La fel ca în celelalte oraşe turistice din ţară, şi municipiul Tulcea îşi doreşte să dezvolte conceptul de organizare a tururilor ghidate pentru cunoaşterea istoriei oraşului. Astfel, începând de anul viitor, Organizaţia de Management al Destinaţiei (OMD) Turistice Municipiul Tulcea va organiza tururi ghidate tematice, în funcţie de obiectivele ce vor fi vizitate.
„Anul viitor intenţionăm să dezvoltăm acest concept, poate chiar să fie stabilit măcar în două, trei weekenduri pe lună, să fie setată o dată şi o oră fixă. Pe de altă parte, mi-ar plăcea să organizăm nişte tururi tematice. Ce am reuşit să facem anul acesta cu Adi (Adrian Dan, ghid voluntar, n. red.) este ceva la mod general, care se repetă, dar anul viitor încercăm să organizăm şi nişte tururi tematice, de exemplu prin mahalaua lipovenilor şi să abordăm doar speţa aceasta, sau prin mahalaua ucrainenilor, ş.a.m.d. Poate chiar cu acordul minorităţilor, bisericilor şi al altor entităţi chiar să reuşim să vizităm anumite clădiri istorice care în mod normal nu se vizitează. Este clar că anul viitor se va dezvolta acest concept”, ne-a declarat Alexandru Filip, coordonatorul OMD Municipiul Tulcea.
Alexandru Filip ne-a spus că de la începutul anului şi până în prezent au fost organizate patru tururi turistice la care au participat atât tulceni curioşi să afle mai multe despre oraşul în care locuiesc, cât şi turişti.
„Noi am organizat patru tururi anul acesta, a fost cumva iniţiativa OMD-ului născută din discuţiile pe care le-am avut cu Adrian Dan. Noi ne-am cunoscut anul trecut, mi-a povestit ce făcea el în Bucureşti, practic făcea acelaşi lucru şi acolo în anumite weekenduri. I-am propus să facem un tur ca experiment şi la Tulcea, şi am reuşit să gândim împreună acest concept care se întâmplă în mai toate destinaţiile turistice renumite din lume. Anul acesta am pilotat conceptul şi ideea, pentru că tot timpul depindeam de disponibilitatea lui Adi. El locuind la Bucureşti, îmi spunea când avea drum la Tulcea, conveneam împreună când să facem aceste tururi, le promovam în aplicaţie şi pe Facebook şi ne scria cine voia să participe. Chiar la ultimul tur organizat am avut parte şi de primi turişti, pentru că turul se adresează atât tulcenilor, fiindcă şi aceştia trebuie să conştientizeze că locuiesc într-un oraş cu potenţial turistic, dar evident şi turiştilor care ajung în Tulcea”, a precizat Alexandru Filip.
Următorul tur ghidat va fi organizat săptămâna viitoare, cu ocazia Congresului Regional de Gastronomie şi Vin.
„Se va organiza un nou tur chiar weekendul viitor, sâmbătă, pe 19 octombrie, de la ora 10 la 12. Este un tur care se potriveşte cu Congresul Regional de Gastronomie şi Vin, ce va avea loc la restaurantul Liman. Vin participanţi din mai multe zone ale ţării. Organizatorii au propus să organizeze acest tur, văzând că în Tulcea a mai avut loc. Ei l-au contactat pe Adi şi au stabilit împreună coordonatele”, a explicat Alexandru Filip.
Adrian Dan: „Eu aş face această acţiune şi în fiecare zi dacă ar fi tulceni interesaţi”
Duminica trecută, coordonatorul proiectului Tulcea Walking Tour, Adrian Dan a organizat un nou tur ghidat „La pas prin Tulcea” la care au participat circa 15 de tulceni şi turişti, interesaţi de istoria oraşului. Traseul a avut ca obiective Moscheea „Azizyie”, clădirea fostului consulat al Austriei, Biserica Armenească, Biserica cu Ceas şi Piaţa Civică din municipiu.
Tulceanul Adrian Dan are 29 de ani, este inginer de profesie şi locuieşte în Bucureşti, acolo unde a participat şi organizat, alături de alţi pasionaţi de istorie, tururi ghidate pentru turişti. S-a gândit că şi la Tulcea se pot organiza astfel de tururi.
„Văzând un chestionar pe Facebook despre potenţialul turistic al oraşului postat de Alexandru Filip, i-am scris şi l-am întrebat dacă putem să organizăm o astfel de activitate la Tulcea şi cum pot să ajut. Alexandru Filip mi-a propus, dacă tot am experienţă, să mă ocup eu de această acţiune. Eu aş face această acţiune şi în fiecare zi dacă ar fi tulceni interesaţi. Este foarte important ca tulcenii să-şi cunoască oraşul, cum era înainte, ca să ştie cum ar putea deveni. Tururile sunt benefice pentru toate categoriile de vârstă, în special pentru cei seniori, fiindcă datorită vârstei au apucat câteva poveşti pe care eu le prezint. Pentru cei tineri este important să ştie cum era Tulcea înainte, comparativ cu zilele noastre”, ne-a declarat Adrian Dan.
Adrian ne-a spus că tulcenii care au participat la tur au fost încântaţi să descopere poveşti despre clădirile pe lângă care trec zilnic.
„Cei prezenţi au fost foarte impresionaţi, au fost surprinşi plăcut. Mie mi-a plăcut faptul că au intrat în rol şi au început să vadă oraşul Tulcea cu alţi ochi, au reuşit să descopere lucruri noi, chiar dacă trec pe-acolo de zeci de ani. La final am primit un feedback pozitiv, ne-au spus că ar fi încântaţi să participe şi la alte tururi, fiindcă oraşul ne oferă sute de poveşti, eu am povestit doar una. Pe viitor ne gândim să mai organizăm astfel de tururi, dar şi cu alte obiective din Tulcea. Eu le am deja creionate în minte”, ne-a spus Adrian Dan.
Începând de săptămâna aceasta, OMD Municipiul Tulcea distribuie un nou set de materiale de promovare turistică către unităţile HoReCa pentru a dezvolta turismul tulcean printr-un parteneriat între administraţia locală, mediul de afaceri şi cetăţeni. Este vorba despre noua hartă turistică a municipiului, varianta actualizată a pliantului în română cât şi cea în engleză, o prismă cartonată concepută în special pentru mesele din restaurante şi stickerele prin care se promovează prezenţa locaţiei în aplicaţia Tu şi Tulcea.