Consilierii municipali au aprobat în şedinţa de plen de săptămâna trecută documentaţia tehnico – economice – faza studiului de fezabilitate, a proiectului ce prevede construirea a 72 de locuinţe N-ZEB plus pentru tineri, pe strada Transformatorului din Tulcea. Zona va cuprinde 12 module de două etaje ce vor fi construite pe o suprafaţă de 5801.4 mp.

 „În luna septembrie a acestui an vom vota proiectul tehnic, apoi vom scoate lucrarea la licitaţie pentru execuţie. Proiectul se derulează prin PNRR, cu finanţare încheiată la Ministerul Dezvoltării, prin Contractul de finanţare nr.137338/06.12.2022. Valoarea finanţată a proiectului este de 30.789.716,33 lei, adică peste 6 milioane de EURO”, a precizat viceprimarul municipiului Tulcea, George Şinghi.

Accesul carosabil pe parcelă se va face pe un carosabil privat cu un profil de 5 metri cu un singur sens, care traversează perimetral zona de studiu. Parcela dispune de un număr de 72 de parcări supraterane destinate locuitorilor şi 14 parcări supraterane destinate vizitatorilor. Din numărul total de parcări au fost prevăzute 4 locuri pentru persoanele cu handicap locomotor.

„Acest proiect vine în ajutorul grupurilor de tineri cu venituri medii şi reduse care ar putea avea cea mai mare nevoie de locuinţe destinate închirierii, în special persoanele care nu pot accesa un credit ipotecar pentru achiziţionarea unei locuinţe sau care nu îşi permit plata unei ipoteci. Pe terenul destinat construirii locuinţelor nZEB plus se vor realiza 72 unităţi locative pe o suprafaţă de 10.221,00 mp”, a menţionat George Şinghi.

Locuinţele vor respecta standardul nZEB (nearly Zero – Energy Building) plus şi vor fi dotate cu sisteme inteligente pentru managementul reţelelor de climă, termoficare şi iluminat.

Pentru ca o locuinţă să se poată încadra în respectarea standardului nZEB, aceasta trebuie să respecte anumiţi parametri cu privire la consumul de energie. Mai exact, o casă ar trebui să aibă un consum maxim de 111 kWh/metru pătrat pe an, iar un bloc cu apartamente ar trebui să îndeplinească un consum maxim de 100 kWh/metru pătrat pe an.

O altă cerinţă constă în utilizarea unor surse regenerabile de energie. Mai exact, minimum 10% din energia consumată de către clădire trebuie să provină din astfel de surse, localizare fie în acelaşi loc unde se află clădirea, fie în apropiere, la o distanţă maximă de 30 de kilometri.