În Podişul Nord-Dobrogean sunt 21 de arii naturale protejate, în judeţul Tulcea, din care fac parte 4 situri Natura 2000 (1 SCI, 3 SPA-uri) şi 17 rezervaţii naturale ce includ 10 tipuri de habitate naturale şi 202 specii de interes comunitar şi naţional.

Topolog şi Babadag sunt două dintre localităţile unde ariile naturale protejate le dau bătăi de cap autorităţilor locale, dar şi localnicilor.

Primarul comunei Topolog, Marian-Laurenţiu Ciobanu, afirmă că activităţile economice au fost limitate în anumite zone fără ca măcar să se ofere compensaţii celor afectaţi. De asemenea, agricultorii se plâng că nu pot folosi anumite pesticide din cauza restricţiilor impuse, şi, astfel, nu-şi pot mări producţiile.

Responsabilul în dezvoltare durabilă şi comunicare în cadrul Administraţiei Podişului Nord Dobrogean (APND), Atena Groza, a explicat foarte clar cum stă situaţia, precizând că mereu s-a oferit un sistem de compensare acolo unde a fost cazul.

„Este primul plan de management pentru ariile naturale protejate din zonă. Noutate este că am încercat, şi cred că am şi reuşit, practica o va demonstra, să îmbinăm conservarea cu dezvoltarea durabilă a comunităţilor. Planul de management s-a bazat, nu doar pe studiile de biodiversitate, ci şi pe analize socio-economice ale comunităţilor din zonă. Se restricţionează construcţiile în zonele de extravilan, ceea ce este normal şi se întâmplă nu doar în ariile protejate. Se restricţionează camparea pentru că impactul acestora este în detrimentul activităţilor de conservare. Ceea ce ne dorim pentru zonă este ca cei din comunităţile locale să poată valorifica potenţialul turistic. Valorificarea optimă se face prin unităţi de cazare în comunităţi, în intravilan. Locurile de campare nu aduc bani pentru comunităţile locale, pe lângă impactul pe care îl au. Aceasta a fost una din măsuri, de interzicere a locurilor de campare în zonele de extravilan din podiş. Planul de management este în procedură de aprobare la Minister”, precizează Atena Groza.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.