Primăria municipiului Tulcea a reuşit să găsească soluţii pentru pereţii unei parcări rezidenţiale din oraş. Mai precis, pe strada Mărăşeşti, acolo unde erau mai multe garaje, care ulterior au fost desfiinţate, municipalitatea a apelat la doi artişti tulceni pentru a decora şi a da viaţă zonei.

Decoraţia murală, realizată de Adrian Pal Jr. şi Cristian Bâlea, pune în evidenţă frumuseţea Deltei Dunării prin imagini care ilustrează perfect diversitatea naturală a zonei. Prin tema aleasă, inspirată din flora şi fauna din Deltă, se promovează patrimoniul natural local.

„Întotdeauna am avut o colaborare eficientă cu Uniunea Artiştilor Plastici şi cu amatorii de picturi murale. Încă de acum doi-trei ani am avut diverse întâlniri cu artişti amatori sau profesionişti în care le-am propus să reprezentăm artistic anumite spaţii publice, prin artă murală şi urbană. În acest fel am acţionat şi în ceea ce priveşte unul dintre pereţii Parcului Gravity. În foarte multe locuri din oraş avem posibilitatea de a realiza diferite reprezentări de artă murală sau urbană. Am încercat tot timpul să îi avem alături de noi în aceste acţiuni şi pe tinerii amatori care practică graffiti. Dacă aceasta a fost o reprezentare artistică a unor teme deltaice, am dori ca într-un alt proiect viitor să aducem unul dintre cei mai buni graficieni de artă urbană din România care, alături de tinerii din municipiu, să realizeze decoraţii pe anumite spaţii publice. Sperăm ca în felul acesta tinerii să se bucure de ceea ce au realizat oficial. Ne dorim să realizeze nişte lucrări de care să fie mândri şi să fie exemple de bună practică în viitor pentru alţi tineri care vor îmbrăţişa acest element de artă urbană. Ne propunem în viitor să facem astfel de acţiuni în mai multe zone din municipiu. Specialiştii Adrian Pal Jr. şi Cristian Bâlea au colaborat în aceste zile şi cu tinerii amatori de artă”, ne-a declarat primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.

Adrian Pal Jr. este unul dintre artiştii care au reuşit să dea viaţă parcării rezidenţiale de pe strada Mărăşeşti. Artistul tulcean speră ca decoraţia să nu fie deteriorată pe viitor, ci din contră, admirată de locuitori.

„Ideea a fost iniţial a celor de la Primărie. Au avut acest spaţiu care era destul de neplăcut vizual, ce a rezultat în urma demolării unor garaje. Ni s-a spus să-l decorăm cu elemente din Deltă. Am realizat acest proiect împreună cu artistul Cristian Bâlea. Împreună am avut acum un an o expoziţie de peisaje din Tulcea, Sulina şi din Deltă. Astfel, am realizat această frumoasă decoraţie împreună. Subiectul este Delta, iar imaginile ilustrate sunt cu peşti, bărci, o fată cu o scoică, dar şi un pescar. În urmă cu un an am depus nişte proiecte la Primărie, ne-au luat în vizor şi ne-au solicitat pentru această lucrare. Până acum nu am mai realizat alte decoraţii în municipiul Tulcea. A fost interesant pentru noi, cu toate că zidul era destul de deteriorat. De-a lungul timpului am realizat mai multe decoraţii prin alte tehnici, dar de data aceasta nu aveam alte soluţii pentru a realiza decoraţia decât cu spray-uri, adică graffiti. Deci, a fost o tehnică nouă pentru noi. A trebuit să acoperim multe spaţii, multe dintre ele fiind denivelate. A fost o experienţă nouă pentru noi. Dacă vor exista alte spaţii noi suntem dispuşi să repetăm experienţa. Suntem artişti şi tot timpul trebuie să exprimăm şi să transmitem ceva prin lucrările noastre. Sper să se păstreze acel spaţiu sau să se modifice pentru a arăta cât mai plăcut. Ne dorim să fie păstrat, să nu fie deteriorat pe viitor şi să se bucure locuitorii. Înainte de a începe lucrarea am realizat nişte schiţe, iar propriu-zis decoraţia a durat aproximativ o săptămână”, ne-a spus membrul Uniunii Artiştilor Plastici din România-Filiala Tulcea, Adrian Pal Jr..

Cristian Bâlea are 42 de ani, este din Sulina, iar de 30 de ani pictează, abordând tehnica acuarelei, axându-se în principal pe peisaje din Delta Dunării, dar nu numai.

„Graffiti-ul executat pe strada Mărăşeşti este inspirat din Deltă, din mediul acvatic, ludic. Este prima dată când fac o decoraţie murală la Tulcea. A fost o idee foarte bună. Doresc să transmit cetăţenilor optimism prin decoraţia realizată. Era foarte gri zona respectivă până să ne apucăm de treabă. După aceea am făcut zona să fie mai vibrantă. Dacă ni se va propune pe viitor vom accepta cu drag şi alte proiecte”, ne-a declarat artistul din Sulina, Cristian Bâlea.

De asemenea, Primăria Tulcea a anunţat că intenţionează să continue această iniţiativă de revitalizare urbană prin artă, fiind în discuţii şi cu alţi artişti plastici. În viitorul apropiat, puncte termice, staţii de pompare, calcanele unor blocuri, ziduri şi garduri de beton ar putea fi transformate în zone cu potenţial artistic.

În aceste sens, primarul municipiului Tulcea ne-a spus că pe viitor doreşte să-l aducă pe unul dintre cei mai iubiţi artişti graficieni din ţară pentru a înfrumuseţa zonele „gri” din municipiu, implicându-i şi pe tinerii amatori de artă graffiti.

„Tinerii au un graffer cunoscut din Bucureşti pe care îl apreciază, care este un artist în adevăratul sens al cuvântului, şi ne dorim să-l aducem pentru a lucra împreună cu ei. Adunându-i pe toţi alături de guru lor pot trece la un alt nivel, şi astfel vor aprecia lucrările realizate de ei. Inclusiv pe strada Mărăşeşti mai avem ziduri care au rămas nepictate. Sunt multe spaţii unde avem ziduri de sprijin şi preferăm să ambientăm zona cu astfel de imagini. De asemenea sunt vizate şi alte zone din oraş”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Adrian Pal Jr. a absolvit secţia de Artă Murală în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi Liceul de Artă din Tulcea. În prezent artistul se specializează în arta murală şi arta decorativă. În ultimii ani a avut expoziţii în Tulcea, Iaşi şi Bucureşti. În fiecare an şi-a propus să realizeze cel puţin o expoziţie în Tulcea. Ultima sa expoziţie a fost alături de părinţii săi la Muzeul de Artă din Tulcea. De asemenea, este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România-Filiala Tulcea de mulţi ani.

Cristian Bâlea este artist de circa 30 de ani şi locuieşte în oraşul Sulina unde şi activează în domeniu. A absolvit Şcoala Populară de Arte şi de-a lungul timpului a făcut cursuri în diferite ateliere. Tehnica abordată de artist este acuarela, iar peisajele abordate sunt cele deltaice, dar cochetează şi cu arhitectura.