Întrebat dacă ar fi posibil să se implementeze săptămâna de muncă de patru zile liderul C.N.S.L.R. Tulcea, Mihai Roma, consideră că situaţia economică actuală a României nu permite această modificare momentan.

„Sunt de părere că nu există încă contextul economic care să permită trecerea la patru zile de lucru. Mă gândesc la deficitul bugetar foarte mare existent şi care se va perpetua şi în următorii ani. E o dorinţă care nu se va transforma în realitate curând, cred că vor mai trece cel puţin 3-4 ani ca să se ajungă la săptămâna de lucru de 4 zile. Realităţile economice în acest moment nu sugerează că s-ar putea face această trecere. Nu cred că se va realiza acest lucru în următoarea perioadă. Economia României nu poate ţine pasul cu dorinţele unora. Nu putem spune că economia noastră este la pământ, dar avem inflaţie foarte mare încă, de aproximativ 5%, avem deficit bugetar mare şi datorii interne şi externe. Deci sunt mulţi factori economici nefavorabili pentru scurtarea săptămânii de muncă”, ne-a declarat  Mihai Roma.

Secretarul general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Sterică Fudulea, spune că organizaţia nu va fi de acord cu această modificare care va aduce costuri în plus firmelor.

„Cred că ar trebui să nu luăm exemplul nordic de forţă de muncă sau de calificarea a forţei de muncă, ci să luăm exemplul balcanic. De exemplu, Grecia a implementat principiul de 6 zile. Pe noi ne interesează productivitatea muncii. Ce faci în cele 4 zile? Cred că iniţiativa aceasta nu vine decât ca să putem oferi pentru încă o zi în plus un supliment, pentru orele de muncă lucrate în plus. Noi nu avem forţă de muncă în România, dar oamenii îşi doresc să muncească. De ce trebuie să îngrădim acest lucru? Trebuie să-i lăsăm pe oameni să muncească şi să fie remuneraţi conform muncii pe care o prestează şi realizărilor pe care le au la locul de muncă. Întotdeauna când apar alegeri,  apar şi iniţiative legislative care să vină să <<mângâie>> dorinţa electoratului de a vota. Iniţiativa ar trebui să se ducă în zona de eficienţă a forţei de muncă şi nu de îngrădire a acesteia. Nu cred că se va realiza acest lucru, cel puţin noi nu o să fim de acord. Dacă s-ar implementa, firmele vor avea mai mulţi angajaţi pentru că aceştia nu au voie să muncească mai mult de 40 de ore pe săptămână, vor avea mai multe costuri, pentru că se va introduce sporul de weekend, ceea ce se va transpune în controale, amenzi şi costuri ridicate a produsului finit. Eu sunt convins că se va munci în continuarea şi sâmbăta şi duminica, dar cu costuri mai mari”, ne-a spus Sterică Fudulea.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.