Societatea de Transport Public Tulcea va majora preţul biletelor de călătorie începând cu data de 14 octombrie. Biletele achiziţionate înainte de această dată rămân valabile şi vor putea fi utilizate timp de trei luni. Proiectul de hotărâre privind creşterea preţului biletelor şi al abonamentelor a fost aprobat săptămâna trecută de consilierii locali în cadrul şedinţei ordinare.

Astfel, în loc de 2 lei, preţul unei călătorii cu autobuzul va costa 3,5 lei. De asemenea, şi biletul cu suprataxă, pe care îl vor plăti cei prinşi că nu au cumpărat bilet, va fi mai scump: în loc de 50 lei, vor trebui să scoată din buzunar 100 lei.

Totuşi, scumpirea biletelor nu va afecta prea mulţi tulceni, ţinând cont de faptul că din 100 de călători, doar 32 plătesc bilet, arată datele Societăţii de Transport Public Tulcea, ceilalţi – elevi, pensionari, persoane cu handicap, şomeri etc. – beneficiind de gratuitate sau tarif subvenţionat pentru 60, respectiv 40 de călătorii.  De exemplu, în primul semestru al anului 2024, din totalul de 2 milioane călătorii cu autobuzul, doar pentru 647.084  au cumpărate bilete.

La Tulcea, ultima oară când a fost mărit preţul biletelor şi al abonamentelor, s-a întâmplat în 2011.

Iacob-Aurelian Udrea, directorul STP Tulcea, spune că mărirea tarifelor a fost influenţată de creşterea indicelui de inflaţie şi de majorările succesive ale salariului minim pe economie.

„Noi am făcut o analiză mai laborioasă legat şi de efectele inflaţiei asupra costurilor serviciului de transport public, dar şi de puterea de cumpărare a cetăţenilor raportat la nivelul salariului minim. Ne-am gândit, cu un salariu minim câte bilete poate să cumpere un om în 2011 şi câte acum raportat la preţul mărit? La momentul acela se luau în jur de 400 de călătorii dintr-un salariu minim, şi acum, cu preţul mărit sunt peste 1.000. De precizat este că rata cumulată a inflaţiei din 2011 şi până acum este undeva la 80%”, ne-a declarat Aurelian Udrea.

Potrivit hotărârii, preţul unui bilet cu două călătorii va ajunge de la 4 lei la 7 lei, iar preţul unui bilet valabil pentru o zi va costa 15 lei, în loc de 8 lei, preţul în prezent. În cazul abonamentelor, tarifele propuse sunt: 130 lei în loc de 80 lei pentru un abonament nominal elevi, 75 lei în loc de 48 lei pentru abonamentul donatorilor onorifici cu 60 de călătorii, 150 lei în loc de 96 lei pentru abonamentul cu 60 de călătorii şi 195 lei în loc de 110 lei pentru abonamentul cu 90 de călătorii.