaţională BTIN – Border Towns and Islands Network (Reţeaua Oraşelor de Frontieră şi a Insulelor) a fost construită iniţial ca instrument inovator pentru a consolida şi extinde relaţiile instituţionale existente şi pentru a reprezenta oraşele de frontieră în faţa instituţiilor naţionale şi europene în principal în chestiunile legate de solidaritate şi de prima primire a migranţilor. Crearea BTIN a fost unul dintre obiectivele proiectului „Snapshot From The Borders – Small Towns Facing The Global Challenges Of Agenda 2030″, proiect cofinanţat de Uniunea Europeană (Programul DEAR – Development Education and Awareness Rising), fiind implementat de 35 de parteneri, autorităţi locale aflate la frontiere şi organizaţii ale societăţii civile.
BTIN este o asociaţie a municipalităţilor şi organizaţiilor societăţii civile, ai cărei membri includ momentan oraşe şi ONG-uri din 12 ţări ale UE. Scopul BTIN este de a consolida colaborarea şi activităţile de ajutor reciproc între oraşele de frontieră şi insule într-o reţea formală şi de a aduce vocile zonelor de frontieră în faţa instituţiilor şi organizaţiilor naţionale, europene şi internaţionale, astfel încât aspectele legate de solidaritatea şi primirea migranţilor în prima linie, incluziunea socială, cooperarea orizontală pentru dezvoltare durabilă, pacea şi dialogul între autorităţile locale şi organizaţiile societăţii civile să fie luate în considerare corespunzător la acele niveluri.
Municipiul Tulcea a dobândit calitatea de membru al Asociaţiei în luna octombrie a anului 2023 în baza Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Tulcea nr. 296/31.10.2023.
Pornind de la această calitate, Municipiul Tulcea a fost cooptat ca partener în cadrul proiectului SUBLIME – „Obiectivele de dezvoltare durabilă unesc comunităţile de frontieră ca lideri ai incluziunii, mobilizării şi împuternicirii”, proiect finanţat prin Programul DEAR (Development Education and Awareness Raising) al Comisiei Europene. Proiectul a fost aprobat la finele anului 2023 şi a intrat oficial în implementare începând cu data de 1 martie 2024, durata de implementare fiind de 48 de luni de la această dată.
„Municipalităţile mai mici se confruntă cu dificultăţi în lucru în reţea la un nivel mai larg, în a fi eficiente în luarea de măsuri prompte şi planificarea prin dezvoltarea de instrumente pentru a implica cetăţenii şi comunităţile în dezvoltarea durabilă. Intervenţia propusă urmăreşte să sprijine autorităţile locale în rolul lor de actori non-formali în domeniul promovării educaţiei pentru dezvoltare durabilă şi al conştientizării (DEAR). Aceasta le sprijină în îmbunătăţirea înţelegerii critice a comunităţilor lor şi a opiniei publice în general cu privire la interdependenţele globale, inclusiv aspecte precum egalitatea de gen, durabilitatea mediului şi încălzirea globală”, se arată în proiect.
O parte din activităţile ce se vor desfăşura în cadrul proiectului sunt ateliere internaţionale de formare a tinerilor şi a liderilor de comunităţi, acţiuni climatice ale tinerilor, acţiuni comunitare durabile, cu un accent puternic pe iniţiativele conduse de femei, economia circulară şi stilurile de viaţă durabile, şcoli virtuale de vară privind dezvoltarea urbană durabilă şi politicile de gen, iniţiative artistice naţionale itinerante privind perspectivele de gen asupra dezvoltării durabile, valorilor şi incluziunii, evenimente privind egalitatea de gen şi ODD-urile, vizite de schimb de experienţă între autorităţile locale din oraşele de frontieră UE şi non-UE privind politicile şi practicile în materie de egalitate de gen.
Obiectivul general al proiectului este să contribuie la o mai mare incluziune a oraşelor de frontieră şi a insulelor UE, ca parte a unor societăţi UE mai interconectate, cu un simţ dezvoltat al coresponsabilităţii în beneficiul dezvoltării durabile locale şi globale pentru a contracara provocările globale.
Valoarea maximă eligibilă a proiectului SUBLIME – „Obiectivele de dezvoltare durabilă unesc comunităţile de frontieră ca lideri ai incluziunii, mobilizării şi împuternicirii”, finanţat prin Programul DEAR (Development Education and Awareness Raising) al Comisiei Europene, aferentă Municipiului Tulcea, este în cuantum de 51.246,52 euro.
Municipiul Tulcea va asigura contribuţia proprie, reprezentând 10% din valoarea eligibilă aferentă Municipiului Tulcea, în cuantum de 5.124,65 euro, reprezentând cofinanţarea proiectului SUBLIME – „Obiectivele de dezvoltare durabilă unesc comunităţile de frontieră ca lideri ai incluziunii, mobilizării şi împuternicirii”, finanţat prin Programului DEAR şi eventualele cheltuieli neeligibile necesare implementării proiectului.
Proiectul de hotărâre privind aprobarea participării municipiului Tulcea, în calitate de partener, la implementarea proiectului SUBLIME urmează să fie votat de consilierii locali în şedinţa ordinară de mâine.