Managerul destinaţiei turistice Municipiul Tulcea, liberalul Alexandru Filip, critică modul în care se face turism pe faleza „Ivan Patzaichin”. Acesta consideră că „tiribombele” şi „caşcarabetele” au transformat centrul municipiului într-un bâlci kitschos.
„Prima oară când am văzut <<tiribombele>> şi <<caşcarabetele>> de pe faleza din Tulcea am crezut că au fost aduse pentru un eveniment punctual şi că vor fi luate după câteva zile. Însă zilele s-au făcut săptămâni şi nu doar că nu au dispărut, ci chiar s-au înmulţit. Aseară observam cum au mai apărut între timp încă două <<accesorii>>. Într-o discuţie cu unul dintre comercianţi, am înţeles că mai toţi vor fi acolo până-n septembrie, chiar octombrie. După care îşi vor muta lucrurile unde sunt solicitaţi şi consideră ei că rentează, cel mai probabil într-o staţiune montană. Nu am absolut nimic cu aceşti oameni, indiferent de unde vin şi ce fac. Înţeleg nevoia lor de a presta o activitate din care să-şi câştige pâinea. Iar pentru asta am toată aprecierea. Însă mi-e imposibil să concep că asta ne dorim pentru noua faleză din Tulcea: s-o transformăm într-un bâlci kitschos, desprins parcă din anii ’90, fix în perioada de vară, când avem cel mai mare aflux de turişti. Cred că nimic din ce vedem astăzi pe faleza dedicată marelui Ivan nu are legătură cu turismul de calitate, cu turismul sustenabil, cu turismul făcut profesionist. Faleza ar trebui să fie locul unde tulcenii şi turiştii deopotrivă să se conecteze cu măreţia fluviului, cu liniştea naturii, cu splendoarea deltei. Faleza <<Ivan Patzaichin>> ar trebui să devină coloana vertebrală a turismului tulcean, unul orientat spre calitate şi bun gust. Astăzi este foarte departe de aceste lucruri. Voi ce părere aveţi despre tot ce se întâmplă pe faleză? Aşa vă aşteptaţi să arate odată cu reabilitarea finală? Asta consideraţi că ar trebui să fie direcţia de încurajare şi dezvoltare a turismului local? Sper într-o discuţie cât mai pertinentă din care să rezulte poate şi o serie de idei constructive pentru factorii decizionali”, a scris Filip pe pagina sa de Facebook.
Din păcate, nu numai pe faleză turismul nu se ridică la standarde, ci şi în Piaţa Civică sau zona de distracţie din preajma Lacului Ciuperca, este de părere Alexandru Filip.
„Se poate da viaţă falezei şi prin altfel de abordări, nu doar prin eternele maşinuţe şi nemuritorul carusel. Aşa ceva nu ar trebui să existe pe faleză. Asta se întâmpla acum 20-30 de ani, au fost bune pe vremea lor, dar eu cred că se pot găsi şi altfel de soluţii. Uitaţi-vă la Sarichioi, parcul din port a fost amenajat într-o tematică adaptată locului, cu destul de mult bun gust, ideal pentru copii şi familii, deci cred că se pot găsi şi altfel de soluţii. Le-am văzut şi pe Ciuperca în urmă cu două luni, dar nu au ce căuta nici acolo. Haideţi să ne debarasăm de metehnele astea şi să găsim şi alte soluţii de entertainment, activităţi pentru copii, aşa cum s-a întâmplat de exemplu sâmbătă, la foişorul de pe faleză. Nu cred că ar trebui să existe nici în Piaţa Civică. Acele târguri tematice, cum erau târgurile de flori, de meşteri, târgul de toamnă, acestea cred că sunt bune, şi mai ales în Piaţa Civică. Dar tot ce înseamnă fum, gălăgie şi mirosuri, cred că ţin de trecut, nu mai au legătură cu prezentul şi mai ales cu viitorul”, ne-a declarat Alexandru Filip.
Managerul destinaţiei turistice Tulcea spune că o întâlnire între factorii decidenţi, dar şi un sondaj în rândul cetăţenilor ar putea da naştere unor idei bune.
