Cetăţenii municipiului Tulcea, în special locuitorii de pe strada Sabinelor, au posibilitatea de a alege care va fi destinaţia unui teren de 159 mp, în funcţie de necesităţile zonei. Miercuri, viceprimarul municipiului Tulcea, George Şinghi a iniţiat o astfel de dezbatere pe pagina personală de Facebook, în secţiunea de comentarii din cadrul unei postări referitoare la terenul recent menţionat care a fost identificat de curând pe strada Sabinelor nr. 44, vis-a-vis de blocurile turn. Spaţiul a fost recent inventariat şi intabulat.

Potrivit viceprimarului George Şinghi, terenurile insalubre din municipiu vor deveni istorie în viitorul apropiat.

„Terenurile insalubre din municipiul Tulcea trebuie să devină istorie! Am identificat recent un astfel de spaţiu, în suprafaţă de 159 mp, pe strada Sabinelor nr. 44 din municipiu, vis-a-vis de blocurile turn, pe care l-am inventariat şi intabulat. Acest teren este ocupat cu vegetaţie spontană, fapt ce conferă un aspect insalubru şi neîngrijit întregii zone. Astfel, ne propunem amenajarea unui spaţiu care să corespundă nevoilor comunităţii din zonă. Pentru a stabili viitoarea destinaţie a terenului invităm cetăţenii de pe strada Sabinelor să ne transmită propuneri. Ce consideraţi că ar trebui să amenajăm în zonă? Parcare auto, loc de joacă sau aveţi alte idei? Aşteptăm ideile dumneavoastră în comentarii”, transmite viceprimarul George Şinghi.

Parcările din zonă sunt supraaglomerate, iar despre locuri de joacă nici nu se mai pune problema, nefiind niciunul în proximitate.

„Ne dorim să ne pliem pe necesităţile din zonă. La prima vedere declar că este nevoie de locuri de parcare în zonă, dar şi de locuri de joacă, deoarece pe Sabinelor nu este absolut niciunul. Poate mai sunt şi alte propuneri din partea cetăţenilor, dacă nu vom alege dintre cele două menţionate. Ambele sunt necesare, dar va trebui să ne decidem. Nu este un teren foarte mare, sunt 159 mp care erau ocupaţi cu diverse depozitări abuzive în trecut. Nu este un spaţiu mare, după cum spuneam, însă pentru strada Sabinelor care este ultra aglomerată orice metru pătrat cred că este o gură de oxigen. Lipsa locurilor de parcare este sesizată peste tot în municipiu. Bineînţeles, unii preferă locuri de parcare, iar alţii locuri de joacă, dar vom vedea la final, în urma consultării ce este mai oportun”, ne-a declarat viceprimarul.

Până la începutul lunii septembrie se va lua o decizie referitor la destinaţia terenului, iar până la finalul anului va fi dat în funcţiune.

„De peste trei ani suntem într-un proces de inventariere şi de intabulare a întregului oraş. Însă avem terenuri şi zone care nu sunt intabulate, dar sunt în inventar. Totuşi, tot timpul descoperim şi terenuri care nu sunt în inventar, dar sunt ale municipiului, pentru că nu sunt ale nimănui. Astfel că le inventariem şi le aducem în patrimoniul municipiului Tulcea. Găsim lunar astfel de terenuri despre care nu s-a ştiut nimic în trecut. Legea spune că dacă un teren nu are niciun proprietar, municipiul poate de drept inventaria şi intabula acel teren. La începutul lunii septembrie vom lua o decizie şi vom începe amenajarea acelui spaţiu. Nu este un spaţiu foarte mare şi nu este un proiect foarte complex, dar, în funcţie de destinaţie, vom şti şi termenul exact de finalizare. Cu siguranţă anul acesta va fi dat în funcţiune”, ne-a spus George Şinghi.

Tulcenii au reacţionat deja în comentarii, iar printre cele mai frecvente propuneri au fost amenajarea de parcări şi locuri de joacă, iar un cetăţean a cerut un punct de coletărie fără personal.

„Un loc de joacă ar fi ideal. Atâţia copii în zonă şi niciun spaţiu pentru ei.  Cu o parcare unde intră 10 maşini poate, tot nu se va rezolva problema. Copiii se joacă în stradă. Ar fi ceva să începeţi să vă gândiţi şi la ei un pic, nu numai la posesorii de autoturisme. Cartierul trebuie să fie gândit în primul rând pentru locatari şi apoi şi pentru autoturisme”, propune un tulcean.

Totuşi, au fost şi locatari care nu consideră o idee bună amenajarea unui loc de joacă în apropierea locuinţelor.

„Un loc de joacă lipit de o proprietate locuită mi se pare o aberaţie. Ar aduna în zonă nu doar copii bine intenţionaţi şi bine-crescuţi şi ar scandaliza în mod cert toţi cetăţenii de la blocul de vis-a-vis. Dar bine că îşi dau cu părerea foarte mulţi din cu totul alte zone ale oraşului. Ce spaţiu de joacă pe 100 de metri pătraţi? Două leagăne şi trei băncuţe pentru tot felul de dubioşi la miez de noapte. Este mare nevoie în zonă de locuri de parcare. Poate un punct de coletărie fără deservent, deşi cred că şi acesta şi orice altceva ar sufoca şi mai mult zona înţesată deja de maşini”, spune un alt tulcean.

Pentru a se putea moderniza terenul menţionat a fost iniţiat „Proiectul de hotărâre privind inventarierea în domeniul privat al municipiului Tulcea a imobilului-teren, în suprafaţă de 159 mp, situat în municipiul Tulcea, strada Sabinelor, F.N., judeţul Tulcea, conform măsurătorilor topo cadastrale, în vederea înscrierii în cartea funciară”, act normativ ce a fost aprobat de consilierii locali în şedinţa de Consiliu Local din data de 30 iulie 2024.