Peste 120 de persoane fizice şi societăţi comerciale din judeţul Tulcea sunt autorizate să deţină detectoare de metale, potrivit datelor transmise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea la solicitarea Ziarului „Delta”. Posesorii detectoarelor de metale le folosesc şi pentru vânarea comorilor, lucru care nu este văzut cu ochi buni de arheologi.
Directorul ICEM Tulcea, Sorin Cristian Ailincăi: „Eu aş interzice prin lege folosirea detectoarelor de metale”
Directorul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrilă Simion” Tulcea, Sorin Cristian Ailincăi, este de părere că aceste aparate nu ar trebui lăsate pe mâna oricui şi chiar ar trebui interzisă utilizarea lor prin lege.
„Noi suntem una din persoanele juridice înregistrate cu detectoare. Avem două sau trei detectoare funcţionale pe care le folosim în timpul cercetărilor. Consider că sunt foarte multe persoane care deţin aceste detectoare. Eu aş interzice prin lege folosirea lor, mai ales în scopul descoperirilor vestigiilor arheologice. Un necunoscător ar distruge din start contextul în care a fost găsit. Chiar dacă ei descoperă lucruri noi, le şi distrug, pentru că nu ştiu cum să le documenteze. Un necunoscător sapă, scoate obiectul din metal, dar îl ia din context fără să poată să spună dacă provine dintr-un mormânt, dintr-o groapă menajeră sau dintr-o locuinţă ş.a.m.d. Valoarea unui obiect este sporită şi de contextul şi documentarea de care a avut parte la descoperire. Nu ştiu ce fac acei 120 de posesori cu detectoarele lor, dar nu ştiu dacă fac chiar lucruri bune, iar dacă vor să-l folosească în arheologie, atunci ar trebui să aibă şi o autorizaţie de la Ministerul Culturii. Noi cerem în jur de trei – patru autorizaţii pe an pentru folosirea detectorului”, ne-a declarat Sorin Cristian Ailincăi.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.