„Părerea mea este că ar trebui să se organizeze o întâlnire, o dezbatere cu tot ce înseamnă peisagişti, oameni de turism, specialişti în comunicare, branding de destinaţie, sunt destui în toată ţara, tulceni, oameni care au realizat ceva în viaţă, cum ar fi în cultură, sport, afaceri. Ar trebui toţi aduşi la masă şi gândit un concept, o viziune pe termen lung. Nu totul pe idei de moment, că ce mişto ar fi să aducem nişte tiribombe ca să dăm viaţă falezei. Dacă cineva insistă şi se dovedeşte că este un lucru dorit, eu nu pot să vorbesc în numele tuturor tulcenilor, atunci acest lucru trebuie sondat, să vedem care este percepţia tuturor. Poate că sunt tulceni care îşi doresc aceste lucruri, ţine de gust, dar eu nu mi-aş duce copiii acolo. Poate fi luat în calcul un astfel de sondaj în viitor, pot discuta şi cu reprezentanţii Primăriei, de ce nu şi cu cei din Consiliul Judeţean. Se pot naşte multe idei bune o dată ce lumea se pune la masă şi se implică şi societatea civilă, adică ar fi bine să se treacă şi prin filtrul comunităţii locale aceste decizii”, a precizat Alexandru Filip.
O soluţie ar fi ca parcurile de distracţie să fie amplasate la periferia oraşului.
„Nu ştiu dacă locul lor este în aceste zone centrale ale oraşului, extrem de vizibile, de turistice. Duse poate la marginea oraşului, nu am absolut nimic de comentat. Dacă într-adevăr se doreşte lucrul acesta, atunci cred că pot fi amplasate şi în alte locuri”, ne-a spus Alexandru Filip.
Managerul destinaţiei turistice Tulcea consideră că turismul din judeţ ar trebui să se bazeze pe lucruri de calitate, şi nu pe bâlciuri.
„Eu cred că Tulcea înseamnă un turism lent, orientat către natură, linişte, păsări, cultură, tradiţii, gastronomie, avem atâtea în tot judeţul. Dacă tot vrem să facem din faleză o coloană vertebrală a turismului tulcean, cred că pe asta ar trebui să mizăm, pe lucruri de calitate, finuţe, de bun gust, nu bâlciuri”, a explicat Alexandru Filip.
Dragoş Ioniţă, directorul Administraţiei Zonei Libere (AZL) Sulina, societatea din subordinea Consiliului Judeţean care se ocupă cu administrarea falezei, recunoaşte că nici domniei sale nu-i plac caşcarabetele, precizând că este o soluţie de compromis, dar de la anul vom avea un turism civilizat.
În această perioadă se lucrează la variantele de containere ce vor înlocui tonetele comerciale de pe faleză, ne-a declarat Dragoş Ioniţă.
„Nici mie nu-mi place cum arată toate caşcarabetele de pe faleză. Noi ne-am gândit în momentul de faţă să facem construcţiile proprii, nişte containere cu funcţiuni de activităţi comerciale. Am identificat vreo 2-3 variante de construcţii de containere. După ce vom avea forma finală, rămâne să completăm în caietul de sarcini şi să dăm drumul la o achiziţie publică şi în momentul în care au fost construite, le vom monta, dar o să dureze ceva timp, o lună-două. Eu zic că într-o lună vom avea furnizorul de containere. Au fost şi nişte amenzi aplicate de Primărie în acea zonă de pe faleza oraşului Tulcea. Am o discuţie foarte ok cu doamna arhitect a oraşului, Andreea Matache. A rămas săptămâna aceasta să ne întâlnim şi să discutăm despre soluţiile găsite, ţinând cont şi de buget şi să picăm la o înţelegere şi cu Primăria oraşului Tulcea. Probabil că începând de anul viitor vom avea un comerţ civilizat pe faleză. Ideea este că eu trebuie să generez venituri pe faleză şi nu pot să constrâng un agent economic din punct de vedere peisagistic. Pot să vă asigur de următorul lucru, toate aceste tonete care sunt pe faleză au avizul de la Primărie. Noi am închiriat un teren, iar în ceea ce priveşte avizarea activităţilor comerciale, nu este treaba mea. Eu i-am condiţionat să-şi obţină toate avizele şi ştiu că mare parte din ei le-au obţinut. Probabil că unii sunt în curs de avizare. Într-adevăr, ne-a luat ceva timp să găsim nişte soluţii să le armonizăm cu ce avem pe faleză. Suntem în faza de discuţii cu doamna arhitect. Faleza nu se întreţine uşor fără activităţi comerciale, sunt cheltuieli. Este o soluţie de compromis pentru anul acesta, dar de la anul vom avea un turism civilizat. Nu-mi place nici mie, nu asta aş fi vrut şi nu asta îmi doresc, dar suntem administraţie publică, nu decid din postura de privat. Sunt nişte paşi care trebuie făcuţi, dar faleza va arăta bine”, ne-a declarat directorul AZL Sulina, Dragoş Ioniţă.
Faleza Ivan Patzaichin a fost inaugurată la finele în iulie 2023, iar lucrările de reabilitare au durat aproape doi ani. Valoarea totală a proiectului finanţat din fonduri europene a fost de 245.253.627,76 lei, potrivit Consiliului Judeţean.