Infracţiunile comise asupra faunei sălbatice ameninţă supravieţuirea speciilor de sturioni aflate pe cale de dispariţie, se arată în cel mai recent raport WWF (Fondul Mondial pentru Natură) privind braconajul şi traficul de sturioni în regiunea Dunării de Jos.
Întrebat despre acest fenomen, guvernatorul Deltei Dunării, Bogdan Bulete, ne-a spus că de ani de zile pescuitul speciilor de sturion este interzis, dar cu toate acestea încă sunt reţinute setcile şi carmacele, sculele de pescuit cel mai des folosite pentru capturarea acestora, şi sunt eliberaţi sturionii în Dunăre din „mâinile” braconierilor.
„România a luat de-a lungul timpului măsuri privind protejarea speciilor de sturioni începând cu anul 2005, în care a interzis progresiv pescuirea sau capturarea din mediul natural a exemplarelor de sturioni. În anul 2021 această interdicţie a fost dată pe termen nedeterminat, fiind cauzată fix de ceea ce spune raportul de care se face vorbire, faptul că această specie este critic periclitată ca urmare a acţiunilor umane, de exploatare nesustenabilă. Deci, Ordinul ministrului mediului din anul 2021 face trimitere la cauzele pentru care pe teritoriul României cele şase specii de sturioni sunt interzise la pescuit. Speciile de sturion sunt viză, nisetru, păstrugă, cegă, morun şi ţipul. Noi avem fie individual, ori în cooperare cu alte organisme de aplicare a legii, acţiuni cel puţin lunare pe zona aceasta de antibraconaj la sturion şi rezultatele, din păcate, încă persistă. Încă sunt capturate scule de pescuit la sturion, încă sunt, din fericire de data aceasta, eliberate exemplare găsite vii în respectivele scule de pescuit, şi aici mă refer la setci şi la carmace, care sunt cele două modalităţi principale de prindere a sturionului”, ne-a declarat guvernatorul ARBDD, Bogdan Bulete.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.